Mi a fene történik Ózdon azóta, hogy jobbikos a polgármester?

Mi a fene történik Ózdon azóta, hogy jobbikos a polgármester?

Ózd a legnagyobb település azok között, ahol a 2014-es önkormányzati választásokon jobbikos polgármestert választottak. Mi történt azóta? Javult a közbiztonság? Vannak beruházások? Lehet fideszes hátszél nélkül teljesíteni, vagy elzárták a pénzcsapokat, ahogyan azt régen ígérték? Megnéztük, milyen statisztikákkal rendelkezik, és milyen világot él a borsodi város.

Janiczak Dávid 2014 novemberében 64.44 százalékos eredménnyel lett polgármester. Az önkormányzat ettől kezdve komoly fideszes belharcok helyszínévé vált, és sorra léptek ki képviselőik a frakcióból, sőt: a kormánypárt még alapszervezetét is elvesztette Ózdon, így szinte akadály nélkül szilárdulhatott meg a nemzeti párt vezető pozíciója. Ennek ellenére azt mondják, a Fidesz-MSZP kormányváltások két évtizedes, már hagyományosnak számító tisztogatása mégis elmaradt, így személyi változások inkább történtek a kétirányú elégedetlenség, mintsem politikai bosszúk miatt.

Az új testületnek, élén az akkor mindössze 27 éves polgármesterrel kemény elvárásokkal kellett szembeállnia. Az elkezdett, új irányvonal azonban nem merült ki az üres lózungok hangoztatásában, hanem szinte minden területhez hozzányúltak.

Bevezettek olyan szigorításokat, melyek a szó szerinti „ingyenélők” kiskapuit zárják be: például ma már nem kapnak szociális lakást azok, akik hosszútávon elmaradnak a jelképes bérleti díjakkal és a számlákkal, vagy netán megrongálják az ingatlant. Durvább esetben, a szabályszegő, rossz életvitelű embereket pedig egyszerűen kilakoltatják.

Egyúttal véget vetettek annak az országosan elterjedt gyakorlatnak, hogy a lakók a felhalmozott tartozások miatt elvesztik bérleti jogukat, de miután az önkormányzat közpénzből kiegyenlíti a számlákat, a bérlővel újabb szerződést kötnek, a folyamat pedig kezdődik előröl.

A polgármester tavaly novemberi értékelőjében foglaltak szerint az önkormányzat célja, hogy az egészséges, tetterős emberek ne segélyből éljenek, a lehetőségekkel pedig csak a valóban rászorulók élhessenek. Mondhatni, ez egy egészen más típusú hozzállás, mint amit a PM-es Karácsony Gergelyék Zuglóban csinálnak.
Bővebben a tavalyi évértékelőről:

Ellenőrzés, bírság, kilakoltatás

Hírdetés

A közbiztonság javítása természetesen a legtöbb borsodi településen kiemelt jelentőségű, főleg, ha annak jobbikos vezetést választottak. A beszámoló szerint ha nem is áll minden bűnöző vigyázzállásba a csendőrök puszta gondolatától, azért a bűnügyek mégis mintegy 17,37 százalékkal csökkentek már az első évben, ebből a lopások 34,22 százalékkal estek, míg a rablások kétharmada szűnt meg.

A közbiztonság javításában sokat segíthetett, hogy rendszeres hatósági ellenőrzéseket végeznek a problémás családoknál, akik így egy idő után vagy elköltöznek Ózdról, vagy rendezik körülményeiket. Emellett a polgárőrség mellé létrehozták a városi rendészetet, egyre több járőrözés van a helyi buszokon, amelyek hamarosan kamerákkal is fel lesznek szerelve. A munkát a rendőrséggel való minél hatékonyabb együttműködés segíti, amire az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet.

A folyamatos ellenőrzések a város bevételein is meglátszanak, amiket akár vissza is tudnak forgatni a közbiztonság és a fejlesztések büdzséjébe:

Börtönbe! Börtönbe!

Ózdon a munkanélküliség 6,9 százalékos, ennek felét pedig olyanok teszik ki, akiknek legfeljebb általános iskolai végzettségük van. A város legnagyobb beruházása a helyi börtön felépítése, amit 2017-2019 között terveznek végrehajtani, és várhatóan 250 embernek ad majd munkát, igaz, többnyire felső- és középfokú végzettséggel rendelkezőknek.

A másik projekt egy filmtörténeti élménypark, ami 70 munkahelyet jelentene, ugyanakkor a polgármester korábban jelezte, hogy sok betöltetlen állás van Ózdon, melyek feltöltéséhez tanfolyamok indításával próbálnak hozzájárulni. A képzések fejlesztésében a legnagyobb lépés egy nappali tagozatos képzést nyújtó, és a kormány oktatáspolitikai irányát tekintve lehetséges alternatívát kínáló közösségi főiskola elindítása lenne. A közfoglalkoztatottság több mint 800 embernek jelent megélhetést, ezt idén 1200 fősre tervezik bővíteni, a mezőgazdaság fellendítése mellett a vállalkozó szellemű ózdiak egy Vállalkozást Segítő Irodához is fordulhatnak.

A beruházásokat négysávosított úttal és zöldmezős ipari parkkal ösztönöznék.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »