Mesterséges intelligenciával működő hazugságvizsgálókat tesztelnek a határon

Mesterséges intelligenciával működő hazugságvizsgálókat tesztelnek a határon

Animált, mesterséges intelligenciával működő, hazugságvizsgáló határellenőrt tesztel magyar, lett és görög határállomásokon az EU, a projektet pedig a magyar rendőrség irányítja – erről írt a Gizmodo, a The Verge és az Azonnali a New Scienctist cikkét ismertetve.

Az iBorderCtrl nevű rendszer George Boultadakis, a projekt koordinátora szerint a biometrikus adatokon túllépve a megtévesztés biomarkereit fogja figyelni.

Hírdetés

A virtuális határellenőr azután fog kérdéseket feltenni az utazóknak, hogy az átmentek az ellenőrzőponton. Azt fogja például kérdezni, hogy mi van az utazó bőröndjében; aztán azt, hogy ha most kinyitnák a bőröndjét, és megnéznék, mi van benne, az megerősítené-e az előző válaszát. A program a kérdésekre adott válaszok során az arcot figyeli, azon belül harmincnyolc mikrogesztust.

Aki átmegy a teszten, az kap egy QR-kódot, amivel át tud menni a határon. Aki nem, azt pedig egy emberi határőrre bízzák – bár a tesztfázisban ez még nem lesz így.

Ez pedig azért van, mert a hazugságvizsgáló egyelőre nem annyira megbízható, kísérleti fázisban van: egyelőre a teszteken csak 76 százalékos volt a sikerességi rátája, és abban bíznak, hogy ezt 85 százalékra tudják majd feltornázni, bár a hibahatár még így is jelentős lesz. Az egész programra jelenleg négy és félmillió eurót költ az EU.

Az egyik cikkből sem derült ki, hogy Magyarországon pontosan melyik határálllomásokon állítjak csatasorba az MI-határőröket.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »