Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Arany- és gyémántlakodalmasok köszöntése

Az arany- és gyémántlakodalmas házaspárok vagy hozzátartozóik a polgármesteri hivatal 37-es irodájában jelentkezhetnek szeptember 18-ig munkanapokon 9 és 15 óra között személyesen, illetve a 0730 711 565-ös telefonszámon. A jelentkezéshez mellékelni kell a házassági levél másolatát, a személyi igazolvány másolatát, meg kell adni a lakcímet és a jelentkezők elérhetőségét.

Aszfaltozás, parkolási tilalom Aszfaltoznak Sepsiszentgyörgyön a Nicolae Iorga utcában a Nicolae Grigorescu utca és Grigore Bălan tábornok út kereszteződéséig tartó szakaszon, ezért kérik a lakosságot, hogy ne parkoljanak az említett útszakaszon. Ma elkezdődik a régi aszfaltréteg felmarása a Stadion utcában a Kórház és a Vasile Goldiș utca közötti szakaszon. Augusztus 25-én, pénteken a Grigore Bălan tábornok úton az 1918. december 1. út és a Csíki utca közötti szakaszon is megkezdik a régi aszfaltréteg eltávolítását. A munkálatok érdekében ebben az időszakban tilos a gépjárművek parkolása az említett útszakaszokon, az autóforgalmat pedig korlátozzák, de nem zárják le teljesen – tájékoztatott a városháza.

Kiállítás RAJZOK ÉS DOMBORMŰVEK címmel nyílik Vetró András kézdivásárhelyi szobrász egyéni kiállítása augusztus 24-én, csütörtökön 18 órakor Csernátonban a Sylvester Lajos Községi Könyvtár pince­galériájában. A rendezvényt megnyitja Deák Ferenc művészettörténész, tanár, közreműködik Józsa Irén (szavalat) és Jánó Kinga (ének). A kiállítás szeptember 1-jéig látogatható naponta 10 és 18 óra között. MŰHELYMUNKA FELNŐTTEKNEK. Az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) – az eredetileg mára meghirdetett időpont helyett – augusztus 25-én, pénteken 17 órától Mesés művészetek címmel  Kolumbán Hanna vizuális művész vezetésével három­órás műhelymunkára várja azokat a felnőtteket, akik a Hol jársz itt, ahol a madár se jár? témában szeretnének alkotni festészeti és kollázstechnikával. A tevékenységen az EMŰK jelenlegi tárlatára, Ady József alkotásaira reflektálhatnak az érdeklődők. A foglalkozáson való részvétel díjmentes, azonban regisztrációhoz kötött. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni lehet az [email protected] e-mail-címen vagy a 0757 047 714-es telefonszámon. A foglalkozás helyszíne: az EMŰK sepsiszentgyörgyi székháza, Olt utca 2. szám, földszinti kiállítótér. A MAGYAR FOTOGRÁFIA NAPJA. Augusztus 27-én, vasárnap 11 és 19 óra között székelyföldi fotóklubok és független alkotók részvételével szabadtéri fotókiállítással ünneplik meg a magyar fotográfia napját a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park zenepavilonja (Pavilon Cafe) melletti sétányokon. A magyar fotográfia napjának megünneplését a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) kezdeményezte. Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan állítja, hogy 1840. augusztus 29-én a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny anyagon, vagyis ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia).

Zene Nyáresti koncert. Augusztus 25-én, pénteken 19 órától a sepsiszentgyörgyi református vártemplom nyári színpadán az Öt nyáresti koncert keretében Zorán-dalok csendülnek fel helyi előadók, zenészek, valamint a vártemplomi kórus előadásában. A belépés ingyenes.

Hírdetés

Hitvilág MEGEMLÉKEZÉS ÉS KONFE­RENCIA MÁRTON ÁRON PÜSPÖK TISZTELETÉRE. Augusztus 26-án, szombaton tartják a Márton Áron püspök tiszteletére tizenkettedik alkalommal megrendezett csíkszentdomokosi megemlékezést és konferenciát, melyre mindenkit hívnak és várnak. Az ünnepi szentmisét, mely 10 órakor kezdődik, Kovács Gergely gyulafehérvári érsek mutatja be, szentbeszédet mond Bőjte Csongor kolozsvári segédlelkész. A rendezvény teljes programja megtalálható a www.martonaronmuzeum.eu oldalon. RÖVID TERÁPIA. A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 28-ától 12 napos rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegek és felnőtt hozzátartozóik számára. Szeretettel várják mindazokat, akik szabadulni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségüktől. A terápiás program helyszíne a Magyarózdi Terápiás Otthon (Maros megye, Marosludastól 15 km-re). Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni Kézdivásárhelyen Gergely Dóránál (0745 202 042), Sepsiszentgyörgyön Kozma Ferencnél (0757 489 778) lehet. GYÓGYÍTÓ LELKIGYAKORLAT. Sepsiszentgyörgyön a Szent József-plébánián augusztus 28. és október 2. között öthetes lelkigyakorlatot szerveznek, amelynek mottója: „Az Ő sebei által nyertetek gyógyulást” (Iz. 53, 5.). A program hétfőnként 18 órakor szentmisével kezdődik, utána bevezető a témáról a plébánián, kiscsoportos foglalkozás és szentségimádás. A lelki sebek gyógyulásáért imádkoznak. Szervezők: a Szent József-plébánia, Ilyés Zsolt plébános és a sepsiszentgyörgyi medjugorjei imacsoport. Jelentkezni lehet telefonon Kónya Rózánál (0745 088 672) és Tőkés Erzsébetnél (0745 266 997).

Képernyő RTV1. Ma 15 órától: Mattis-Teutsch-könyvbemutató Bukarestben – A bukaresti Universul Palotában mutatták be április közepén a Mattis-Teutsch – Avantgárd és konstruktív realizmus című román és angol nyelvű katalógust. * Vándorúton kamerával – Zsigmond Zsolt Franciaországban élő, erdélyi származású elektromérnök és feltaláló az 1960-as évek közepétől, egyetemista kora óta készít amatőr filmfelvételeket. A ritka felvételek egyik legértékesebbje az az ötperces némafilm, amely Márton Áron püspök 1973-as málnásfürdői és mikóújfalusi látogatása alkalmával készült. * Kedves Bori! – Digitalizálták és közzétették a Dolgozó Nő fotoarchívumát. Ebből az alkalomból képzőművészek a fotókból ihletődve kiállítást rendeztek, melynek címét – Kedves Bori! – a folyóirat levelezőrovatából vették.

Családi fesztivál a Benedek-mezőn Augusztus 26-án, szombaton 11 órától ismét fesztiváloznak a családok a Benedek-mezőn. A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete harmadik alkalommal szervezi a színes programot, melynek keretében több mint 40 piculagyűjtő játékkal, illetve jutalmakkal készülnek a gyermekeknek, lesz babakörhinta és színpadi programok.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Csíki utcai 231-es Dona gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0372 407 231). Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (0267 708 465).

Röviden LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Miklósváron és Köpecen, szerdán Baróton, csütörtökön Felsőrákoson. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak. TÁJÉKOZTATÓ. A Volt Politikai Foglyok Kovászna megyei szervezete értesíti tagságát, valamint az 1990/118-as kárpótlási törvény kedvezményezettjeit, hogy augusztus 24-én, csütörtökön 10 órától Baróton a kultúrház kistermében ismertetőt tartanak a törvény alkalmazásáról, annak módosítási lehetőségeiről. Ez alkalommal tagsági díjat, adományt is lehet fizetni a szervezet javára. INGYENES BICIKLISZÁLLÍTÁS. A Multi-Trans Rt. sugásfürdői járatain bicikli szállítására biztosítanak lehetőséget, az autóbuszokhoz biciklitartó utánfutót csatlakoztatnak. A szolgáltatás kezdetben próbaüzemként elérhető, a próbaidőszakban a bicikliszállítás az utasok számára ingyenes.  A Multi-Trans arra kéri utasait, osszák meg tapasztalataikat és észrevételeiket, segítve a szolgáltatás további fejlesztésében. ÖNKÉNTES KÍSÉRŐKET TOBOROZNAK. Az új tanévben is működik Sepsiszentgyörgyön a Lábbusz: önkéntesek szervezett csoportokban gyalog kísérik iskolába a diákokat. A program kezdeményezői a járatok újraindításához, működtetéséhez önkénteseket keresnek. Aki kipróbálná magát a Lábbusz sofőrjeként, a 0744 830 819-es telefonon vagy a [email protected] e-mail-címen jelentkezhet. HASZNOS TELEFONSZÁM. A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség a 0739 886 992-es WhatsApp-számon, illetve az 0800 800 767-es ingyenes telefonszámon hívható. NYÁRI PROGRAM. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár szeptember 11-ig nyári órarend szerint várja az olvasókat. A kölcsönző kedden 9–19 óráig, szerdától péntekig 9–17 óráig, szombaton 9–13 óráig; az olvasóterem kedden 12–19 óráig, szerdától péntekig 9–15 óráig (szombaton zárva); a gyermekrészleg kedden 10–19 óráig, szerdától péntekig 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig tart nyitva. A Sport utcai fiókkönyvtár programja nem változik. Ott kedden 12–19 óráig, szerdán 9–15 óráig, csütörtökön 12–19 óráig, pénteken 9–15 óráig, a hónap első és harmadik szombatján 9–13 óráig várják az olvasókat.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »