Mi, hol, mikor?

SIC Feszt

Előadás Szent László királyról A sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református templomban a Történelmi Vitézi Lovagrend Sepsiszéki Állományának szervezésében ma 18 órától a magyarországi v. Bagamér László Ádám előadást tart Szent László király életéről és csodás tetteiről „Hazának védelmezője, Magyaroknak bizodalma” címmel. Az előadás nyilvános.

Kiállítás TÁRLAT KOLOZSVÁRON. A 14. Kolozsvári Magyar Napok alkalmával a Kolozsvári Művészeti Múzeum, az Erdélyi Művészeti Központ és a Kincses Kolozsvár Egyesület közös szervezésében augusztus 12-én, szombaton 18 órakor a Kolozsvári Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota) In memoriam Kántor Lajos címmel kiállítás nyílik az Erdélyi Művészeti Központban őrzött Kántor Lajos-hagyatékból. A kiállítást Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója és Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője nyitják meg. A tárlat anyagát Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ korábbi vezetője válogatta. A tárlat augusztus 27-ig látogatható.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16 órától Pocahontas (magyarul beszélő) és 16.15-től románul beszélő, 17.45-től Pókember – A pókverzumon át (magyarul beszélő), 18 órától Oppenheimer (román feliratos), 20.15-től Mission: Impossible – Leszámolás, első rész (román feliratos), 21.15-től Barátnőt felveszünk (magyarul beszélő).

Hitvilág ÖRÖKÖS SZENTSÉGIMÁDÁSI NAP. A mai nap folyamán az árkosi Szent István-templomban örökös szentség­imádási napot tartanak. TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermébe. TÁBOR FIATALOKNAK. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia tábort szervez 9–12. osztályos fiataloknak szeptember 5–8. között. Augusztus 22-éig várják a fiatalok jelentkezését a plébánia irodájában vagy a [email protected]  e-mail-címén. BÉRMÁLKOZÁSI FELKÉSZÍTŐ. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián és a Szent József-plébánián X–XI. osztályosok jelentkezését várják az ősztől induló bérmálkozási felkészítőre. Jelentkezni a plébániák Face­book-oldalán megadott hivatkozáson keresztül, az irodákban vagy személyesen lehet. SZENT ISTVÁN-BÚCSÚ ÉS AZ ÚJ PÁLOS KOLOSTOR MEGÁLDÁSA. Augusztus 20-án délután fél egykor tartják Hargitafürdőn a Szent István-búcsút és az új pálos kolostor megáldását. A szentmisét Kovács Gergely gyulafehérvári érsek atya mutatja be. A szentmise után ünnepi beszédet mond Arnold Chrapkowski pálos rendfőnök, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Soltész Miklós államtitkár. Az egybegyűlteket köszöntik a helyi világi elöljárók is. Ezt követően átadják és megáldják az új pálos kolostort.

Hírdetés

Képernyő RTV3. Ma 11 órától: Beszélgetések a kávéházban – Csíky Boldizsár, Marosvásárhely emblematikus közszereplője 84 évesen is tanít a város művészeti egyetemén. Henn Jánossal aktuális társadalmi problémákról beszélgetnek B. Nagy Veronika műsorában. ♦ Kicsoda is Gaal György? a címe annak a portréfilmnek, amelyben sok minden kiderül a Kolozsváron élő és dolgozó irodalom- és helytörténészről. ♦ És azt tudta? – mi az eredete az árgus szemekkel kifejezésünknek.

Forgalomkorlátozások a Székelyföldi Körverseny idején Szerdán és csütörtökön lezárják a forgalmat Sepsiszentgyörgy több utcájában. A Székelyföldi Körverseny idén a 17. kiadásához érkezett, a versenyzők Sepsiszentgyörgyön kezdik meg az előfutamot Sugásfürdő irányába, a futam a városközpontból rajtol. Augusztus 9-én, szerdán 17–20 óráig lezárják a forgalmat a következő útvonalon: B the Hotel-parkoló, Grigore Bălan tábornok út, Templom utca, Kálvin tér, Borvíz utca, sugásfürdői Honvéd-forrás és vissza. Kérik a környéken lakókat, hogy a verseny ideje alatt a gépkocsikkal ne hagyják el az udvarokat vagy a parkolóhelyeket, valamint kövessék a szervezők utasításait. Az első szakasz ünnepélyes rajtjára augusztus 10-én, csütörtökön 11.30–13 óráig kerül sor a következő útvonalon: Lábas Ház,  Gróf Mikó Imre utca, 1918. december 1. út, Építők út, Kovászna felé vezető kijárat. Az esemény idejére teljesen lezárják a közúti forgalmat a Szabadság utcában és a Gróf Mikó Imre utcában, ugyanakkor forgalomkorlátozásra kerül sor a Păiuș David hadnagy úton és az Építők úton is.

Újra közlekedik a sepsiszentgyörgyi kalandvonat A Sepsi Tour kalandvonat újra menetrend szerint közlekedik. A kisvonat szerdánként és csütörtökönként kizárólag csoportok számára, pénteken, szombaton és vasárnap bővített menetrend szerint, két útvonalon jár: 11, 13 és 15 órakor a Kálvin térről indul Sugásfürdőre, az üdülőtelepről pedig 12, 14 és 16 órakor indul vissza. 17 és 18 órától városi körútra lehet jegyet váltani. A vonaton megvásárolható jegyek ára felnőtteknek 12, gyerekeknek 6 lej. Részletes menetrend és foglalás a vadon.ro/magyar/57 honlapon.

Népzenei műhelymunka Augusztus 27. és szeptember 1. között kerül sor Csernátonban a XI. Mozsika népzenei műhelymunkára, mely keretében a résztvevők kétféle tevékenység közül választhatnak: népdaltanulás, illetve népzeneoktatás (hegedű, brácsa, nagybőgő). További részletek, jelentkezés: személyesen a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 2. szám), a 0267 351 648-as és a 0742 148 687-es telefonszámon vagy a [email protected] és az [email protected] e-mail-címen. Jelentkezési határidő: augusztus 14. A műhelymunka részvételi díja 400 lej (tartalmazza a szállást, étkeztetést és a foglalkozások ellenértékét).

Röviden SZORGOS KEZEK. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában ma 15 órától kézműves-népművészeti tevékenységre (hímzés, kötés, horgolás, gyöngyfűzés) várja az érdeklődőket a Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör. CSEREBEREKLUB ÉS HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban szerdán 16 órától a Cserebereklub, 18 órától az alagsorban a Humorpince várja az érdeklődőket, szórakozni vágyókat. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Kökösben és Kökösbácsteleken, szerdán Illyefalván. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Help Net gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 802 977). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Dr. Max (0752 168 734) gyógyszertár a szolgálatos.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »