Mi a stressz? (X)

Mi a stressz? (X)

A munkahelyi stressz okai – mit tegyél az egészségedért

10 szuper tipp munkahelyi stressz leküzdése ellen

A jó stressz teljesítményre sarkall és előrevisz, ám a rossz stressz napjaink egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája.  A negatív stressz olyan pszichológiai jelenség, ami komoly következményekkel járhat az ártatlan náthától a szív- és érrendszeri megbetegedésekig. A stressz a munkahelyi problémák leggyakoribb okozója is, így összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a stresszről, mik a tünetei és következményei, majd 10 szuper tippet ajánlunk a munkahelyi stressz leküzdése ellen.

 Az üss vagy fuss reakció egy fiziológiai reakció, ami vélt vagy valós fenyegető helyzetben jön létre a szervezetben. Stressz hatására adrenalin, noradrenalin, ösztrogén, dopamin, szerotonin és tesztoreron hormonok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek befolyásolják a stresszre adott reakcióinkat.

A stressz kis mértékben pozitív, stimuláló hatású, melynek hatására jól teljesítünk, gyorsan reagálunk bizonyos helyzetekben, ám a tartósan fennálló stresszes-, feszült állapot kimeríti a szervezetet és testi-, lelki megbetegedést okozhat. 

A stressz tünetei

Ha a szervezet tartós stresszhatásnak van kitéve, mert megoldhatatlannak tűnő feladatok állnak előtte akkor számolni kell a mentális- és a fizikai betegségek kialakulásával. A következő tünetek megjelenése intő jel lehet arra, hogy a tartós stressz károsítani kezdte a szervezetünket. 

A stressz következményei

A stressz következményei testünk bármely területén megjelenhet. Íme néhány tipikus stresszalapú panasz, megbetegedés, melynek tüneteit enyhíthetjük vény nélkül kapható készítményekkel, azonban idővel sajnos rákényszerülünk, hogy foglalkozzunk a probléma gyökerével.

A munkahelyi stressz

A munkahelyi stressz akkor alakul ki, amikor úgy érezzük, hogy az elvárások meghaladják a képességeinket és emiatt folyamatos nyomást érzünk magunkon. 

Hírdetés

Munkahelyi stressz ér minket, ha hirtelen megnövekszik a feladatmennyiség, vagy növelnünk kell a munkatempónkat és ez fokozott nyomás alá helyez minket. A körülmények, a felelősség túlzott mértéke és a vezetői támogatás hiánya is hatalmas problémát jelenthet. 

A munkahelyi légkör minősége is meghatározza a stressz mértékét. A kollégákkal való személyes rossz kapcsolat, vagy a főnök túlzott elvárása nyomán is kialakulhat egy állandó feszültség. A munka és a magánélet egyensúlyának felborulása pedig mindennapos problémát jelent. 

Mindemellett az évek óta tartó járványhelyzet szülte bizonytalanság és változások valamilyen módon mindannyiunkra folyamatos nyomást helyeznek.

10 tipp a munkahelyi stressz leküzdésére

Gondolja végig, hogy mi okozza a feszültséget és a stresszt a mindennapjaiban. Mérje fel, hogy ebből mely faktorok azok, amelyek az Ön személyén kívülálló okokból alakultak ki és amelyeken változtatni szeretne, ha tudna. Írja le egy papírra a következtetéseket!

Ha megtalálja az Önön kívül álló zavaró, stresszes tényezőket mérlegelje, hogy vajon hosszútávon is fennállnak-e majd ezek a problémák. Ha például nem szándékozik munkát váltani a közeljövőben, akkor érdemes a főnökkel, kollégával való konfliktus megoldására koncentrálni, viszont ha a távozás mellett döntene akkor a területváltás vagy az álláskeresés kerüljön fókuszba. 

Amennyiben megtalálta a stresszhelyzet legfőbb forrásait próbálja azokat tisztán és higgadtan kommunikálni a felettesével, vagy az érintett kollégáival. Bátran kérje a segítségüket a megoldásban, ne vállaljon magára felesleges terheket! Emellett ne vegye személyesen magára a munkahelyi szervezet hibájából kialakult konfliktusokat.

Ne essen pánikba az Önre zúduló feladatmennyiségtől, hanem próbálja felosztani és részekre bontani a hatalmas hegynek látszó munkát. Kis lépésekben, biztosan haladjon előre a megoldásig és a feladatok elvégzéséig. Ez a folyamat növelni fogja a biztonságérzetét és csökkenti a feszültséget, amit a kilátástalan mennyiségűnek tűnő feladat jelent. 

Stresszes helyzetben hajlamosak vagyunk elhanyagolni a táplálkozásunkat. Rendszertelenül eszünk és sokszor csak a feszültséglevezetés céljából nassolunk. Készítsen be maga mellé egészséges rágcsálnivalókat (zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat) és figyeljen a napi 3-5-szöri étkezésre.

Ne feledkezzen meg a megfelelő folyadékpótlásról sem, ezzel is elejét veheti az álladó kimerültségnek, szétszórtságnak, javíthatja az anyagcserét és elkerülheti a fejfájások egy részét. A napi javasolt mennyiséget (2-3 liter) érdemes vízzel és teák (gyümölcstea, zöld tea, matcha tea például) segítségével fedezni. 

Stresszes, nehéz időszakban csökken a szervezet energiaszintje és ezt a megfelelő mennyiségű vitaminbevitellel is javíthatjuk. Amennyiben táplálkozással nem tudjuk teljesen ellátni a szervezetünket az értékes tápanyagokkal, vitaminokkal kiegészíthetjük az étrendünket és erősíthetjük az immunrendszerünket táplálékkiegészítő készítményekkel, vitaminokkal is. 

Ne engedje, hogy a stresszes munkakörnyezet teljesen lefojtsa a szociális életét, mert épp a töltődésre van a legnagyobb szüksége nehéz időszakokban.  Ha a munkahelyén és a kollégáival van lehetősége közös hobbikra, programok szervezésére, ne mondjon folyton nemet a fáradtságra hivatkozva! Egy kis erőfeszítés kifizetődő lesz. 

Ne hanyagolja el a családját és a munkahelyi kapcsolatokon kívül eső barátságait sem. Fontos az egyensúly megtartása a magánélet és a munka között, mert a sokszor észrevétlenül elbillenő mérleg nyelve lesz a stressz legfőbb okozója.

Tanuljon lazító-, relaxációs technikákat! Az izomzat ellazítása hozzájárul a teljes test megnyugvásához és a stressz leküzdésével. Olykor pár perc is elég a kikapcsolódáshoz, amelyre egy gyors munkahelyi szünetben is sort keríthet.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »