MG EHS Plug-in Hybrid: Erős, komfortos, biztonságos

MG EHS Plug-in Hybrid: Erős, komfortos, biztonságos

A kínai tulajdonba került angol márka tisztán benzines ZS alapmodelljét néhány hete teszteltük, most a nagyobb testvér EHV került sorra. Az „E” betű mutatja, hogy itt már villamosított verzióval van dolgunk, jelesül egy konnektoros (plug-in) hibriddel. Ám nem ez az egyetlen különbség: az EHV jóval nagyobb, több, mint kétszer olyan erős, és szereltségeben is sokkal gazdagabb.

Az alábbiakban lássuk mindezt részletesebben.

Alaktan

Már múltkor is megírtuk, hogy a kínai formatervezők az új MG-családdal teljes mértékben eltalálták az európai ízlésvilágot. Még akkor is, ha innen-onnan japán vagy európai vonalak köszönnek vissza, de messze nem annyira, hogy koppintásról beszélhetnénk. Egy divatos szabadidő-autó áll előttünk, szépen domborított motorháztetővel, impozáns maszkkal, Bi-LED fényszórókkal, látványos oldalélekkel, merész spiccben kifutó oldalüvegezéssel

 Hátul pedig ott a mutatós alvázvédő lemez, benne két hatalmas, krómozott (kamu) kipufogóvég, alatta pedig a decens áldiffúzor. A ZS-el szembeni 25 cm-es (!) hossznövekmény is elnézhetetlen; ezzel a nagyságrenddel a hibrid MG már egyértelműen a Kia Sportage, a Hyundai Tucson, a Peugeot 3008, az Opel Grandland vagy a Volkswagen Tiguan vetélytársává vált. Külön említést érdemel a frontrész kialakítása, amely összehasonlíthatatlanul attraktívabb az alapmodellnél: krómkeretbe foglalt gyöngyházberakású maszk, szintén krómkeretes ködfényszórók, szálcsiszolt alumínium védőlemez.

Az utastérben

…először is sutba kell dobnunk a kínai autókkal szembeni korábbi előítéleteinket. Az anyagminőség, az esztétikum és a szereltség nemcsak hogy megüti az európai vagy a japán autók nívóját, hanem sok esetben felül is múlja azt. Az elülső ülések például akár a prémiumkategóriában is elmennének, sportos oldaltámaszuk egészen a fejtámláig nyúlik. Elektromos beállításuk és fűtésük is magától értetődő. A digitális műszerfalon információk tömege hívható le, a hibrid rendszer energiagazdálkodásától kezdve egészen a benzin- és áramfogyasztás külön megjelenítéséig.

Hírdetés

A 10,1 hüvelykes központi kijelző viszont nem tartozik a legattraktívabbak közé, és esetenként – pl. a kedvenc rádióállomások elmentésekor/lehívásakor, vagy a légkondi beállításánál – viszonylag sokat kell bóklásznunk a menürendszerben.

A szereltség viszont, mint már mondottuk volt: impozáns. Első helyen az MG Pilot nevű vezetéstámogató csomagot kell említenünk, amely kamerával és radarral figyeli az autó körüli történéseket, és vészfékező rendszere 19 km/órás sebességig automatikusan meg tudja állítani az autót. További összetevői az adaptív tempomat, a holttérfigyelő, az elülső-hátsó parkolószenzorok és a 360 fokos kamera.

A komfortholmik közül pedig: bőr ülőgarnitúra, kétzónás légkondi, kétrészes nyitható panorámatető, elektromosan nyíló ötödik ajtó. Ami pedig a térkínálat illeti: a közel 4,6 méteres hosszúságból eredően a hátul utazóknak is elég helyük van, a koffer pedig 448-tól 1375 literig variálható.

Az országúton

Az autó hibrid hajtáslánca 190 lóerős benzinmotorból és 90 kW-os (122 LE) teljesítményű villanymotorból áll; ez 258 LE rendszerteljesítményt és 370 Nm össznyomatékot eredményez. Kuriózumnak számít a váltó, amely a benzinmotor erejét 6, a villanymotorét 4 fokozatban dolgozza fel.

A műszaki adatokban ezért tízgangosként szerepel, de persze szó nincs arról, hogy pl. az autó bármikor 9.  vagy 10. sebességi fokozatban tudna haladni. Ezzel a beosztással viszont jobban hasznosítható a hibrid rendszer erőpotenciálja, miközben a váltások sem zavaróak. Úgyhogy a rendszer fogyatékosságaként nem ezt, hanem mást kell felrónunk: a szabályozhatatlan rekuperációt és a menetmódok hiányát. Piros pontot érdemel viszont a plug-in rendszereknél szokatlanul nagy, 16,6 kWh-os akkumulátor, amely teljesen feltöltve 50 km körüli tisztán elektromos hatótávolságot tesz lehetővé. Töltésmódját is jól kitalálták: egyfázisú, 10/16 amperes konnektor, 0-ról 100%-ra 7/4,5 órányi töltési idővel. Ami ugyebár csak egy éjszakát jelent otthon, a garázsban…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »