Mesterségem címere: láthatatlanság

Mesterségem címere: láthatatlanság

Lassan egy éve, hogy beiktatták hivatalába az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökét, Joe Bident. Nyilvánvaló, hogy az elkövetkezendő napokban és hetekben számos cikk, elemzés és publikáció fog megjelenni az elnök egy évének az értékeléséről, így érdemes számot vetni az elnök elmúlt egy évének kommunikációjáról is.

Tisztán látható, hogy Joe Biden merőben szakított Donald Trump nonkomformista és progresszív közösségi média jelenlétével, amelynek minden mozzanata breaking news volt. Az is jól látható, hogy a jelenlegi elnök nem a social media felületeken keresztül kezdett el politizálni és HR-ügyeket intézni, sokkal inkább egy tradicionális, ortodox kommunikációt képvisel, amely megragadt a szimbólumok szintjén azzal, hogy például csak nőket nevezett ki vezető kommunikációs pozícióba. Ha úgy tetszik, Joe Biden egy old fashioned kommunikációt képvisel. De vajon mihez képest?

Hírdetés

Az American Presidency Project adatbázisa figyelemmel kíséri (nemcsak) az elnökök média-aktivitását és kategorizálja is azokat: (1) amikor az elnök egyedül áll ki sajtótájékoztatót tartani és válaszol a riporterek kérdéseire, azon belül az úgynevezett (2) fő műsoridős sajtótájékoztatókra, amikor az elnök élő adásban nyilatkozik, illetve a (3) közös sajtótájékoztatókra, amikor az amerikai elnök valakivel (külföldi államfővel) közösen tart sajtótájékoztatót.

Ezen adatok alapján lesújtó képet kapunk Joe Biden kommunikációs tevékenységéről. Elnökségének első évében ugyanis összesen kilenc sajtótájékoztatót tartott, ami csak egy alkalommal maradt el Bill Clinton 2000-es évéhez képest, aki nyolc alkalommal tartott sajtótájékoztatót. Mentségére legyen mondva, hogy ezen év alatt a volt demokrata elnök 22 országba utazott, köztük Indiába, Egyiptomba, Japánba, Németországba, Oroszországba vagy éppen Vietnamba.

Sajnos ugyanez nem mondható el a jelenlegi amerikai elnökről, aki elnökségének első évében összesen öt országba látogatott el (Belgium, Olaszország, Svájc, Vatikán) és kétszer az Egyesült Királyságba. Ezzel szemben beiktatása óta legalább 25 alkalommal utazott haza otthonába, Delaware-be. A republikánusok nem véletlenül támadták október végén az elnököt azzal, hogy többször járt otthon, mint a déli határon. Amikor a CNN riportere erről kérdezte az elnököt, Biden a lassan védjegyévé váló, szinte érthetetlen magyarázkodásba kezdett:


Forrás:latoszogblog.hu
Tovább a cikkre »