Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

A Háromszék Kultúrájáért Díj átadása

A Petőfi Sándor-emlékév jegyében zenés-irodalmi estre kerül sor Sinha Róbert gitárművész és Prohászka-Rád Boróka irodalomtörténész előadásában. Az eseményen adják át a Háromszék Kultúrájáért Díjat, amelynek idei kitüntetettje Kisgyörgy Zoltán geológus, újságíró, helytörténeti szakíró. A díjazottat Demeter László muzeológus méltatja, a díjat átadja Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A magyar kultúra napja Sepsiszentgyörgyön Kétnapos programsorozattal ünneplik Sepsiszentgyörgyön a magyar kultúra napját. Január 20-án, pénteken 19 órától a Magos Együttes koncertezik a Tamási Áron Színház nagytermében Dumitru Toderic felsőrépai adatközlő közreműködésével. A koncertre jegyek 20 lejes áron kaphatók a városi kulturális szervezőirodában, valamint az eventim.ro oldalon, kedvezményes árú jegyek 10 lejért kizárólag a jegyirodában válthatók. A koncertet követően a Tamási Áron Színház előcsarnokában hajnalig tartó táncos mulatság, ahová a belépés díjtalan. * Január 21-én, szombaton 18 órától a Tamási Áron Színház nagytermében tarja hagyományos hangversenyét a rétyi Kovács András Ifjúsági Fúvószenekar. Jegyeket 25 lejes áron a városi kulturális szervezőirodában lehet vásárolni. * Január 21-én, szombaton 20 órától az unitárius templomban a sepsiszentgyörgyi Codex Régizene-együttes Eredeti magyar dal Petőfi Sándor költeményeire című koncertje hallgatható meg. Jegyek 20 lejes áron kaphatók a városi kulturális szervezőirodában, valamint az eventim.ro oldalon, kedvezményes árú jegyek 10 lejért kizárólag a jegyirodában válthatók. * A kétnapos rendezvénysorozat idején a Sepsi Kalandvonat kulturális utazásra hívja az érdeklődőket, akik ezúttal a város köztéri szobrait ismerhetik meg, az egyes alkotások kultúrtörténetét szakavatott vezető tolmácsolja. A járatok díjmentesek, helyfoglalást a 0729 062 856-os telefonszámon lehet igényelni.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Január 22-én, vasárnap három eseménnyel ünnepli a magyar kultúra napját a sepsiszentgyörgyi színház. Az előcsarnokban 18 órakor nyílik az elmúlt 25 év színházi plakátjaiból összeállított kiállítás, melyet Kispál Attila képzőművész méltat, kurátor: Wanek Ferenc. 19 órától az aritmia.doc című előadást játssza a társulat a nagyteremben (színpadra épített nézőtér). Az előadást közönségtalálkozó követi, mely során azokkal a kortárs költőkkel ismerkedhetnek meg a nézők, akiknek versei alapján készült a produkció. Az alkotókkal Dálnoky Réka dramaturg, drámaíró beszélget.   KOVÁSZNA. A Kovásznai Művelődési Központ színpadán január 22-én, vasárnap 19 órától látható a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum vendégjátéka – Yasmina Reza: Egy élet háromszor. Jegyek 25 lejes áron kaphatók a művelődési ház jegypénztárában munkanapokon 7–15 óra között. Telefon: 0267 340 394, 0744 364 250.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. A Cimborák Bábszínház január 21-én, szombaton és január 23-án, hétfőn 11 órától stúdiótermében játssza A fehér macskahercegnő című bábjátékot (r.: Nagy Lázár József), melyet 3 év fölötti nézőiknek ajánlanak. Jegyfoglalás a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél.

Zene HANGVERSENY. Január 21-én, szombaton 17 órától a Bod Péter megyei könyvtár Gábor Áron-termében Szonáták szaxofonra és zongorára címmel kerül sor hangversenyre. Fellépnek: Palkó Csanád (szaxofon) és Veress Gáspár (zongora) fiatal kolozsvári előadóművészek. Műsoron: Fernande Decruck, Erwin Schulhoff, Takashi Yoshimatsu és Veress Gáspár szerzeményei.

Hírdetés

Kiállítás KÖZÖS TÁRLAT SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Ma 17 órakor nyílik a Székely Nemzeti Múzeum legújabb kiállítása az intézmény ideiglenes kiállítóhelyéül szolgáló Lábas Ház Pincegalériájában. A kovásznai Deák házaspár, Deák M. Ria textilművész és Deák Barna grafikus Romboló tettvágy és gyógyító csend című közös tárlatát Deák Ferenc Loránd műkritikus nyitja meg. A tárlat március 3-ig látogatható hétköznapokon 9 és 16, hétvégén 10 és 14 óra között.

Tánc M STUDIO. Morix 508 címmel mutatja be az év első új produkcióját az M Studio január 24-én, kedden 19 órakor a Háromszék Tánc­stúdióban. Az előadás Simona Deaconescu ko­reográfus vezetésével készült. Jegyek kaphatók a központi jegyirodában, valamint on­line a biletmaster.ro oldalon. A következő előadást január 30-án láthatja a közönség.  

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság (magyarul beszélő), 17 órától Hai hui în timp (a román filmnapok keretében), 18.30-tól Jó emberek (a román filmnapok keretében), 19 órától Magasságok és mélységek (magyar játékfilm), 20.30-tól A Whitney Houston-film (magyarul beszélő), 21 órától Taxisok (a román filmnapok keretében).

Hitvilág ÖKUMENIKUS IMAHÉT. A felekezetek egységéért végzett sepsiszentgyörgyi imahéten ma 18 órától a Krisztus Király-templomban Dénes Előd  református lelkész, pénteken az evangélikus templomban Illyés Zsolt római katolikus plébános végzi a szolgálatot.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Nicolae Iorga utcai dr. Max (Sensiblu) gyógyszertár (telefon: 0267 312 049), Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. gyógyszertár (0729 935 431) teljesít szolgálatot. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyör­gyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465).

Röviden ÁRAMSZÜNET. Javítási munkálatok miatt ma 9 és 12 óra között szünetel az áramszolgáltatás Gidófalván, illetve Fotosmartonoson. VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a javítási munkálatok miatt január 20-án, pénteken 8 és 12 óra között szünetel az ivóvízszolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Horea Cloșca és Crișan utcában, a Váradi József utcában a 8-as házszámtól az 51-esig, valamint a 4P házszámnál. Kérik a fogyasztókat, a jelzett időszakban fokozottan figyeljenek a háztartási gépek haszná­latára. ÖNISMERETI CSOPORTOK. Január 21-én, szombaton a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház melléképületében 10.30–12.30, illetve 12.30–14.30 óráig Kurta Fruzsina pszichológus vezetésével működnek az Elengedéseink és Nővé nőni elnevezésű segítő csoportok. MŰHELYMUNKA FELNŐTTEKNEK. A KreaKids stúdió szoknyakészítő workshopot szervez felnőtteknek január 21-én, szombaton 10 és 19 óra között Kézdivásárhelyen. Információk és jelentkezés Babos-Máthé Rékánál a 0753 133 387-es telefonszámon. TOBORZÓ. Kórustagokat toboroz a Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyes Kar, valamint a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda. A nagy múltú kórusok taglétszámnövelés és fiatalítás céljából minden énekelni szerető jelentkezését várják Sepsiszentgyörgyről és a környező településekről.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »