Mi az antifasizmus?

Agyatlan szócséplés:

Valójában a szónak hosszú ideje semmi értelme.

A szovjet szóhasználatban a szó sokat fejlődött. Kezdetben mindenre rámondták, még a nem-leninista marxistákra is, aztán a II. vh. hatására szűkült a használat. Hiszen indokolni kellett a Szovjetunió szövetséget a Hitler elleni nyugati hatalmakkal.

Kapóra jött Dimitrov ostoba meghatározása: „A fasizmus a finánctőke legreakciósabb, legagresszívabb, legsovinisztább csoportjainak nyílt terrorisztikus diktatúrája„. Azaz van kevésbé reakciós, nem annyira agresszív, nem teljesen soviniszta, burkolt diktatúra, s van ez a rosszabb, fasiszta verzió, mely annyira rossz, hogy ellene érdemes szövetkezni is akár a finánctőke mérsékeltebb diktatúrájával is.

A téma érdekes mellékszála: a kommunista Bulgária hivatalos mitológiájában egyik fontos tabu volt az a nevetséges állítás, hogy a világ első antifasiszta felkelése Bulgáriában volt 1923 szeptemberében.

Hírdetés

A dolog háttere: 1923 júniusában puccs történik Bulgáriában, pár ellenzéki párt és a hadsereg megdöntik a baloldali – de nem kommunista – kormányt Szeptemberben a kommunisták úgy érzik: itt az alkalom, így kirobbantanak egy felkelést a puccs ellen, mely azonban csak Bulgária északnyugati részén ölt komolyabb méreteket, így a felkelést gyorsan le is veri a kormány. A bolgár kommunista párt fő vezetői – köztük a későbbi kommunista diktátor, Georgi Dimitrov – ekkor menekülnek a Szovjetúnióba.

Azt párszor próbáltam azért akkor is kérdezni, hogyan lehet egy felkelés antifasiszta, ha egy nem fasiszta kormány ellen irányult, meg eleve miért bukott meg a kormány már 1926-ban, dehát azt a választ kaptam, hogy ilyet nem szabad kérdezni.

A II. vh. után, különösen Sztálin halála után a szovjet propaganda ismét elővette a „fasiszta” szót, teljesen új értelemben. Ez lett használva minden olyan katonai diktatúrára, mely nem volt baráti a Szovjetunió iránt. Különösen az 1973-as chilei puccs után: így lett az egyébként semmilyen szemszögből se fasiszta Pinochet a szovjetpárti mádiákban „fasiszta diktátor”.

Ami érdekes: pár esetben még a szovjet propaganda is túlzásnak érezte a szót, így egyes katonai diktatúrákra sose használta. Pl. a Kubáról szóló anyagokban a Castróék által megdöntött Batista sose volt fasisztának nevezve.

Ma a helyzet megint más. Ma a „fasiszta” szót elsősorban liberálisok használják. Tulajdonképpen azt jelenti: „olyan magát jobboldalinak mondó, aki nem fogad szót nekünk”. Ez nyilván baromság, de legegalább egy egzakt definíció.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »