Mi fán terem? Ribizli

Mi fán terem? Ribizli

A ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó gyümölcsöt június végétől augusztusig szedhetjük. Kedveljük mutatós fürtjeit, savanykás ízét: fogyasztjuk nyersen, és díszítünk vele süteményeket. Milyen élettani hatásai vannak? Hogy vásároljunk? Hogyan termesszük?

A velünk élő bogyók

A ribiszkefélék családja elsősorban az Egyenlítőtől délre őshonos. A 150 fajjal népesnek mondható Ribes nemzetség viszont az északi féltekén él: magasabb fekvésű, kissé nedves, hűvös területeken vadon megterem.

A ribizli színváltozatai különböző növényfajokhoz tartoznak. A fehér ribizli (R. vulgare) húsa sárgásfehér, éretten áttetsző. Kevésbé savas, mint a piros. A rózsaszínű ribizli átmenetet képez a piros (R. rubrum) és a fehér között, héja színtelen, húsa rózsaszínű.

Az aranyribizli (R. aureum) nem fejleszt tömött fürtöket. Az egyesével-kettesével lecsüngő bogyók feketék, eleinte fanyar ízűek, kellemessé érésükhöz 2-3 hét is szükséges.

Nevét sárga, pirossal díszített, illatos virágairól kapta. Alanyként használják a törzses fácskákhoz. Ha a ráoltott nemes legyengül, akkor az aranyribizli, a ma már ritkaságnak számító ehető gyümölcsű bokor kihajt és továbbél kertünkben.

A feketeribizli, az akár másfél méter magasra is megnövő cserje például a tibeti fennsíkok szülötte. A népi gyógyászat régóta használja.

Európai termesztése a XVI. században északon (Hollandia, Dánia) kezdődött. Hazánk a világ egyik legjelentősebb feketeribizli-termesztő országa.

Minden színében egészség

A ribizli több mint 80%-a víz.

✓ Gazdag ásványi anyagokban (vas, foszfor, kálium, magnézium) és vitamintartalma (B, C, P) is jelentős.

✓ Pektintartalma révén tisztítja az érfalat, szabályozza a vércukorszintet, gyorsítja az emésztést.

✓ A piros ribizli étvágyjavító, emésztést elősegítő, enyhén hashajtó hatású.

✓ Serkenti a húgysav lebontását: hatásos egyes vesebetegségek és reumatikus panaszok esetén. Méregteleníti a szervezetet. Hatóanyagai antibakteriális hatással bírnak.

✓ Serkenti a máj működését, nyugtatja a gyomrot.

✓ A csipkebogyó után a feketeribizli tartalmazza a mérsékelt égövi gyümölcsök közül a legtöbb C-vitamint. A fekete színért is felelős antociánjai hatékony antioxidánsok: megakadályozzák a gyulladásokat, csökkentik az arthritis tüneteit. Hatásos lehet rákbetegség megelőzésében illetve kezelésében. Hő- és fényérzékeny vegyületekről van szó: hatásukat leginkább nyersen fejtik ki.

✓ Gazdag ásványi anyagokban és hasznos zsírsavakban (linolénsavak, elsősorban a gamma-linolénsav, amelynek gyakorlatilag a feketeribizli az egyetlen természetes forrása).

Idénynövény adatbázis

Hírdetés

Hogyan vásároljuk és tároljuk?

Kemény, fényes bogyókat keressünk. A mélypiros és már egészen fekete ribizlik a legérettebbek. A fehér ribizli éretten sárgásan ragyog.

Az esőben szedett ribizli hamar romlásnak indul. A fürtös ribizli könnyebben eltartható, mint a gurulós. Hűtőszekrényben 3-4 napig áll el.

Tudtad-e?
A fekete ribizli (R. nigrum) termesztése majdnem száz évig tiltott tevékenységnek számított az USA-ban, ahol a növényen megtelepedő gomba veszélyforrást jelentett bizonyos, a fafeldolgozó-ipar szempontjából fontos fenyőfélékre.Hogyan használjuk fel?

Fogyasszuk a ribizlit nyersen, vagy fagyasszuk le. Tegyük gyümölcssalátába, szórjuk az elkészült gyümölcslevesbe, díszítsünk vele süteményt.

Magas pektintartalmánál fogva a vegyes lekvár kevesebb cukorral és rövidebb idő alatt sűrűsödik.

Receptek

Feketeribizlis muffin (12 adag)

250 g liszt2 Ek búzacsíra1 tk sütőporkevés só85 g méz1,7 dl tej1 Ek olaj1 nagy tojás140 g feketeribizli

Melegítsük elő a sütőt 220oC-ra. A hozzávalókat a megadott sorrendben keverjük össze. Kanalazzuk előkészített sütőformába. 18-20 perc alatt megsül. Csokoládémártással vagy tejszínhabbal tálaljuk.

Ribizlis lepény (piros ribizliből mutatós)

Hozzávalók:

3 tojás, szétválasztva150 g cukor250 g liszt2 tk sütőpor50 g vaj, langyosan5 ek tejkevés só500 g ribizli200 g cukor

Elkészítés:

A tojások sárgáját 3 ek vízzel habosra keverjük.Hozzákeverünk 150 g cukrot.Óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, a vajat és a tejet.Előmelegített sütőben 200 Celsius-fokon 15 percig sütjük.Eközben a tojásfehérjéből sóval és 50 g cukorral kemény habot verünk. A kivett süteményre rendezzük a ribizlit, majd elkenjük a habot.150 fokon további 15 percig szárítjuk.

Termesztési tanácsok

Eredeti termőhelyükön a ribizlik félárnyékban, szélvédett, szerves anyagokban gazdag erdőtalajon teremnek. Ha ezt a környezetet sikerül kertünkben megteremteni, akkor a ribizli termesztése nem jelent különösebb gondot.

A természetszerű kertben sok az árnyékot adó, szél ellen védelmet jelentő fa, amely alatt a ribizli jól érzi magát. A rendszeres (ősszel és tavasszal végzett) komposzt-terítés visszapótolja a tápanyagokat és megőrzi a talaj nedvességtartalmát, amelyre a nagy víztartalmú bogyók kifejlesztéséhez a ribizlinek szüksége van. A mulcsozás védi a sekély gyökérzetet.

A feketeribizli érzékenyebb: védettebb, melegebb helyet kedvel. Kerüljük a meszes talajokat.

A törzses fácska mutatós; ám rövidebb életű (5-8 év). A bokor megújul, tehát tartós társunk lehet a kertben.

Metszése: az új vesszők közül csak 3-4-et hagyjunk meg. Ügyeljünk a fiatal és a 3-4 éves vesszők arányára. Az idősebb vesszőket vágjuk vissza, vagy vágjuk ki teljesen.

Legjelentősebb rovarkártevője az üvegszárnyú ribizkelepke (szitkár). A hernyó az ág belsejében járatot rág. A tavasszal ki nem hajtott ágak gyanúsak, metsszük le, és égessük el őket.

A levéltetvek szívogatása elsősorban küllemi hiba. A természetszerű kertben általában jelen vannak a kártevők ellenségei, pl. a fátyolkák, fürkészdarazsak és a pókok.

A ribiszkerozsda ellen megelőzésként kerüljük a fenyők közelségét, és telepítsünk a közelbe fehér ürmöt vagy páfrányt.

Gombás betegségei ellen locsoljuk be és permetezzük erjesztett csalán- vagy hagymalével.

Ez a poszt Mi fán terem? Ribizli először itt jelent meg: Tudatos Vásárló.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »