Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Zene

JAZZ ÉS IMPROVIZÁCIÓS ZENEI MŰHELYMUNKA. A 16. Dzsessz és Improvizációs Zenei Tábort július 16–23. között tartják Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében, partnerségben a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesülettel. A napi program: egyéni hangszeres oktatás, jazzelmélet, jazztörténet, zenekari gyakorlat, koncertek és jam sessionök. Vezető és oktató tanárok: Kovács Linda és Pocsai Kriszta (ének, vokál), Márkus Tibor (zongora, jazzelmélet), Juhász Gábor (gitár), Tóth Viktor (szaxofon, klarinét), Kovács Ferenc (hegedű), Megyaszay István (basszusgitár) és Jeszenszky György (dobok, ütőhangszerek). Érdeklődni és jelentkezni a 0742 769 628-as telefonszámon vagy az [email protected] e-mail-címen lehet.

Székelyföldi tánctábor Július 16–23. között Felsősófalván szervezik meg a 27. székelyföldi tánctábort. Táncot oktatnak: László Csaba, Lőrincz Hortenzia, László Zsolt, László Anna Ildikó, Mátéfi Csaba, Mátéfi Zita, Forgács Zsombor és Kincses Olga. A programban: dombói (Kisküküllő menti), parajdi tánc, sóvidéki táncok kezdőknek és gyermekeknek egész héten, esténként nagybúni táncok. Zeneoktatás haladóknak és kezdőknek: sóvidéki zene Miklós Károllyal, szászcsávási zene Csányi Sanyival; irányító: Sinkó András. Muzsikálnak: a Heveder (Sepsiszentgyörgy), Soroglya (Nagyvárad), Csányi Sanyi (Szászcsávás), Miklós Károly (Parajd), Kóré Géza és zenésztársaik. A tábori program: napi 6 óra oktatás; székelyföldi és Kisküküllő menti tánccsoportok és egyéni előadók bemutatója; helyi kézműves-foglalkozások megtekintése; esténként táncház; szórakoztató programok, előadások, koncertek; kirándulási lehetőségek (Szovátára a Medve-tóhoz, a parajdi sóbányába, a korondi vásárba). A bejelentkezéseket július 14-ig várják. Kérik feltüntetni: név (csoportok esetén névsor), cím, a zenészek milyen hangszeroktatásra jelentkeznek, vegetáriánus étkezést igényel-e, milyen szállásra tart igényt. Jelentkezni László Lujzánál a 0749 331 324-es telefonon vagy a [email protected] e-mail-címen.

Mozi SEPSISZENTGYÖRGY. A Művész mozi mai műsora: 16.15-től Ralipilóták (románul beszélő), 16.30-tól Richard, a gólya visszatér (magyarul beszélő), 18 órától Tűzpiros égbolt (román feliratos), 18.15-től Transformers: A fenevadak kora (magyarul beszélő), 20.30-tól Barátnőt felveszünk (román feliratos), 20.45-től Insidious: A vörös ajtó (magyarul beszélő). KOVÁSZNA. A Művelődési Központban ma 11 órától a Ready Player One című filmet vetítik román felirattal. Jegyár: 10 lej.

Kiállítás CSOPORTOS KIÁLLÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér­ben az Utolsó helyetti pillanat 2 – radikális válságkezelés című csoportos kiállításon Daczó Enikő, Koter Vilmos, Ördög-Gyárfás Ágota, Ván­csa Domokos, Vetró-Bodoni Barnabás képzőművészek munkáit lehet megtekinteni. A kiállítás szeptember 3-ig ingyenesen tekinthető meg.

Könyvbemutató A sepsiszentgyörgyi unitárius egyház tanácstermében július 13-án, csütörtökön 18 órától Mandics György József Attila-díjas költő, író, újságíró, esszéíró, a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetettje bemutatja legújabb, Hétfolyó, hétcsillag – A rováskrónika legősibb rétege című könyvét, melyben a legfrissebb kutatásait ismerteti a rovásírás kapcsán.

Hírdetés

Előadás Kézdivásárhelyen Mandics György író, rováskutató Mit mondanak a rovásírásos krónikák a székely és a magyar őstörténetről? című előadását július 12-én, szerdán 18 órától Kézdivásárhelyen a Gyűjtemények Házában (21-es udvartér 1. szám) hallhatják. Beszélgetőtárs: Sántha Attila, házigazda: Beke Ernő, a Gyűjtemények Háza tulajdonosa.

Hitvilág TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermébe. CSOPORTFOGLALKOZÁSOK. Kurta Fruzsina pszichológus Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyház melléképüle­tében csoportfoglalkozásokat tart szombaton: 10.30–12 óráig Elengedéseink – gyászfeldolgozó nyitott csoport felnőtteknek; 12.30–14.30 óráig Anyán innen, anyán túl – önismereti nyitott csoport. NYÁRI PROGRAMOK. A Szent József-plébánián nyári tábor várja a 4–7. osztályos gyerekeket július 27-től 30-ig, naponta 9.30 és 13 óra között; a 4–10 éves korosztály számára evangelizációs hetet szerveznek augusztus 21–27. között. Az egyházközségi családos táborra augusztus 31. – szeptember 3. között kerül sor Sugásfürdőn a Benkő Vendégházban. A tábor mottója: „Az Úr ajándéka a gyermek” (Zsolt 127,3), témája: Hogyan szeressük jól a gyermekeinket? Jelentkezni a plébánia irodájában vagy a szentjozsef.katolikussepsi.ro honlapon és Facebook-oldalalon lehet.

Képernyő TVR1. Ma 15 órától: Filmbemutató Segesváron – a Küküllő-parti város magyar rendezvényeinek színhelyén, a Gaudeamus Házban rendkívüli filmbemutatót tartottak. Az esemény azért nevezhető rendkívülinek, mert a film alapjául egy megjelenés előtt álló regény szolgált, amit Dudás László Ausztráliából visszatelepedett filmrendező írt családjáról és szülővárosáról, Segesvárról. * Bartók és Enescu barátsága – Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala tavaly október végén egy igen érdekes konferenciát szervezett Brassóban Bartók Béla és George Enescu zeneszerzők barátságáról. * Feszty Árpád aradi triptikonja – Ha azt hallod: Ópusztaszer, bizonyára rögtön A magyarok bejövetelére gondolsz, vagyis Feszty Árpád híres körképére. A historizmus magyar festőművészének második legnagyobb alkotását immár bárki megcsodálhatja az aradi múzeum képtárában, a Kultúrpalotában. * A császár új ruhája – Bukaresti gyerekekhez és felnőttekhez is szólt a tavaly első alkalommal megrendezett Bukfeszt színházi fesztivál, amelynek az Odeon Színház adott otthont.

Ingyenes ügyintézés Bardocon Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai július 12-én, szerdán 16–18 óra között Bardocon a polgármesteri hivatalban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben. Aki Háromszéken szeretné beadni az említett kérelmeket anélkül, hogy Csíkszeredába kellene utaznia, keresse fel hétfőtől csütörtökig 8–16 óráig, pénteken 8–14 óráig az RMDSZ sepsiszentgyörgyi (Martinovics Ignác utca 2. szám, Beör-palota első emelete, telefon: 0735 610 100), kovásznai (Szabadság utca 12. szám, telefon: 0734 639 897), kézdivásárhelyi (Apafi Mihály utca 1. szám, telefon: 0721 297 540), illetve baróti irodáját (Szabadság utca, 19-es th., 4B lh.,telefon: 0742 174 168).

Röviden SZORGOS KEZEK. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában ma 15 órától kézműves-népművészeti tevékenységre (hímzés, kötés, horgolás, gyöngyfűzés) várja az érdeklődőket a Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör. CSEREBEREKLUB ÉS HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban szerdán 16 órától a Cserebereklub, 18 órától az alagsorban a Humorpince várja az érdeklődőket, szórakozni vágyókat.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 057). Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár a szolgálatos.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »