Mi Hazánk: álszent, képmutató és elégtelen a kormány energiaital-fogyasztással kapcsolatban induló kampánya

Mi Hazánk: álszent, képmutató és elégtelen a kormány energiaital-fogyasztással kapcsolatban induló kampánya

Átfogó stratégia megalkotását javasolja a Mi Hazánk a magyar lakosság egészségi állapotának javítása érdekében – mondta Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus álszentnek, képmutatónak és elégtelennek nevezte a kormány energiaital-fogyasztással kapcsolatban induló kampányát arra hivatkozva, hogy az elmúlt években a kabinet az adófizetők pénzéből több mint 18 milliárd forinttal támogatta az ilyen termékeket gyártó egyik céget, a Hell Energy Magyarország Kft.-t.

Hírdetés

A Mi Hazánk szerint ebből az összegből egészséges élelmiszereket előállító vállalkozásokat kellett volna támogatni, illetve az élelmiszeripart kellene fellendíteni.

Dúró Dóra úgy vélte: a kormány energiaitalokkal kapcsolatos kampánya azért is álszent, mert a kabinetnek lenne eszköze arra, hogy hatékonyan visszaszorítsa az energiaital-fogyasztást – amely valóban rendkívül súlyos egészségkárosító hatással bír a fiatalok körében -, de ezt nem teszi meg. A Mi Hazánk nevében azt javasolta, hogy az energiaitalok dobozán – a dohánytermékekhez hasonlóan – tüntessék fel a káros hatásokat, korlátozzák a forgalmazást és a reklámtevékenységet, illetve mondja ki a kormány, hogy állami pénzből nem támogat egészségtelen élelmiszereket előállító cégeket.

Dúró Dóra hangsúlyozta: az elkerülhető halálesetek tekintetében Magyarország a második legrosszabb helyen áll az Európai Unióban, és a három legfőbb halálok mindegyike az életmóddal függ össze. Ezért – folytatta – magyar lakosság egészségügyi állapotát figyelembe véve nem csak az energiaitalokkal szemben kellene fellépni, hanem egy olyan átfogó egészségügyi stratégiát kellene készíteni, amely érinti a dohányzás, az alkohol, a drogprevenció, a táplálkozás és a mozgás kérdéskörét is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »