Mézként árulják az olcsó cukros kínai hamisítványt

Mézként árulják az olcsó cukros kínai hamisítványt

A múlt héten indult tiltakozássorozat részeként Brüsszel és Párizs-Versailles után ma Amszterdamban tartottak tüntetést az európai méhészek. A demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi, amely 10 európai országból származó, főként méhészekből alakult.

Az egyesület a honlapján (www.eubee.eu) ad tájékoztatást létrejötte okairól. Ezek szerint a méhészetek körülményei folyamatosan romlanak. Egyrészt a multinacionális vállalatok egyre több, a méhek számára gyilkos vegyszert használnak az agráriumban, másrészt Európát elöntötte a leginkább kínai laboratóriumokból származó, évi 80-100 ezer tonnát kitevő, olcsó cukros hamisítvány, ami mégis méz gyanánt kerül az emberekhez.

Hírdetés

Ezt a „versenyt” azonban a méhészek nem győzik. Ha folyamatosan új méhcsaládokat kell telepíteni, illetve a fogyasztók hamisítványt vásárolnak valódi méz helyett, akkor a méhészek biztosan tönkre fognak menni. Ha pedig megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

Furmer Takács Ferenc, az egyesület elnöke videóüzenetben tájékoztatott az amszterdami helyszínről, amelyben egyebek között fölhívja a holland kormány figyelmét, hogy milyen cselekvésre lenne részéről szükséges az Európai Tanácsban már hétfőn, amikor újra az Európai Tanács elé kerül a mézek jelenleg elfogadhatatlan címkézési gyakorlata. Jelenleg ugyanis a jogszabályok szerint nem kötelező föltüntetni az üvegeken a méz pontos származási helyét, ami így a fogyasztók megtévesztésével hamisításra és tisztességtelen bevételre csábítja a piaci szereplőket.

(Magyar Hang)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »