Mi a különbség Magyarország és Szlovákia között?

Mi a különbség Magyarország és Szlovákia között?

Marek Maďarič egykori kultuszminiszter nemrég közölt írásában Fico (névleg Pellegrini) és Orbán Viktor kormányát egy kalap alá véve azt írta, hogy a közép-európai politikai vezetők olyan demokráciákat alakítanak ki, amely azt a célt szolgálja, hogy bebetonozzák pozíciójukat. Súlyos tévedés azonban egy lapon említeni a két országot, főleg a demokratikus intézmények tiszteletben tartását tekintve. Milyen különbségek vannak a két ország között?

Kezdjük az elején: Magyarország egy ezer éves államiságot tudhat maga mögött, Szlovákia mindössze negyed évszázados önállóságot. Már ebből adódóan is komoly evolúciós különbségek vannak a két ország politikai elitje között. Magyarország maga vívta ki (történelme folyamán többször is) a létezés jogát, Szlovákia ezt kizárólag mások jóindulatának köszönheti.

Magyarországon Orbán Viktor és a kormányzó FIDESZ-KDNP koalíció elsöprő győzelmet aratott a választásokon, és kapott ismét kétharmados felhatalmazást a néptől a kormányzásra.

Ezzel szemben Szlovákiában a 28 százalékos eredményével még koalíciós partnereinek is parancsokat osztogatva a Smer irányítja az országot és nevezi szlovákellenes árulóknak a kritika hangjait. És mindeközben egyik botrány a másikat követi. Mi ez, ha nem a demokrácia megcsúfolása?

Magyarországon – bárhogy is tiltakozzanak ellene néhányan – sajtószabadság van. Szlovákiában is, de itt meggyilkoltak egy újságírót menyasszonyával együtt, a kormányzó politikusok legfőbb problémája ezzel pedig csak az volt, hogy ellenfeleik politikai tőkét tudtak belőle kovácsolni.  A másik különbség az, hogy a szlovákiai ellenzéki sajtó egy meggyilkolt kollégájuk által írt leleplező cikkek miatt támadja a kormányt, Magyarországon pedig – közröhej – azért, mert az általuk keményen bírált kormány nekik nem ad állami megrendeléseket.

Hírdetés

Valljuk be, hogy mindkét országban van korrupció. Aligha hiszem, hogy a világon lenne olyan ország ahol nincs. De Magyarországon emellett van családtámogatási rendszer, amely a növeli a gyermekvállalási hajlandóságot, jelentős beruházások, infrastrukturális fejlesztések. Egyszóval van jövőkép és ezért hajlandóak tenni.

Miközben a magyarországi hírekben arról olvasunk, hogy valamit valahol átadtak, befejeztek, felépítettek, Szlovákiában a „nem tudni, mikor lesz kész”, „megint késni fog az átadás”, típusú szalagcímekkel találkozhatunk. A családtámogatási rendszer minimális, semmilyen intézkedést nem foganatosítottak a demográfiai problémák megfordítására. Szóval, nincs jövőkép.

Végezetül pedig még egy összehasonlítás: Orbán Viktor és Robert Fico is erős vezetőknek látszanak. De Robert Fico kemény és határozott retorikája mindig csak retorika marad, és csak abból táplálkozik, hogy választói szeretnének hinni abban, amit mond. Ellenben ha Orbán Viktor beszél Magyarország szerepéről a világban és eredményeiről, az jelent valamit. Egyszerűen azért, mert a szavakat tettek követték. És az ő elképzelésében lehet hinni. Nem kicsit. Nagyon.

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: smer.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »