Mexikóban is hatalmas lehet a náciveszély: horogkeresztes táncelőadás miatt verik a nyálukat az antifák

Mexikóban is hatalmas lehet a náciveszély: horogkeresztes táncelőadás miatt verik a nyálukat az antifák

A nem mindennapi előadás során a fiatal táncosok egy német kóruszene hangjaira táncoltak, két alkalommal karlendítéssel üdvözölték a közönséget, továbbá volt rajtuk helyre kis karszalag is. Mi több, egy olyan plakát is látható volt a díszletek között, amelyet egy horogkereszt díszített. Az International Business Times Papenfuss – beszédes – nevű újságírója szerint a mexikói közönség felháborodott a látottakon, az eseményről készült videón azonban ennek éppen az ellentéte látható.

A 24 fős táncegyüttest 10 és 16 éves fiúk és lányok alkotják. A versengő együttesek célja az volt, hogy bejussanak a Guadalajara tartományban később megrendezett Cheerdance ACMX elnevezésű nagyszabású táncversenyre. Ugyanakkor panaszra aligha lehet ok, mivel a táncosok egy fehér ruhába öltözött csoportja vélhetően a nemzetiszocialisták "áldozatait" személyesítette meg.

Hírdetés

Csakhogy a jelek szerint korunk antifáinak annyi eszük sincs, hogy felfogják bizonyos művészeti alkotások üzenetét. Ha „náci” jelképeket látnak, legott őrjöngeni kezdenek. Miután a fellépésről készült videofelvételek megjelentek a különböző közösségi oldalakon, kitört a botrány.

„Hihetetlen, hogy a versenyt szervező társaság igazgatója ennyire hülye volt” – fogalmazta meg keresetlen véleményét az egyik egy nagyeszű néző. A vélemények azonban a közönség körében sem egyeztek meg. „De hiszen ez csak egy táncelőadás volt!” – jelentette ki másvalaki.

Enrique Casas, a táncverseny szervezője azzal védekezett, hogy a versengő 192 csapat saját maga dönti el, milyen produkcióval lép föl. A kifogásolt előadás során a táncosok egy színpadi jelenetet játszottak el – magyarázta a szervező az AFP Hírügynökség tudósítójának, hozzátéve, hogy a koreográfia nem sértő szándékkal készült. Azonban „a művészet bármely formája okozhat bizonyos kellemetlen érzéseket… és meglepő is lehet” – fejtegette a nyilvánvaló tényt Enrique Casas. A táncos rendezvény fő szervezője elmondta azt is, hogy nem szeretné, ha nyilvánosságra kerülne az együttes fiatal táncosainak személyazonossága, mivel az egész ügy „démonizálva” lett.

Az antifasiszták korlátoltságát és agresszivitását talán nem kellően ismerő főszervező az AFP Hírügynökségnek nyilatkozva elmondta azt is, hogy az internetes közösségi oldalakon az előadással kapcsolatos kommentek „kicsit agresszívek, túlmennek a szabad véleménynyilvánítás határain, és a hozzászólók közvetlen fenyegetéseket is megfogalmaztak a lányokkal szemben”. Azonban látva az elmebaj határát súroló hecckampányt, Casas ígéretet tett arra, hogy a jövőben bizonyos korlátozásokat léptetnek életbe az előadásokkal kapcsolatban (vagyis cenzúrázni fogják őket) annak érdekében, hogy „elkerüljék az emberek érzéseinek megsértését”.

Perge OttóIB Times nyomán


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »