Mi a leborult szivarvég van az idővel?

Mi a leborult szivarvég van az idővel?

Mi van itt? A Fish! meg a Konyha is az idővel babrál. Véletlen egybeesés? Netán tudatos médiahekk? Egymásnak feszítettük a két frontembert, Kovács Krisztiánt és Szepesi Mátyást, mondják meg a tutit.

A véletlen műve? Netán a galaxis furmányos erői esküdtek össze 2016 elején, hogy megvicceljék a lelkes zenebolondokat? Vagy valami médiahekk áldozatai lennénk?

Úgy néz ki ugyanis, hogy a Fish! és a Konyha zenekar is az idővel babrál. Kovács Krisztiánék nemrég jelentették be, Idő van címmel jön a halacskák zsírúj albuma, amelyet majd március 27-én mutatnának be az A38-on. Közben Szepesi Matyiék – amolyan albumfelvezetőként – ugyancsak a napokban adták ki új dalukat Idő van elég címmel.

Egyből az jutott eszembe, kérem szépen, erre az egybeesésre rá kell harapni, haha! Mielőtt tehát bárki is őrült összeesküvés-elméleteket kezdene gyártani, fogtam a két banda frontemberét, és szépen egymásnak feszítettem, hogy oldják fel nekünk ezt a talányt. Ha pedig mikrofonvégre kaptam eme két túlkoros napközis fenegyereket, akkor már gyorsan arról is kifaggattam őket, most épp min törik a fejüket, mire készülnek, s mire számíthatnak a lelkes Fish!-, illetve Konyha-fanatikusok.

No és az is kiderül, vajon a Fish!-nél hallgatnak-e Konyhát, és fordítva. Jah, meg hogy akkor most bandaháború van vagy mi a szösz? Itt a páros interjú!

Szepesi Matyi

– Nemrég jelent meg legújabb, Idő van elég című dalotok. Honnan és mikor jött az elnevezés? Netán van-e bármi köze Gothár Péter azonos című, 1985-ös filmjéhez, vagy másra utal?
– Az Idő van elég cím és fordulat évek óta megvolt, korábban egy másik szám címe volt, aztán tavaly ősszel belelegózódott a mostani dalba. Szerintem nem láttam az Idő van-t (a másik Gothár-filmet, a Megáll az időt viszont vagy tizenötször), de a címe mindig tetszett.

– A korábbi Konyha-számokkal ellentétben az új darabban meglepően bátran nyúltatok az elektronikához is. Mivel ezt amolyan albumfelvezetőként is emlegették, adott hát a kérdés: ilyen dalokra számíthatunk az új korongon is, vagy ez mindössze egy kikacsintás?
– Formálódik az új album koncepciója, mindenképp modernebb megszólalású lesz a korábbi lemezeinknél, de nem feltétlenül az elektronika miatt: próbálunk máshogy nyúlni a hagyományos akusztikus hangszerekhez is, egyszerűségre, karakterességre, egyedi hangzásra törekszünk.

Hírdetés

– Apropó, idő! Úgy látszik, a galaxis erői rendesen megkeverték a lapokat, hiszen Kovács Krisztiánék is épp most jönnek ki az Idő van című, új lemezükkel. Volt esetleg kommunikáció a hasonlóság kapcsán?
– Amikor észrevettem, hogy elkezdték nyomatni a leendő Fish!-lemezcímet a Facebookon, felhívtam Krisztiánt, hogy van ez a hasonlóság. Mondta, hogy oké, írjam át a dalt „Pénz van elég”-re, amin jót nevettünk, de mondtam, hogy sajnos tudományos-fantasztikus dolgokat nem szoktam írni, úgyhogy minden maradt, ahogy volt.

– Ha pedig már itt tartunk, belefutottál-e már a Fish! dalaiba? Van esetleg kedvenc számod tőlük?
– Hát hogyne, régóta ismerjük egymást. 2001 táján voltam először Fish!-koncerten, Krisztián már akkor fejnyivel kilógott a hazai frontemberek közül, és úgy rémlik, hogy valamelyik hőskorbeli lemezük felvételére elkérték a gitáromat is. A Keep your secret a kedvenc Fish!-számom.

Kovács Krisztián

– A napokban vonultatok Szegeden stúdióba, hogy felvegyétek legújabb albumotokat, a március 27-én az A38-on debütáló, Idő van munkacímen futó korongot. Honnan és mikor jött az elnevezés? Netán van-e bármi köze Gothár Péter azonos című, 1985-ös filmjéhez, vagy másra utal?
– A filmhez nincs köze, annak idején nem is láttam, de most direkt megnéztem, és kábé ugyanannyira értettem, mintha gyerekkoromban néztem volna meg. Az „idő van” kifejezés valahogy végigkísérte az életemet, edzéseken, meccseken, színpadmesterként, zenészként ezerszer hallottam és mondtam ki. Minden lemezünkön van egy laza koncepció, ezúttal az idő és annak vetületei… Persze nem kell nagy megfejtésekre gondolni, a magunk módján hívjuk fel a figyelmet különböző dolgokra, amelyeknek idejük van: a pillanatok megélése, teendők halogatása, de szó esik környezetvédelemről is. A nyitódal meg rögtön arról szól, hogy baromira ideje volt új lemezt csinálni!

– Tavaly tavasz óta érezhetően pörgősebb, feszesebb, karcosabb lett a Fish! zenéje. Az új lemez dalai is ezt a nyomvonalat követik?
– Sosem voltunk egydimenziósak zeneileg. A Konzervzene nagyon kerek, kompakt kis anyag volt, ahhoz képest kissé szélsőségesebbek és színesebbek lettünk, vannak egészen metálos vagy a korai dolgainkhoz hasonló, táncos dolgok… Az alap persze maradt a taplópop, reszelős Telecasterek, punkrockos összetettség. Mégiscsak ugyanaz a zenekar vagyunk, bár van egy kiváló új dobosunk, és az ő játéka is hozott némi változást. Nagyon élvezzük a próbákat, a dalokat néhány hét alatt összeraktuk, majd öt nap alatt felvettük… Minden fasza!

– Apropó, idő! Szepesi Matyiék is épp most jöttek ki az Idő van elég című, szintén a következő albumuk előfutáraként is felvezetett dalukkal. Volt esetleg kommunikáció a hasonlóság kapcsán?
– Matyi hívott fel, hogy lesz két nap múlva egy dalpremierjük… Ha megvétózom, akkor is az lett volna a címe, szóval tök mindegy, haha! Egymástól függetlenül történt a dolog, aztán hallottam is a számot, teljesen másról szól, mint a mi címadónk.

– Ha pedig már Matyitól is megkérdeztem, viszont sem hagyhatom ki: belefutottál-e már a Konyha dalaiba? Van-e esetleg kedvenc számod tőlük?
– Matyi dolgait nagyon régóta ismerem, még a Robothal nevű zenekarötletének demóit is mutatta vagy tíz évvel ezelőtt, azok nagyon bejöttek. A Konyha eggyel kifinomultabb… Szívesen meghallgatom, bár a tufább zenéket jobban szeretem. Viszont nekem sosem állt jól a kalap, Matyinak meg nagyon is. Kérem, kapcsolja ki.

Amennyiben tetszett, további érdekességekért érdemes követni a rovatunk Facebook-, Tumblr- és Instagram-profiljait is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »