Mi fán terem? Pasztinák

Mi fán terem? Pasztinák

Az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó pasztinák vagy más nevén paszternák manapság méltatlanul mellőzött gyökérzöldségünk. Pedig a zöldség a burgonya Európába érkezése előtt főzve is, sütve is fontos népeledel volt a kontinensen. Kinézetre ugyan leginkább egy nagyra nőtt fehérrépa, felhasználhatósága mégis sokkal inkább a burgonyáéval egyezik meg.

A pasztinák sokoldalú múltja

A paszternák Eurázsiában őshonos. Fás, kemény gyökerű vad változata a Földközi-tenger partjaitól Szibériáig napjainkban is előfordul.

Említik a görög leírások is, de termesztésével valószínűleg a rómaiak foglalkoztak először. Az erre vonatkozó adatokat bizonyos óvatossággal kell tekinteni, hiszen az ókor sárgarépája fehér, vagy lilás színű is lehetett; másrészt több leírásban a pasztinák, mint „egyfajta sárgarépa” szerepel.

A XVI. századra már Európa-szerte ismerték és használták egyrészt a cukorrépa, illetve a nádcukor hasznosítása előtt ételek édesítésére; másrészt a burgonya Európába érkezése előtt főzve és sütve is fontos népeledel volt. Használata és ismertsége az édesebb sárgarépák, illetve a burgonya megjelenésével erősen visszaesett.

Élettani hatások

✓ Fehérje- és ásványi anyagtartalma (vas, kalcium és foszfor) magas (bár nem kiemelkedő).

Kiváló rost-, B- és C-vitamin forrás. A növényi rostok azzal, hogy élénkítik a bélműködést, csökkentik a koleszterinszintet (a szervezetben rövidebb ideig tartózkodó székletből kevesebb koleszterin tud visszaszívódni), s szabályozza a vércukor-tartalmat is.

✓ Kalcium- és foszfor tartalma jótékonyan befolyásolja a csont anyagcseréjét, illóolaj-tartalma révén pedig vizelethajtó, görcsoldó.

✓ A pasztinák legelőnyösebb tulajdonsága a vizelethajtó hatás, ennek köszönhetően hugyúti fertőzések esetén átöblítőként, valamint vesehomok kezelésére és megelőzésére is alkalmas. Tisztítja a vesét és az epét, elősegíti a gyomor és az emésztőrendszer működését.

Hogyan vásároljuk, tároljuk?Keressünk egyneműen sárgásfehér, kemény tapintású paszternákot.A petrezselyemtől a levelek töveinek megfigyelésével tudjuk megkülönböztetni: a petrezselyem felső vége kicsúcsosodó, a paszternák levelei viszont egy völgyszerű mélyedésből erednek a gyökér tetején.A pincében homokba ásva hónapokig tárolhatjuk. Hűtőszekrényben tisztítva 1-2 hétig is eláll.

Idénynövény adatbázis

Felhasználási javaslatokZöld levele nem fogyasztható, az érzékenyeknél bőrkiütést okozhat. Komposztnak viszont kiváló.A gyökér íze semleges, enyhén édeskés. Sótlanul megfőzve édességek alapanyaga lehet – a túlfőzött paszternák viszont rostjaira esik szét és kesernyés ízű lesz.Sós ételekhez; hús- és zöldséglevesekbe, babos ételekbe, salátákba, kásákba különleges, fűszeres ízvilága miatt kis adagokban javasolt kipróbálni.Készülhet belőle töltelék, köret.Gyakorlatilag a burgonyát lehet vele helyettesíteni: készíthetünk csipszet, pürét is belőle.Elkészítésekor a szokásosnál több sót kell használni.Remekül aszalható, száradtan is fehér marad.Mivel ízanyagainak jelentős része közvetlenül a héj alatt található, a hámozás csökkenti az íz erősségét.Fotó @ Nick Fewings on UnsplashReceptek

Pongyolás pasztinák

Hozzávalók:

Hírdetés

4-5 nagy pasztináksós vízsűrű palacsintatészta

Elkészítés:

A pasztinákot hámozás nélkül megtisztítjuk, sós vízben megpároljuk, majd hosszában szeletekre vágjuk.A szeleteket a tésztában megforgatjuk, forró zsiradékban világosbarnára sütjük.Köretként vagy feltétként tálalhatjuk.

Pasztinák krémleves

Hozzávalók:

4 pasztinák (tisztítva, kockára vágva)2 Ek vajsó, borsikafű,1 l zöldségalaplé (víz)1 ágacska rozmaringtejszín

Elkészítés:

Vajon megfuttatjuk a pasztinákot.Felöntjük az alaplével, ízesítjük és puhára főzzük.Tejszínnel leturmixoljuk, tálalás előtt felforrósítjuk.

Rakott pasztinák

Hozzávalók:

200g burgonya (héjában megfőzve, felszeletelve)200g pasztinák (sós vízben megpuhítva, felkarikázva)5 tojás (keményre főzve, felszeletelve)4dl tejfölsó

Elkészítés:

A rakott krumplihoz hasonlóan rétegesen helyezzük el a hozzávalókat, a rétegek között tejfölözünk és sózunk.40-50 percig sütjük.Termesztési tanácsok

A paszternák igazi kemény legény, sokat bír: áttelelés közben a fagy hatására keményítőtartalma cukorrá alakul (édes íze miatt még jégkrém is készül belőle). Olyan területeken is kiválóan terem, ahol a petrezselyem csak senyvedne.

Mivel különösen jól tűri a hideget laza, vizet jól áteresztő, felásott, majd simára eldolgozott talajra már február végén, március elején vethetjük. Az előző évben kijuttatott komposztot meghálálja.

Lassú csírázása miatt a magvak közé salátamagokat keverhetünk, így könnyíthetjük meg a gyomlálást. A kikelés ideje alatt folyamatosan kis adagokkal tartsuk nedvesen a talajt.

A megerősödött növényeket 10 centinként egyeljük ki. Ezután a rendszeres gyomlálás és öntözés a tennivaló.

Károsítói a gyökeret eltorzító fonalféreg. Ellene a bársonyvirág (büdöske) és a körömvirág közelségével védekezhetünk.

A sárgarépalégy lárvája szintén jelentős károkozó lehet. Hatékony megoldás lehet, ha erős illatú növényeket ültetünk a pasztinák sora mellé (hagymafélék, levendula).

A gyökereket a fagyokat megelőzően mélyre hatoló ásással szedjük ki.

Képek: freepik.com/unspalsh.com

The post Mi fán terem? Pasztinák appeared first on Tudatos Vásárló.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »