Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Közönségtalálkozó a könyvtárban

Előadás és könyvbemutató aradi hőseinkről A sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség konferencia­termében ma 17 órától Arad, ahol a szabadság vértanúit avatták címmel Horváth Zoltán György Podmaniczky-díjas budapesti mesteroktató és kiadóvezető tart vetített képes előadást. A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak. Az előadás után az aradi vértanúkról és más erdélyi témákról szóló könyvek kedvezményesen megvásárolhatóak.

Címertani előadás és könyvbemutató Brassóban Dr. Szekeres Attila István, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja A székelyek jelképei a kezdetektől napjainkig címmel tart vetített képes előadást csütörtökön 19 órától Brassóban a Reménység Házában. Ezt követően bemutatják a Kárpátországi téridő. Nagyjaink Szent Istvántól Kányádi Sándorig című, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete kiadásában megjelent harmadik kötetet (ötletgazda: Galbács Pál, szerkesztette: Szekeres Attila).

Kiállítás SEPSISZENTGYÖRGY. Az Árkosi Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi kiállítótermében (Zeneház, Olt utca 6. szám) február 23-án 18 órától megnyitják Sárosi Csaba kiállítását és bemutatják a művész munkáit, életét ismertető, nemrég megjelent albumot. A kiállítás válogatás a művész eddigi munkásságából: korai litográfiák, fa- és rézmetszetek, rajzok, akvarellek és a 2000-es évektől mostanáig készült színes tusrajzok, monotípiák és térplasztikák. A kiállítást megnyitja Deák Ferenc Loránd műkritikus, a Sárosi-album szerzője. ♦ Február 23-án 17 órától nyitják meg a következő, ezúttal néprajzi témájú kamarakiállítást a sepsiszentgyörgyi Lábas Ház földszinti termében. Az elmúlt két év néprajzi gyűjtéséből összeálló válogatás kurátora és a kiállítás házigazdája dr. Szőcsné Gazda Enikő néprajzos-muzeológus. A belépés ingyenes. KOVÁSZNA. A Kádár László Képtárban február 24-én, pénteken 17 órakor Czilli Aranka magyartanár, költő megnyitja Ana Călugăru festőművész Árnyalatok cí­mű egyéni tárlatát. Fellép a kovásznai művelődési ház Neogitár-alfa együttese (felkészítő: Kurta Béla ny. zenetanár).

Színház KABARÉ KÉZDIVÁSÁRHELYEN. A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat ma és 22-én, szerdán 17 és 20 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében Megette a fene az egészet! című szilveszteri kabaréját játssza. Rendező: Kovács Levente. TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Február 25-én, szombaton 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtérrel) bemutató előadást tart a sepsiszentgyörgyi magyar színház. Pintér Béla Gyévuska című darabja Hegymegi Máté rendezésében lesz látható. A következő előadásra 26-án, vasárnap 18 órától kerül sor. M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház 24-én, pénteken 19 órától a Háromszék Táncstúdióban a Morix 508 című darabot játssza. Rendező-koreográfus: Simona Deaconescu.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Február 22-én, szerdán és 24-én, pénteken 18 órától az 1×1 Királyfi című zenés mesejátékot játssza a Cimborák Bábszínház Sepsiszentgyörgyön a stúdióteremben. A Dávid Péter rendezte előadást ötéves kortól ajánlják. Jegyeket foglalni, érdeklődni a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél lehet.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 11 órától Pinokkió (magyarul beszélő), 16.15-től Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság (románul beszélő), 16.30-tól Mi köze ennek a szerelemhez? (magyarul beszélő), 18.15-től A Hangya és a Darázs: Kvantumánia (román feliratos), 18.30-tól A sziget szellemei (román feliratos), 20.30-tól Az ember, akit Ottónak hívnak (román feliratos) és Szörnyetegek (román feliratos).

Zene KAMARAZENE-KONCERT. Feb­ruár 22-én, szerdán 19 órától rendkívüli kamarazene-hangversenyt tartanak Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központban (Zeneház, Olt utca 6. szám). Fellépnek a brassói egyetem zenetanárai: Alina Nauncef (hegedű) és Anca Preda (zongora).

Tortoma Önképzőkör A baróti Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében ma 19 órától Hegyek bűvöletében 2. – A Kaukázus bércein címmel Dénes Réka geológus (Barót – Déva) tart vetített képes úti beszámolót grúziai élményei­ről. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Miénk a város! – játék gyerekeknek A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság idén tizedik alkalommal hirdette meg a Miénk a város! című játékot, amelyre 6–10 éves külhoni óvodások és kisiskolások jelentkezhetnek. A játék február 17-én indult és négy héten keresztül tart. Az első feladat február 17-én került fel a Miénk a város felületére, az utolsó március 16-ától érhető el. A játékra regisztrált kisdiákok érdekes feladatokat oldhatnak meg, amivel pontokat szerezhetnek, ezek gyarapodásával egy egész város épül fel. A verseny idei témája kapcsolódik a tematikus évhez, a 2023 a gondoskodó nemzet éve programsorozathoz. Lényege, hogy minden gyermek kitartásával és tehetségével tud tenni a saját közösségéért, hiszen a négy hétig tartó játék során nem önmagáért, hanem közösségéért játszik, a nyereményét közösségének ajánlja fel. A verseny nyertesei 100 000 forint értékű Csodasarkot – fejlesztőjátékokat, valamint könyveket tartalmazó csomagot – szerezhetnek meg az iskolai, illetve óvodai közösÖKUMENIKUS IMAHÉT. Sepsiszentkirályban a kultúrházban február 26-ig naponta 18 órától ökumenikus imahetet tartanak. Szolgáló lelkészek: Lajos József illyefalvi református lelkipásztor, Szőcs Béla uzoni római katolikus plébános, Molnár Imola brassói unitárius lelkész, Bálint Mihály pipe-szásznádasi unitárius lelkész, Fancsal Zsolt bibarcfalvi református lelkipásztor, Solymosi Alpár csíkszeredai unitárius lelkész, Tatár Ágnes Tekla sepsiszentgyörgyi unitárius segédlelkész. TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. JEGYESKURZUS. Hamvazószerdán 19 órakor kezdődik a jegyeskurzus a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián. Várják a jegyeseket, házasságra készülő párokat.ségük részére. A játék a mienkavaros.hu oldalon érhető el.

Hitvilág ÖKUMENIKUS IMAHÉT. Sepsiszentkirályban a kultúrházban február 26-ig naponta 18 órától ökumenikus imahetet tartanak. Szolgáló lelkészek: Lajos József illyefalvi református lelkipásztor, Szőcs Béla uzoni római katolikus plébános, Molnár Imola brassói unitárius lelkész, Bálint Mihály pipe-szásznádasi unitárius lelkész, Fancsal Zsolt bibarcfalvi református lelkipásztor, Solymosi Alpár csíkszeredai unitárius lelkész, Tatár Ágnes Tekla sepsiszentgyörgyi unitárius segédlelkész. TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. JEGYESKURZUS. Hamvazószerdán 19 órakor kezdődik a jegyeskurzus a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián. Várják a jegyeseket, házasságra készülő párokat.

Röviden IVÓVÍZ. Szerdán 8–14 óráig főcsapcsere miatt szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Kézdivásárhelyen a Mesterek utcában, valamint az 56-os, 57-es és 58-as udvartérben. SZORGOS KEZEK. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában ma 15 órától kézműves-népművészeti tevékenységre (hímzés, kötés, horgolás) várja az érdeklődőket a Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör. HUMORPINCE. Szerdán 18 órától várják a humorkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház alagsorába.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (telefon: 0267 313 513) gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot, Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyör­gyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465). Gyermekfogászati ügyeletet a hét minden napján a Lázár Mihály utca 3. szám alatti Sepsi Centrum Dentalnál tartanak (telefon: 0740 092 561).


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »