Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Nyáry Krisztián Kézdivásárhelyen

Újra megnyitja kapuit a Székely Nemzeti Múzeum

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum október 26-án, csütörtökön 17 órakor ünnepélyes eseményen nyitja meg újra a nagyközönség előtt az intézmény korszerűsített, Kós Károly által tervezett főépületét és az azt övező dendrológiai parkot. A látogatókat új szemléletű és a témákat újszerűen tálaló kiállítások várják majd, melyek közül kiemelkedik a Géniuszok a hősök mögött című, a Magyar Géniusz Program által támogatott tárlat. A háromszéki önvédelmi harc megszervezését közösségi szempontból vizsgáló kiállítás célja, hogy megjelenítse a szabadságharc háromszéki eseményeit, illetve hadiiparának megszervezését, ugyanakkor a forradalom hátországának történéseit, a hősök mögötti hétköznapi géniuszokat, az önfeláldozó módon megnyilvánuló közösséget, és kidomborítsa a női szerepeket is. Az időszakos tárlatok sorába illeszkedik ugyanakkor a Mérföldkövek című kiállítás is, amely a múzeumalapítástól napjainkig villant fel egy-egy múzeumtörténeti érdekességet, fontos eseményt néhány egyedülálló és látványos műtárgy kíséretében. A megnyitón a vendégeket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszönti. Kurátori tárlatvezetést Tóth-Bartos András történész tart, a múzeumkertben Herczeg Ágnes kalauzolja végig a vendégeket. Közreműködik: Dombi Rózsa néptáncos.

 

Zene

EVILÁGI KÖNYVTÁRTURNÉ. Ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár lesz az Evilági Akusztik Könyvtárturné 2023 címmel meghirdetett rendezvénysorozat egyik állomása. Az előadáson főképp kortárs költőket idéznek meg – Farkas-Wellmann Éva, Nagyálmos Ildikó, László Noémi, Muszka Sándor, Kovács András Ferenc –, de a klasszikus magyar líra – Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Szilágyi Domokos, Faludy György, Nemes Nagy Ágnes és Pilinszky János – is jelen lesz. A koncertet főként fiataloknak és felnőtteknek ajánlják. Előadók: Orbán Ferenc (ének, gitár), Gábor Szabolcs (szaxofonok, klarinét), Gyergyai Szabolcs (basszus ukulele), meghívott vendég: Fekete Zsolt (cajon, djembe). A rendezvényre a belépés ingyenes, az előadók örömmel fogadják a résztvevők szíves adományait. PETRÁS MÁRIA A TUDÁSTÁRBAN. Október 26-án, csütörtökön 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Központ nagytermében fellép Petrás Mária népdalénekes, aki a régi csángó magyar világból ad át hangokat, hangulatokat a közönségnek. A belépés ingyenes, mindenkit hívnak és várnak. HANGVERSENYÉVAD. A Szebeni Állami Filharmónia koncertjével indul a 2023/2024-es hangverseny­évad Sepsiszentgyörgyön. Október 27-én, pénteken a nagy hírű együttes David Popper, Joseph Haydn és Ludwig van Beethoven műveiből játszik a Tamási Áron Színház nagytermében.

 

Kiállítás

Fotókiállítás nyílik pénteken 18 órakor Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyházközség kiállítótermében, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) és a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) közös szervezé­sében. A tárlat a MÚRE által az idén hetedszerre meghirdetett Brassaï Sajtófotó-pályázat zsűrizett alkotásainak legjobbjait mutatja be. Házigazda Péterfi Ágnes lelkész, a tárlatot megnyitja Szűcs László, a MÚRE elnöke és Huszár Szilamér, a SZMÚE Fotószakosztályának koordinátora.

 

Mozi

MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi moziban ma: 16.30-tól Tarzan (románul beszélő), 16.45-től Mulan (magyarul beszélő), 18.30-tól Megfojtott virágok (magyarul beszélő), 20.30-tól Szeánsz Velencében (magyarul beszélő).  FILMFESZTIVÁL. Október 26–29. között zajlik Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Animációs Filmfesztivál, melynek célja, hogy megteremtse az animációs szakma, illetve a közönség találkozásának lehetőségét filmbemutatók, műhelymunkák, közönségtalálkozók révén. Október 26-án, csütörtökön a Művész moziban 18.30 órától Péterfy Zsófia animációs filmjeit vetítik, 20 órától pedig a Nyócker! című magyar animációs film tekinthető meg. A filmfesztivál teljes programja elérhető a rendezvény Facebook-oldalán.

Hírdetés

 

Olvasást népszerűsítő konferencia Kovászna város önkormányzata és a Pro Csoma Sándor Egyesület támogatásával a Kőrösi Csoma Sándor Líceum negyedik alkalommal rendezi meg Kovásznán az Olvass többet! konferenciát október 28-án, szombaton 9 órai kezdettel. A rendezvény fő helyszíne a városi művelődési ház Ignácz Rózsa-terme, a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad előadására 18 órától a kovásznai művelődési központban kerül sor. A részletes program az esemény Facebook-oldalán található.

 

Papp Huba fogorvos előadása Tavaszi erdélyi előadásai után októberben újra visszatér Sepsiszentgyörgyre dr. Papp Huba holisztikus fogorvos, antropozófus és homeopata orvos. A református vártemplom gyülekezeti termében október 26-án, csütörtökön 17 órakor várja az érdeklődőket, elő­adásának címe: Ép fogakkal egy életen át – holisztikus utazás az egészséges fogakért, majd válaszol a hallgatók kérdéseire is. Az előadás bárki számára nyitott; adományjegy: 10 lej. 

 

Méhnyakrákszűrő karaván Október 26-án, csütörtökön 11 és 17 óra között Uzonban az önkormányzat udvarán, október 27-én, pénteken 11 és 15 óra között pedig Kommandón az orvosi rendelő udvarán folytatódik a méh­nyakrákszűrés. A 24–64 éves hölgyeket kérik, hogy az ingyenes vizsgálatra vigyék magukkal a személyazonossági igazolványukat.

 

Hitvilág

MELEG EBÉD RÁSZORULÓ GYERMEKEKNEK. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint Romániában 2021-ben a szegénység aránya 22,6 százalék volt, ami azt jelenti, hogy 4 318 000 eamber szenvedett szükséget. A legmagasabb mértékben 2018–2021 között a gyermekek nélkülöztek, de a 18–24 év közötti fiatalok is, számuk magasan meghaladta a nélkülöző felnőttek arányát. Ezek a mélyszegénységben élő gyermekek az esetek többségében nem részesülnek minőségi oktatásban, társadalmilag kirekesztettek, motiválatlanok a tanulásban, korán elhagyják az iskolát, mindezek következtében nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, így továbbra is mélyszegénységben maradnak. A Gyulafehérvári Caritas minden segítőkész embert arra biztat, hogy ajánljon föl egy 20 lej értékű meleg ebédet mélyszegénységben élő gyerekeknek. További részletek a caritas-ab.ro oldalon tudhatók meg.

 

Röviden

LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Kézdialmáson és Csomortánban, csütörtökön Kommandón. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak. VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a digitális vízórák felszerelése és a főelzárók cseréje miatt Sepsiszentgyörgyön a Gólya és a Hajnal utcában ma és csütörtökön 7.30–18.30 óráig szünetel az ivóvízellátás.  ÁRAMSZÜNET. Ma 9 és 15 óra között szünetel az áramszolgáltatás Vargyason a Patakfalva utcában, valamint a Fő utcán az általános iskola és a Bratyó üzlet közti szakaszon.  JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket. FORGALOMKORLÁTOZÁS. Sepsiszentgyörgyön ma 9.30–11 óráig lezárják a forgalmat a Gábor Áron utcában a román hadsereg napja alkalmából szervezett felvonulás miatt. Ebben az időszakban a 2-es autóbusz útvonala a Szemerja negyed irányba az alábbiak szerint módosul: vasútállomás – Csíki negyed – Templom utca – Grigore Bălan út – 1918. december 1. út (jelzőlámpa) – Szemerja negyed. ÚTLEZÁRÁS. A Multi-Trans Rt. értesíti utasait, hogy útjavítási munkálatok miatt teljesen lezárják a Sugásfürdő felé vezető út egy részét, az üdülőtelepet csak erdei úton át lehet megközelíteni.  A munkálatok idején egy 16 személyes mikrobusz fog közlekedni Sugásfürdőre. VIRÁGVÁSÁR. Az Urban-Locato Kft. november 1-jéig virágvásárt szervez Sepsiszentgyörgy főterén. Október 28-tól, szombattól a köztemetőben is lehet virágot vásárolni. 

 

Ügyelet

GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Catena gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 318 355). Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267362 961) gyógyszertár a szolgálatos.  


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »