Mi fán terem? Medvehagyma

Mi fán terem? Medvehagyma

A kora tavasz jellegzetes erdei növénye az egyre kedveltebb medvehagyma. Lelőhelyein szinte szőnyegszerűen borítja a talajt. Élénk zöld, hosszúkás, fényes leveleiről, a körülötte terjengő fokhagymás illatról könnyen felismerhetjük. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt.

A medvék hagymája?

A hagymafélék családjába tartozó medvehagyma (Allium ursinum L.) az üde gyertyán- és bükk-elegyes erdők tömegesen előforduló növénye, de nedves, árnyékos helyeken szintén elterjedhet. A Szigetköz egyes részein (pl. a mosonmagyaróvári Öreg erdőben) sűrű állományt képez. A felszín alatt csomókban álló hagymái révén állandóan terebélyesedik, de zavarásmentes helyen kisebb mértékben maggal is szaporodik.

A néphit szerint a medvék tavaszi fáradtság ellen fogyasztják. A medvehagyma a kutyák számára mérgező.

A mecseki medvehagymás területen évente Medvehagyma Fesztivált rendeznek az orfűi tájházban.

Gyógyhatás és alkalmazás

✓ Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható.

✓ Vastartalma magas.

✓ Csökkenti a vérnyomást.

✓ Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt.

✓ Enyhíti a fejfájást és a szédülést.

A medvehagymát a gyógyszeripar tömegesen gyűjti és használja. Emiatt Európában a kipusztulás szélére jutott. Hazánkban szerencsére jobb a helyzet: a védett helyek kivételével és kellő megfontoltsággal gyűjthető.

Gyűjtés

A medvehagyma gyűjtése egyes helyeken korlátozott és engedélyhez kötött. A szigorúan védett területeken még erre sincs lehetőség. Bár hagymái révén felújul, óvni kell az erdei életközösségeit. A gumót feltétlenül hagyjuk a földben, ne húzzuk ki, azaz soha ne gyökerestül kitépve szedjük, ehelyett a száránál tépjük, vágjuk le. Szintén fontos, hogy a vele egy élőhelyen élő, ritka és védelemre szoruló turbánliliomot vagy a salamonpecsétet a szedés közben ne károsítsuk.

Ha már virágzik, ne szedjük.

Nehogy mellényúlj!

A medvehagyma és a mérgező gyöngyvirág levelei nagyon hasonlóak, ezért a medvehagyma levelét könnyű összetéveszteni a vele gyakran egy közösségben élő, májusban virágzó gyöngyvirág mérgező levelével. Figyeljünk oda! A hasonlatosság miatt mindig segíthet, ha megszagoljuk, esetleg pegtépjük a levelet, hogy jobban érezzük az illatát!

Hírdetés

Készítmények

A medvehagyma ellenőrzött körülmények között megfelelhet a biotermék minősítésnek, akár magyar különlegességnek is.

A baksai (Baranya megye) gyógynövény feldolgozó üzem (Schmidt und Co. Kft.) a nyers és mélyhűtött, valamint a kíméletesen szárított leveleket exportálja. A cég vérnyomás-csökkentő és érelmeszesedés-gátló gyógyteát fejlesztett ki, amely az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével „Melius Medvehagymás teakeverék” néven ismert). Ezen kívül számos további medvehagymás termék is kapható, így a kissé szokatlan aromájú ínyencség, a medvehagyma-méz, de a levelekkel ízesítenek sajtot, olajat és mustárt is.

Hogyan vásároljuk?Áprilisban biopiacokon és bioboltokban kereshetjük az erőteljes, élénk színű, üde illatú csokrokat! Az ilyen növényt nemrég szedték, friss felhasználásra, vagy feldolgozásra (fagyasztás, szárítás) egyaránt megfelelő.Tekintve, hogy a medvehagyma időszakhoz kötött ritkaságnak számít, gyakran a már nem egészen friss, hervatag növények is kelendőek. A fonnyadt levelek alkalmasak lehetnek pl. pogácsa ízesítésére.Ennek ellenére figyeljünk a rothadás jeleire: összetapadó, nyálkás levelek; elszíneződő foltok, kellemetlen illat. Az ilyen csokrokat már ne vásároljuk meg.Hazaérve néhány órán belül használjuk fel. A hűtőszekrény hidegebb részében laza ruhába tekerve egy-két napig eltartható.

Felhasználási javaslatokA megvehagyma fiatal leveleiből idénynövényekkel, salátafélékkel keverten remek saláta és mártás készíthető.Leveleit apróra vágva vajkrémet készíthetünk, tehetjük szendvicshez, adhatjuk sültekhez, kásákhoz. Bármilyen köret mellé kitűnő. Főzeléknek is finom.Megszárítva, majd porrá törve kitűnő fűszert kaphatunk.Recept

Medvehagyma krémleves

Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma, felcsíkozva2 db közepes burgonya, felkockázva1 vöröshagyma, felkarikázva2-3 gerezd fokhagyma, pépesítve500 ml tejszín (tejföl)1500 ml vízízlés szerint só, bors

Elkészítés:

A medvehagyma 4/5 részét félretesszük. A maradékot, a vöröshagymát a burgonyával együtt a burgonya puhulásáig főzzük.Hozzáadjuk a fokhagymát, és pürésítjük.A már nem forrásban levő leveshez adjuk a megmaradt medvehagymát, és a tejszínnel, illetve a fűszerekkel együtt a krémes állag eléréséig tovább turmixoljuk. A medvehagyma-íz megőrzése érdekében mértékkel fűszerezzük.

Boros medvehagyma-kivonat

Hozzávalók:

¾ pohár összevágott friss medvehagyma levél500 ml száraz bor750 ml-es üveg

Elkészítés:

Az üres üvegbe tegyük a medvehagymát, majd öntsük fel borral. Egy nagyobb edénybe helyezve az üveget, melegítsük vízfürdőben addig, míg a bor gyöngyözni nem kezd. Ekkor dugózzuk le.Egy heti állás után szűrjük le. Sötét, hűvös helyen tároljuk.

A medvehagyma valódi kincs, arra utal a sok ételreceptet is közlő Orfűi medvehagyma kincseskönyv.

Termesztési tanácsok

A medvehagyma nagyüzemi és házi termesztésbe nem vett, félvad növény. Ennek ellenére a szedés kiskertünkben is lehetséges, ha biztosítjuk a megfelelő körülményeket.

Először is, a lelőhelyen ne ássunk ki gumót. Várjunk a virágzás végéig. A magszár csúcsán levő kicsiny hagymákból szedhetünk vetőanyagot.

Kertünk csak akkor lesz megfelelő, ha van benne a háziállatoktól védhető üde, árnyékos, félig elvadult rész nagyobb bokrok védelmében, fák alatt. Az erdőszerű környezetet avar-talajtakarással, és a terület bolygatatlanul hagyásával alakíthatjuk ki.

A vetőanyagot csak igen sekélyen helyezzük a talajba, és a többit bízzuk a természetre. Ha megtelepedik a medvehagyma, akkor idővel szaporodik, terjed is.

Szüret után a medvehagymás területre szándékosan ne ültessünk más lágyszárú növényt.

Képek: freepik.com/unspalsh.com

The post Mi fán terem? Medvehagyma appeared first on Tudatos Vásárló.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »