Mészáros Lőrincék a balatoni panorámát is elveszik?

Mészáros Lőrincék a balatoni panorámát is elveszik?

A balatoni kempingek és szállodák után a balatoni panorámát is elveszik Mészáros Lőrincék? – kérdik azok a fonyódiak, akik szombatra demonstrációt jelentettek be. Az ellen tiltakoznak élő falat alkotva a sínek mentén, hogy a dél-balatoni vasútfejlesztés keretében zajvédő fal építésébe kezdtek Fonyódnál, ami eltakarná hetes főúton közlekedők és az arra járók elől a páratlan balatoni panorámát Badacsonnyal és a többi északi parti hegyvonulattal.

A nyári szezon elmúltával folytatódott a dél-balatoni vasútfejlesztés második szakasza Szántód és Balatonszentgyörgy között. A százmilliárd forintot megközelítő beruházás kivitelezője a Mészáros Lőrinc-közeli felcsúti R-Kord Kft., valamint a V-Híd Zrt. és a Swietelsky Kft. Érdekes, hogy míg nem messze Fonyódtól, Balatonmáriánál például a nyáron arra panaszkodtak a vasútközeli ingatlantulajdonosok, hogy a vonatok zaja nagyobb, mint korábban és zajvédő falat tartanának szükségesnek, addig a fonyódiak most éppen a fal ellen tiltakoznak. Fonyód helyzete annyiban speciális, hogy a néhány száz méter hosszú falat a vasút és a mellette futó hetes főút közé építenék.

A Facebookon csoportot alakítottak, akik nem kérnek a falból és szombatra demonstrációt jelentettek be. „A helyszínen élő falat alkotunk és felemelt kézzel, sorban állva modellezzük a falat a Pink Floyd Fal című dalára, melyre anno a berlini falat bontották – írják. – Ha kellő segítő van, pikniket is csinálhatunk”.

Hírdetés

Az eseményeket az pörgette fel Fonyódon, hogy a munkások a héten elkezdték letűzdelni a sínek mellé a leendő zajvédő fal tartóoszlopait. Kérdés persze, hogy miért csak most döbbentek rá a fonyódiak, hogy mi készül, helyi lakosostól, nyaralótulajdonostól, fideszes polgármesterestől? Merthogy Hidvégi József, Fonyód első embere is azt írta ki a Facebookra: ahogyan a napokban tudomást szerzett a zajvédő fal építéséről, nyomban egyeztetést kezdeményezett az illetékesekkel. Márpedig a zajvédő falak telepítésének előkészítése állítólag a településekkel egyeztetve történt. Amikor a közeli Balatonmária nyaralótulajdonosai éppen ellenkezőleg, a zajvédő fal megépítése érdekében léptek fel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) arról tájékoztatott:

„A dél-balatoni vasútvonal fejlesztése a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség környezetvédelmi engedélyt adó jogerős határozatában foglalt zaj- és rezgésvédelmi intézkedések megtételével történik meg. A Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy közötti, 53 kilométeres szakaszon összesen mintegy 15 km hosszban zajárnyékoló falat, illetve kb. 32 km hosszban rugalmas, rezgéscsillapító sínágyazatot telepítünk a kritikus helyeken, a vasúti közlekedés okozta zaj és rezgés mérséklése, a környéken élők nyugalma érdekében. Zajvédő falat ott létesítettek, ahol a zajszint és a vonatkozó jogszabályi határérték alapján kötelező, illetve ahol ezt a helyi önkormányzat a projektet megelőző egyeztetéseken jelezte. A tervezett zajvédő létesítmények Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő és Balatonberény közigazgatási területén legkésőbb a 2018 nyaráig épülnek ki. A beruházás megvalósulását követően – a jogerős környezetvédelmi engedély előírása szerint – zajszint-visszamérést végeznek. Amennyiben, a határérték nem teljesül, az illetékes Kormányhivatal kötelezheti a beruházót a jogerős környezetvédelmi engedélyben szereplőkön túl további zajvédelmi intézkedés megtételére.”

„Nem kell a fal” – Fonyódnál már az elmúlt napokban is több ilyen, vagy hasonló feliratú molinót láthattak az utasok a vonatablakból az érintett szakaszon, ahol a zajvédő fal kitakarná a balatoni panorámát. „Ezután ha autózunk nem láthatjuk a Balatont és szemben a hegyeket. A kerékpárosok és futók szintén lemondhatnak a panorámáról, a betonfal tövében fognak „kikapcsolódni”– írja a tiltakozó, aláírásokat is gyűjtő fonyódi Facebook-csoport. – A környezetvédelmi hatóság szerint mindez a hegy alatti 5-6 lakóház védelmében történik, akik nem kérték, sőt kifejezetten tiltakoznak ellene, hisz az eddigi Balaton-látvány helyett be kéne érniük egy börtönfílinggel…ahogy nekünk, arra járóknak is. Egy tollvonással meg lehet semmisíteni azt a csodálatos látképet, amit most nap mint nap élvezünk?”

Legfrissebb:

Fonyód fideszes polgármestere is csatlakozik a szombati tiltakozáshoz. Pénteken délután Hidvégi József ezt írta Facebook-oldalára: „A mai napon személyes egyeztetéseket folytattam a NIF Zrt. képviselőivel és a Környezetvédelmi Hatóság szakembereivel. A kivitelezők hajlandóságot mutattak az érintett szakaszon a zajvédő fal megépítésének elhagyására, azonban a Hatóság ragaszkodik a jogszabály által meghatározott módon, a határérték feletti zajszennyezés csökkentésére kötelezően előírt, zajvédő fal megépítéséhez. Ezt pedig a kivitelezőnek teljesítenie kell. Éppen ezért találkozzunk holnap személyesen a meghirdetett időpontban, alkossunk élő falat és emeljük fel szavunk a balatoni panoráma látványának megóvása érdekében! Mindenkire számítunk! Hajrá Fonyód!”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »