Mi állhat a háttérben? A holland utakat tankok használatára készítik elő!

Mi állhat a háttérben? A holland utakat tankok használatára készítik elő!

Mi állhat a háttérben? A holland utakat tankok használatára készítik elő!

Figyelemre méltó cikk jelent meg január végén a helyi sajtóban – írja az Erdély.ma hollandiai munkatársa. Több millió eurós költségvetésből végeznek felújítást Hollandia úthálózatán, hogy alkalmassá tegyék azokat tankok számára. Az elkövetkező években az úthálózatokat, a vasutakat és a felüljárókat mind több százmillió euró értékben újítják fel, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek “nagy berendezések” mozgatásához.

A felújításnak egy Európai Parlamenti jelentése adta az indító löketet, amely szerint az 1990-es évek óta kiépített európai infrastruktúra csak polgári járművek számára alkalmas. Ennek következményeként az Európai Bizottság bejelentette, hogy az úthálózat fontosabb részeit a hadsereg járműveinek súlyához és méretéhez igazítják.

Hírdetés

Például, ha egy híd nem képes biztonságosan megtartani a rajta átvonuló tankok súlyát, akkor azt fel kell újítani. Ezek szerint a 2018-ban összeomlott genovai (Olaszország) hídnak, ezek után már képesnek kell lennie az egyenként 70 tonna súlyú Abrams harckocsik megtartására is. Az Európai Bizottság ezért 30 milliárd eurót különített el a projekt megvalósítására.

Az USAREUR-AF, vagyis az Egyesült Államok hadseregének európai és afrikai műveleteiért, azok irányításáért felelős katonai szerv, egyfajta katonai schengeni övezet létrehozását kívánja megvalósítani, amelyen belül a harckocsik közlekedése akadálytalanul mehet végbe.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a tavalyi “Defender-Europe 20” katonai gyakorlat az Egyesült Államok hadi erejének legnagyobb európai bevetésének minősül a hidegháború vége óta. E gyakorlat során több katonai mobilitási akadályt tártak fel, amit az EU-nak rendeznie kell.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »