Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Zene

A legendás rock­történeti személyiségeket a székelyföldi Baricz Gergő énekhangjával és Nagy Zoltán gitárjátékával idézik meg a gyermekeknek. A ritmusszekciót Megyaszay István és Bordás József alkotja. Háromszéki időpontok: ma 11 és 13 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban (jegyek válthatók a Vigadó szervezőirodájában); 18-án, szerdán 11, 13, és 19 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium koncerttermében (az esti előadásra jegyek kaphatók a városi szervezőirodában, a többi előadásra előzetes foglalás a 0747 770 388-as telefonszámon); 19-én, csütörtökön 11 órától a Kovásznai Városi Művelődési Házban (jegyek a művelődési ház irodájában vagy előadás előtt a helyszínen kaphatók). ZALAI ANTAL HEGEDŰMŰVÉSZ SZÓLÓKONCERTJE. Az Árkosi Kulturális Központ és a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet rendkívüli hegedűkoncertre hívja a zenekedvelőket. A fellépő előadó a világhírű magyarországi Zalai Antal hegedűművész, aki egy 1733-ban készült Stradivari-hegedűvel koncertezik Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében ma 19 órától. Jegyeket a központ székhelyén, Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 6. szám alatt 9–15 óráig lehet vásárolni 20 lejért (telefon: 0267 373 651). GITÁRAUDÍCIÓ. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum dísztermében ma 17 órától fellépnek Kakasi Zsolt és Tikusán János tanítványai. Bemutatkoznak és először lépnek színpadra az újraalakult Disszonancia és Arpeggio gitárzenekarok. ZONGORAHANGVERSENY. Május 18-án, szerdán 18 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében Kovács Hunor, a Brassói Transilvania Egyetem zenetanszékének diákja ad zongorahangversenyt. Műsoron: Johann Sebastian Bach-, Ludwig van Beethoven-, Johannes Brahms- és Alekszandr Szkrjabin-művek. Egy jegy ára 10 lej.

Színház KOVÁSZNA. Május 18-án, szerdán 19 órától a kovásznai Művelődési Központban vendégszerepel S. Ö. R. – azaz Shakespeare Összes Rövidítve című előadásával a gyergyószentmiklósi Figura Studió Színház (rendező: Barabás Árpád). Helyfoglalás, jegyek elővételben a városi művelődési házban vagy a 0762 674 156-os telefonszámon hétköznapokon 8–16, pénteken 8–13 óráig. Jegyár: 25 lej, nyugdíjas- és diákkedvezménnyel 20 lej. Az előadásra érvényesek a színházbérletek. JÓTÉKONYSÁGI ELŐADÁS. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház csatlakozik ahhoz a kezdeményezéshez, mely a baltimore-i World­wide Rea­ding Project, a CITD (The Center for International Theatre Development) és a Román Színházi Szövetség (UNITER) partnerségében jött létre azzal a céllal, hogy anyagi és morális támogatást nyújtson a háború sújtotta ukrán művészeknek. A Tamási Áron Színház május 26-ai, Kártyások előadására a befolyt jegybevétel könnyebb kezelése érdekében nem lehet online jegyeket vásárolni, csak a központi jegypénztárban árusítanak belépőket. A jegyek ára: 25 lej, nyugdíjasoknak, diákoknak 15 lej. A jegypénztár nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 8–16, pénteken 9–13 óráig, valamint előadások előtt egy órával.

Könyvbemutató SEPSISZENTGYÖRGYÖN a Tein Teaházban Muszka Sándor Idegen állat című verseskötetének bemutatójára május 18-án, szerdán 18 órától kerül sor. A szerző beszélgetőtársa Miklóssi Szabó István író. Köpecen a Tókos vendégházban május 18-án, szerdán 19 órától Kisgyörgy Zoltán geológus, újságíró bemutatja az Erdővidék és Székföld, valamint az Alsó-Háromszék című útikönyveit. A szerző köteteit, illetve a baróti Tortoma Kiadó más kiadványait a helyszínen meg lehet vásárolni.

Tortoma Önképzőkör Baróton a Városi Művelődési Ház Bodosi Dániel Termében ma 19 órától Varjúvár kincsei címmel Ferenczi Z. Sámuel műemlékvédelmi szakember (Sepsiszentgyörgy) tart vetített képes beszámolót a nagyajtai unitárius vártemplom teljes körű felújításáról. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Hírdetés

Mozi DOKUMENTUMFILM-BEMUTA­TÓ. Ma 18 órától Ég és föld találkozása címmel Vargyasi Levente kameráján keresztül betekintést nyerhetünk régmúlt idők egy olyan szakmájába, amelyet most már kevesen művelnek. Pál Tünde szakmai vezető, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola oktatója vezeti be a nézőt e ritka foglalkozás rejtelmeibe. MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi műsorán ma: 16.15-től Pipiána Hoppsz és a Sötétség Hörcsöge (románul beszélő), 16.30-tól Pirula panda (magyarul beszélő), 18.30-tól Vegyél el (magyarul beszélő), 20.15-től Downton Abbey: Egy új korszak (román feliratos), 20.30-tól Doctor Strange az őrület multiverzumában (magyarul beszélő). Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 10–13 és 15–21 óráig; telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Kiállítás KATALÓGUSBEMUTATÓ ÉS KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS. Ma 16 órától Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítóterében bemutatják a Tamás Anna-kiállítás katalógusát. A textilművésznő alkotásairól, egyéniségéről Simó Enikő textilművész, a művésznő egykori iskolatársa, Gazda József művészettörténész, valamint dr. Bordás Beáta művészettörténész, a kiállítás kurátora beszélget. SPORTFOTÓ-KIÁLLÍTÁS. Hatnullhajrá címmel nyílik kiállítás Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban ma 18 órától a Művészeti és Népiskola eseményeként. Az április 4-ei Sepsi OSK–Academica Clinceni mérkőzésen rögzített legjobb fotókból készült válogatás. Házigazda: Huszár Szilamér, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete fotószakosztályának koordinátora, a kiállítást megnyitja Gáj Nándor, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola igazgatója. TABLÓKIÁLLÍTÁS. Ma 18 órakor nyitják meg a Balázs Dénes, a Magyar Földrajzi Múzeum alapítója című tablókiállítást Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény Bedő Albert Termében. Balázs Dénes munkásságát és a vándorkiállítás tartalmát előadással egybekötve bemutatja dr. Kubassek János, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója. Házigazda: Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója. Öt kontinens mintegy 130 országában végzett természetföldrajzi tereptanulmányok, 27 könyv, több száz tudományos közlemény, ismeretterjesztő cikk, valamint a Magyar Földrajzi Múzeum, Érd város egyetlen közgyűjteményének megalapítása – dióhéjban így foglalható össze dr. Balázs Dénes (1924–1997) geográfus egyedülálló életműve.

Hitvilág TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe.

Röviden LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Dálnokban, szerdán Nagyborosnyón és Kisborosnyón gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget). SZORGOS KEZEK Díszítő­művészeti szakKÖR. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában ma 15 órától kézműves-népművészeti tevékenységre (hímzés, kötés, horgolás) várják az érdek­lődőket. FELVÉTELI. A sepsiszentgyörgyi drámatagozat a következő tanévtől egy újabb kilencedikes színészosztályt indít. A felvételire még ma lehet beiratkozni a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum titkárságán, a vizsgára május 19-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor a líceum Visky Árpád Drámatermében.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »