Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Kiállítás

A hét végén több művészetterápiás és múzeumpedagógiai foglalkozással is várják az érdeklődőket. Csütörtökön 17 órától a 6–9 év közötti gyermekeket várja Jakab Zsuzsanna pedagógus a Varázsműhely #7-be, amelynek keretében interaktív játékokat próbálhatnak ki, mesét hallgathatnak, majd rajzolhatnak Jándi Dávid festőművész tárlatához kapcsolódva. Pénteken 17 órától felnőttek számára Hol jársz itt, ahol a madár se jár? címmel, majd szombaton 11 órától a 9–13 év közötti gyerekek számára A halak eredete címmel Kolumbán Hanna vizuális művész tart festészeti és kollázstechnikákat is bemutató műhelyfoglalkozásokat az Ady József-kiállításban. A tevékenységeken való részvétel ingyenes, azonban a szervezők kérik, hogy jelezzék részvételi szándékukat a 0736 350 376-os telefonszámon vagy az [email protected] e-mail-címen. RAJZOK ÉS DOMBORMŰVEK címmel nyílik Vetró András kézdivásárhelyi szobrász egyéni kiállítása csütörtökön 18 órakor Csernátonban a Sylvester Lajos Könyvtár pincegalériájában. A rendezvényt megnyitja Deák Ferenc művészettörténész, tanár, közreműködik Józsa Irén (szavalat) és Jánó Kinga (ének). A kiállítás szeptember 1-jéig látogatható naponta 10 és 18 óra között. BEMUTATÓ ÉS ELŐADÁS. A csernátoni VI. IKA képzőművészeti alkotótábor égisze alatt kerül sor csütörtökön 20 órától a csernátoni Sylvester Lajos Könyvtárban Deák Ferenc Loránd művészettörténész Sárosi Csaba képzőművész-tanár munkásságával foglalkozó monográfiájának bemutatására. Ugyanitt augusztus 25-én, pénteken 20 órától tart előadást A magyar irodalom az udmurt irodalom tükrében címmel Demeter Anasztázia és Demeter Miklós. A MAGYAR FOTOGRÁFIA NAPJA. Augusztus 27-én, vasárnap 11 és 19 óra között székelyföldi fotóklubok és független alkotók részvételével szabadtéri fotókiállítással ünneplik meg a magyar fotográfia napját a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park zenepavilonja (Pavilon Cafe) melletti sétányokon. A magyar fotográfia napjának megünneplését a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) kezdeményezte. Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan állítja, hogy 1840. augusztus 29-én a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny anyagon, vagyis ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia).

Arany- és gyémántlakodalmasok köszöntése Sepsiszentgyörgy önkormányzata idén is ünnepélyes keretek között köszönti fel azokat a párokat, akik ebben az évben ünneplik az 50. vagy 60. házassági évfordulójukat. Az arany- és gyémántlakodalmas házaspárok vagy hozzátartozóik a polgármesteri hivatal 37-es irodájában jelentkezhetnek szeptember 18-ig munkanapokon 9 és 15 óra között személyesen, illetve a 0730 711 565-ös telefonszámon. A jelentkezéshez mellékelni kell a házassági levél másolatát, a személyi igazolvány másolatát, s meg kell adni a lakcímet és a jelentkezők elérhetőségét.

Zene Nyáresti koncert. Augusztus 25-én, pénteken 19 órától a sepsiszentgyörgyi református vártemplom nyári színpadán az Öt nyáresti koncert keretében Zorán-dalok csendülnek fel helyi előadók, zenészek, valamint a vártemplomi kórus előadásában. A belépés ingyenes.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán: szerdán 16.15-től Pocahontas (románul beszélő), 16.30-tól Pocahontas (magyarul beszélő), 18 órától Gran Turismo (magyarul beszélő), 18.15-től  Kivert kutyák (román feliratos), 20 órától Barbie (román feliratos).

Aszfaltozás, parkolási tilalom Megkezdődött a régi aszfaltréteg felmarása a Stadion utcában a Kórház és Vasile Goldiș utca közötti szakaszon. Augusztus 25-én, pénteken a Grigore Bălan tábornok úton az 1918. december 1. és Csíki utca közötti szakaszon is megkezdik a régi aszfaltréteg eltávolítását. A munkálatok érdekében ebben az időszakban tilos a gépjárművek parkolása az említett útszakaszokon. Az autós forgalmat korlátozzák, de nem zárják le teljesen – tájékoztatott a városháza.  

Hírdetés

Fonalfestő műhelymunka A Székely Nemzeti Múzeum Árnyalatok című kiállításának záróeseményeként augusztus 26-án, szombaton 10–18 óráig Páll Etelka szövő, növényi festő és Borbély Izabella selyemfestő vezetésével újabb műhelymunkát tartanak felnőttek számára. A program azoknak az érdeklődőknek szól, akik szeretnének bővebb ismereteket és gyakorlatot szerezni a fésült (nemezelni való) gyapjú, az előfonal és a fonal növényi festésének technikájáról. Részvételi díj: 300 lej/fő, mely tartalmazza az egész napos képzés díját és minden anyagköltséget. Jelentkezni augusztus 25-ig a lazarp­[email protected] e-mail-címen és a 0744 863 495-ös telefonszámon lehet. A résztvevők száma korlátozott.

Szabadtér a Vigadónál Évadnyitásra hangolódva akusztikus gitárestekre várják az érdeklődőket augusztus 24-én, csütörtökön és 25-én, pénteken a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ szervezésé­ben a Vigadó előtti térre. „Búcsúztassuk együtt a nyarat a Szabadtéren, kötetlen együttléttel, baráti beszélgetéssel, jó hangulattal egy finom kávé, limonádé mellett” – írják az esemény ajánlójában. Csütörtökön 20 órától Gáspár Claudius, pénteken szintén 20 órától Demeter Eli gondoskodik a jó hangulatról.

Hitvilág MEGEMLÉKEZÉS ÉS KONFERENCIA MÁRTON ÁRON PÜSPÖK TISZTELETÉRE. Augusztus 26-án, szombaton tartják a Márton Áron püspök tiszteletére tizenkettedik alkalommal megrendezett csíkszentdomokosi megemlékezést és konferenciát, melyre mindenkit hívnak és várnak. Az ünnepi szentmisét, mely 10 órakor kezdődik, Kovács Gergely gyulafehérvári érsek mutatja be, szentbeszédet mond Bőjte Csongor kolozsvári segédlelkész. A rendezvény teljes programja megtalálható a www.martonaronmuzeum.eu oldalon.

Családi fesztivál Benedek-mezőn Augusztus 26-án, szombaton 11 órától ismét fesztiváloznak a családok Benedek-mezőn. A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete harmadik alkalommal szervezi a színes programot, mely keretében több mint 40 piculagyűjtő játékkal, illetve jutalmakkal készülnek a gyermekeknek, lesz babakörhinta és színpadi programok egyaránt.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Csíki utcai 231-es Dona gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0372 407 231). Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (0267 708 465).

Röviden LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Baróton, csütörtökön Felsőrákoson, pénteken pedig Bibarcfalván és Bodoson. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak. TÁJÉKOZTATÓ. A Volt Politikai Foglyok Kovászna megyei szervezete  értesíti tagságát valamint mindazokat, akik 1990/118-as kárpótlási törvényben részesülnek, hogy augusztus 24-én, csütörtökön 10 órától Baróton a kultúrház kistermében ismertetőt tartanak a törvény alkalmazásáról, annak módosítási lehetőségeiről. Ez alkalommal tagsági díjat, adományt is lehet fizetni a szervezet javára. JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket. HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház alagsorában ma 18 órától a Humorpince várja az érdeklődőket, szórakozni vágyókat. HŐSÖKRE EMLÉKEZNEK AZ ÚZVÖLGYÉBEN. A sepsiszentgyörgyi vártemplom gyülekezete szervezésében augusztus 26-án, szombaton autóbuszos utazást szerveznek Úzvölgyébe, hogy az ott található katonatemetőben leróják tiszteletüket az I. és II. világháborúban elesett hősök emléke előtt. Indulás augusztus 26-án, szombaton reggel 7 órakor. Visszaindulás: kb. 15 órakor. Az út költsége 50 lej/személy. Az érdeklődők csütörtök estig jelentkezhetnek a 0742 413 269-es számon (Bucsi Zsolt Tamás lelkipásztor).


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »