Mi a baj a hivatalos klímaelmélettel?

A hivatalosan támogatott klímaelmélet legnagyobb hibája, hogy figyelmen kívül hagyja a víz halmazállapot változásainak dinamikus szabályozó hatását.

A Föld ugyanis különleges bolygó, felszínének 72%-át víz borítja, miközben a felszín 66%-a felett állandóan felhőtakaró van, amelynek az elhelyezkedése, elrendeződése folyamatosan változik. A Földre ezért nem alkalmazhatók azok a klíma modellek, amelyeket olyan bolygókra dolgoztak ki, ahol a víz nincs és nem is lehet jelen mind a három halmazállapotban.

A Földön a vízgőz a leghatásosabb üvegház gáz, szemben a sokat emlegetett széndioxiddal, amely a felszíni hősugárzás spektrumából csupán néhány keskeny sávot tud elnyelni, és ezek a műholdas mérések szerint gyakorlatilag már most is telítésben vannak. Ugyanakkor a vízgőz az egyetlen üvegház gáz, amely képes a koncentrációját gyorsan, rugalmasan változtatni, és képes a levegőben megváltoztatni még a halmazállapotát is, és ily módon felhőket képezve leárnyékolni a talajszintet a napsugárzás elől.

Mindez azt jelenti, hogy a napsütötte területeken a talajszintről párolgó víz növeli az üvegház hatást, ezzel a meleget, ami pozitív visszacsatolásként működik, azonban amikor a levegő vízgőz tartalma telítésbe megy, megindul a felhőképződés, és a vízgőz ettől kezdve fűtés helyett hűtő tényezőként szerepel. Ez utóbbi azonban már negatív visszacsatolás, amely miatt az üvegházhatás nem tud egy bizonyos szint fölé emelkedni, tekintet nélkül arra, hogy mennyi széndioxid van a levegőben. És ez még azt is jelenti, hogy szabályozáselméleti szempontból az atmoszférában a vízgőz a leghatékonyabb szabályozó paraméter.

Az egyetlen igazi hőfok szabályozó tényező tehát a Földön a vízgőz, illetve a víz halmazállapot változásai. Ezeket a tényeket mutatta ki Miskolczi Ferenc a NASA volt munkatársa, akinek azért kellett otthagyni az állását, mert a NASA megtiltotta a kutatási eredményeinek a nyilvánosságra hozását. Egyik legfontosabb publikációja itt olvasható:
http://klimaszkeptikusok.hu/wp-content/uploads/2015/09/Miskolczi-2014.pdf

Miskolczi elmélete meglehetősen bonyolult, ezért a vízgőz szabályozó szerepéről egy könnyebben megérthető ismertetés ebben a tanulmányban olvasható:
http://klimaszkeptikusok.hu/?p=1524

A téma iránt bővebben érdeklődők számára a tanulmány végén található egy irodalomjegyzék, és egy függelék is, amelyből megismerhető a Miskolczi féle elméletben szerepet játszó legfontosabb matematikai modellek lényege.
Érdemes megemlíteni, hogy a jelenlegi hivatalos klímaelmélethez hasonló széndioxidos modellek alapján a klímatudósok fél évszázaddal ezelőtt még közeledő jégkorszakot jósoltak.

Hírdetés

Ami pedig a „klímatudomány” gazdasági és politikai vonatkozásait illeti, olyan horderejű kérdésről van szó, amelyben hatalmas érdekcsoportok állnak szemben egymással. A klímavédelemmel, a CO2 kvótakereskedelemmel, és a megújuló energiákkal kapcsolatos ipari-gazdasági tevékenységek profit termelő képessége ugyanis ma már vetekszik a gyógyszeriparral és a hadiiparral. Ráadásul csaknem kockázatmentes profitról van szó, hiszen az ilyen projektekhez hatalmas állami támogatás járul, amit az adófizetők finanszíroznak.

A klímaváltozás kérdése ugyanakkor egyre inkább ideológiai jellegűvé válik, így azután vannak klímahívők és klímaeretnekek, akik – a propaganda szerint – nem csupán dilettánsok, de az emberiség ellenségei. Jellemző példa egy liberális svéd politikus asszony javaslata, aki szerint a klíma változás tagadása ugyanolyan bűncselekmény, mint a holokauszt tagadás, ezért börtönnel kellene büntetni.

Érdemes még megemlíteni, hogy a Föld történetében volt már 5-6 fokkal melegebb és 6-8 fokkal hidegebb, és a szélsőséges hőmérséklet változások valóban több alkalommal okoztak biológiai-ökológiai katasztrófát. Élőlény fajok tömeges kihalása azonban szinte mindig a jégkorszakok idején következett be, a melegebb időszakokban viszont kizöldült a bolygó, új állat és növény fajok jelentek meg. Az emberiség elmúlt néhány évezredének történelme is azt mutatja, hogy a mostaninál melegebb időszakokban az emberiség viszonylag jólétben élt, míg a hidegebb időszakokban, például a középkori kis jégkorszakban éhínség és járványok tizedelték Európa lakosságát. Az sem véletlen, hogy az első emberi civilizációk olyan területeken – pl. Mezopotámiában és Egyiptomban – alakultak ki, ahol melegebb volt az éghajlat, mint jelenleg Európában.

Most meg 2 fokos melegedéssel ijesztgetik az embereket. Ha ez bekövetkezik, Magyarország éghajlata mediterrán jellegűvé válhat, aminek több előnye lehet, mint hátránya, feltéve, hogy sikerül szakszerűen megoldani a termőföldjeink öntözését, aminek nincs komolyabb műszaki akadálya, mert vizünk lenne bőven, habár jelenleg felelőtlenül és szakszerűtlenül pazaroljuk.

Tisztességes nyilvános tudományos vitára azonban nincs sok remény, mivel ebben a kérdésben hatalmi érdekek által vezérelt, óriási média támogatással működő, vélemény diktatúra van. Ez azt jelenti, hogy ha valaki „demokratikusan” gondolkodik, akkor az illetőtől elvárható a „politikailag korrekt” vélemény alkotás, amibe bele tartozik – többek között – a klímaelmélet, a gender elmélet, valamint az iszlám migráció helyeslése, elfogadása. Nagyon sajnálatos az is, amikor szakmai kérdésekben rendkívül tájékozatlan, de egyébként jó szándékú és jóhiszemű vezető politikusok, bedőlve a tudománytalan klímapropagandának, olyan intézkedéseket támogatnak, amelyekkel a hazájuknak ártanak.

2019. szeptember

Dr. Héjjas István


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »