Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Címertani előadás és könyvbemutató Brassóban

Okuláré-felolvasóest 17 helyszín. 9 ország. 4 kontinens. 3 fiatal író. 3 dráma. 1 hívószó – így folytatódik ma 19 órakor az Okuláré Projekt – kortársdráma-felolvasósorozat 2022/23-as évada, amelynek sepsiszentgyörgyi helyszíne a Szimpla. Az esemény Bilibók Anita vezetésével zajlik, a rendezvény célja, hogy minél több fiatal kedvet kapjon a drámaíráshoz. A közönség minden helyszínen három friss drámaszöveget ismerhet meg, fejtheti ki ezekről a véleményét az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen, majd az est végén szavazhat is a kedvencéről.

Színház UDVARTÉR TEÁTRUM. A Vigadó Művelődési Ház és az Udvartér Teátrum szervezésében ma 19 órától a VigadóArt és az Udvartér Teátrum közös előadását, Yasmina Reza: Egy élet háromszor című vígjátékát tekinthetik meg az érdeklődők a Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Barabás Árpád rendezésében. M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház 24-én, pénteken 19 órától a Háromszék Táncstúdióban a Morix 508 című darabot játssza. Rendező-koreográfus: Simona Deaconescu. ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház 24-én, pénteken 19 órától a TAM-teremben Elise Wilk: Dispariții című előadását játssza Cristian Ban rendezésében. TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház e heti előadásai: 25-én, szombaton 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtérrel) bemutató elő­adás: Pintér Béla: Gyévuska, rendező: Hegymegi Máté. A következő előadásra 26-án, vasárnap 18 órától kerül sor.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Pénteken 18 órától az 1×1 Királyfi című zenés mesejátékot játssza a Cimborák Bábszínház Sepsiszentgyörgyön a stúdióteremben. A Dávid Péter rendezte elő­adást ötéves kortól ajánlják. Jegyeket foglalni, az előadással kapcsolatban érdeklődni a 0755 335 400-as telefonszámon, Csüdöm Eszternél lehet.

Kiállítás SEPSISZENTGYÖRGY. Ma 17 órától nyitják meg a következő, ezúttal néprajzi témájú kamarakiállítást a sepsiszentgyörgyi Lábas Ház földszinti termében. Az elmúlt két év néprajzi gyűjtéséből összeálló válogatás kurátora és a kiállítás házigazdája dr. Szőcsné Gazda Enikő néprajzos-muzeológus. A belépés ingyenes. ♦ Az Árkosi Kulturális Központ kiállítótermében (Olt utca 6. szám) ma 18 órától megnyitják Sárosi Csaba kiállítását és bemutatják a művész munkáit, életét ismertető, nemrég megjelent albumot. A kiállítást megnyitja Deák Ferenc Loránd műkritikus, a Sárosi-album szerzője. KOVÁSZNA. A Kádár László Képtárban pénteken 17 órakor Czilli Aranka magyartanár, költő megnyitja Ana Călugăru festőművész Árnyalatok című egyéni tárlatát. Fellép a kovásznai művelődési ház Neogitár-alfa együttese (felkészítő: Kurta Béla ny. zenetanár).

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 11 órától Pil – A neveletlen királylány (magyarul beszélő), 11.15-től Dumbó (románul beszélő), 16 órától A Hangya és a Darázs: Kvantumánia (magyarul beszélő), 16.15-től Avatar 2. – A víz útja (román feliratos), 18.30-tól Minden, mindenhol, mindenkor (román feliratos), 19.45-től Titanic: 25. évforduló (román feliratos), 21 órától Magic Mike utolsó tánca (román feliratos).

Hitvilág NAGYBÖJTI RÁHANGOLÓ. A negyedik évaddal és megújult arculattal folytatódik idén a Nagyböjti ráhangoló videós lelkigyakorlat. Tavaly több mint ötezer résztvevő számára gondoskodott a Katolikus.ma minden nagyböjti reggelen egy-egy elmélkedéssel és napi kihívással, hogy a húsvétra történő lelki felkészülés több legyen böjti „megszorításnál”. ÖKUMENIKUS IMAHÉT. Sepsiszentkirályban a kultúrházban február 26-ig naponta 18 órától ökumenikus imahetet tartanak. ALZHEIMER KÁVÉZÓ. A Diakónia Keresztyén Alapítvány szervezésében Alzheimer kávézó 24-én, pénteken 18 órától a sepsiszentgyörgyi vártemplom gyülekezeti termében. Téma: Lásd az embert a beteg mögött! Házigazdák: Vetró B. Enikő és Tamás Katalin. NAGYBÖJTI VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánia altemplomában a nagyböjt folyamán minden péntek este tíz órától virrasztást tartanak, mely a reggel fél hétkor kezdődő hálaadó szentmisével ér véget. Várják, hogy minél többen kapcsolódjanak bele a közös imába. A Mária rádió csak az első pénteki és a nagypénteki virrasztásokat közvetíti élő adásban, a többi az eletalelekben.ro honlapon követhető. DIGITÁLIS CSALÁD. Szombaton 10 órától Digitális család címmel műhelyfoglalkozást tartanak a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián azon szülők és pedagógusok számára, akik szeretnék bölcsen vezetni, nevelni gyerekeiket a digitális eszközök használatában. A Lázár Csilla és Balázs Brigitta által vezetett műhelymunkára az irodában vagy a krisztuskiraly@ yahoo.com e-mail-címen kell feliratkozni.

Képernyő ERDÉLY TV. Az orosz–ukrán háború kitörésének első évfordulóján kerekasztal-beszélgetést szervez az Erdély TV és a Sapientia EMTE a marosvásárhelyi IncubCenterrel együttműködve, a tévécsatorna emellett különkiadású műsorral is jelentkezik pénteken 18 órától. Az Egy éve a világháború küszöbén című kerekasztal-beszélgetés meghívottai Robert C. Castel és Tálas Péter biztonságpolitikai szakértők, valamint Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja. A 24 plusz című műsor követői összefoglaló elemzést kapnak az orosz–ukrán háború 12 hónapjáról, arról, hogyan jutottunk el az első rakétatámadásokig és hogyan alakították át az események a térség biztonság- és gazdaságpolitikáját.

Nyílt napok a Sapientián Március minden péntekén megnyitja kapuit a középiskolások előtt a Sapientia EMTE: március 3-án, 10-én, 17-én, 24-én és 31-én szerveznek nyílt napokat Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön. Az érdeklődők egyénileg vagy csoportosan is becsatlakozhatnak, a részvétel mindenki számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A sepsiszentgyörgyi tanulmányi központnál érdeklődni lehet Ungvári Zsuzsinál (kari PR-felelős, [email protected]).

Hungarikum-vetélkedő Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ a Kovászna Megyei Értéktárral, valamint az Erdélyi Értéktárral közösen, a Hungarikum Bizottság támogatásával újra meghirdeti vetélkedőjét a hungarikum-mozgalom népszerűsítése és nemzeti értékeink megismertetése érdekében. A játékos vetélkedőre az erdélyi általános iskolák 5–8. osztályaiban tanuló diákok, valamint a középfokú oktatási intézmények 9–11. osztályos diákjai és felkészítő tanáraik jelentkezését várják. Egy csapatnak négy diákból és egy felkészítő pedagógusból/mentorból kell állnia. Jelentkezési határidő: március 5. A jelentkezés feltételei megtalálhatóak a Kovászna Megyei Művelődési Központ honlapján: kultkov.ro. A vetélkedő lebonyolításával kapcsolatos kérdéseket a [email protected] e-mail-címre várják.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (telefon: 0267 313 513) gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot, Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár a szolgálatos.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »