Mesterházy hároméves munkája vált értelmetlenné

Az összefogásnak semmi köze a baloldali értékekhez, a tenni akaráshoz, a szolidaritáshoz, az önzetlenséghez és a hivatástudathoz – jelentette ki Liszák János volt MSZP-s politikus, büntetőjogász. Szerinte a Mesterházy–Gyurcsány–Bajnai-erőknek nincs valódi programjuk, csak az Orbán-gyűlölet tartja őket össze. Az ügyvéd felháborítónak tartja a Ron Werber-féle kampánystílust, és kijelentette, elvi okok miatt nem vállalná Simon Gábor védelmét.

– Baloldali kötődésű jogászként kemény kritikával illette egykori pártját, az MSZP-t és szövetségeseit a közelmúltban a JászBlog internetes oldalon közölt írásában. Miért rontott rá egykori párttársaira?

– Az igazi baloldali értékek végleges elvesztése fölötti aggódás miatt.

– Korábban nem volt erre oka?

– A múlt rendszerben az MSZMP tagja voltam, mert csak úgy lehettem céges jogtanácsos, ha belépek a pártba. Nem volt azonban problémám ezzel, mert úgy éreztem, hogy baloldali értékeket képviselünk. A rendszerváltás után, 1989-ben átléptem az MSZP-be, és 2006 őszéig hittem a szocialista pártban. Amikor Gyurcsány őszödi beszéde nyilvánosságra került, egy világ omlott össze bennem. Már akkor megmondtam, hogy legalább három ciklusra kiírtuk magunkat a választók tudatából. Ennek ellenére az MSZP-ből csak 2011 végén léptem ki, amikor láttam, hogy a bukás ellenére nyoma sincs a szükséges megújulásnak.

Hírdetés

Liszák János

Liszák János

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

– Mára pedig a megbukott emberek újra összefogtak.

– Pedig kígyót-békát mondtak egymásra éveken keresztül. Szinte minden szereplőnek volt olyan megnyilatkozása, hogy miért nem tudja elképzelni az együttműködést a másikkal. Szanyi azt mondta, hogy egy mentálisan megzakkant bolsi milliárdossal nem lehet normális jövőt építeni, Török Zsolt Kuncze Gábortól és Fodor Gábortól féltette az MSZP-t, ehhez képest mégis összefogtak. Mesterházy három év alatt egy padlóra küldött pártot próbált felemelni, a visszarendeződéssel ez a munka értelmét vesztette. Azzal, hogy a DK-s összefogás létrejött, mi, igazi baloldaliak minden reményünket elvesztettük.

– Nem lát reményt az összefogásban?

– Az összefogásnak semmi köze a baloldali értékekhez, a tenni akaráshoz, a szolidaritáshoz, az önzetlenséghez és a hivatástudathoz, amit a programnak is tükröznie kellene. Ami viszont nincs. Csak abban értenek egyet, hogy le kell váltani a gyűlölt Orbán Viktort. S ha a DK, az MSZP és az Együtt–PM azzal foglalkozik, hogy ki, mikor, hol lesz vezető ahelyett, hogy igazi baloldali értékekre épülő programot alkotnának, akkor végleg elvesznek. Ez az összefogás nemhogy a fiataloknál, már az idősebbeknél sem fog sikert aratni, azaz hosszú távon sem ígér jót nekik. Főleg úgy, hogy már régóta a Fidesz képviseli a baloldali értékeket a parlamentben, noha egyértelműen jobbközép párt.

– Egykori párttársai mégis Orbán-rezsimet emlegetnek.

– Szeretnék elhitetni, hogy a kormány az emberek ellen van, de ezt nem hiszi el nekik senki. Ha a Fidesz nem tett volna mást ebben a ciklusban, csak azt, hogy törvénybe iktatja Trianon szégyenét, állampolgárságot ad a külhoni magyaroknak és olyan alaptörvényt alkot, amely a polgári demokráciákban is minta, már megtette a közelmúltunk történelmi kérdéseinek megválaszolására vonatkozó kötelezettségét.

– Mit szól az MSZP volt elnökhelyettese, Simon Gábor magatartásához?

– Felháborít. Simon Gábor egy karrierista, aki tisztázatlan körülmények között mesés vagyonra tett szert. Büntetőjogászként sok perbe fogott emberrel találkoztam már, a régi időkben azonban volt zsiványbecsület. Régen, ha lebuktak, akkor feltették a kezüket, és vállalták a felelősséget.

– Vállalná Simon képviseletét?

– Nem.

– Miért?

– Elvi okok miatt.

– AZ MSZP-nek lehet köze a pénzhez?

– Nem tudom, de az biztos, hogy Simont látványosan magára hagyták.

Az ön körzetében Szekeres Imre indul a liberális pártszövetség színeiben. Ő is volt alelnöke, elnökhelyettese az MSZP-nek. Ő elfogadható politikus önöknek?

– Egy sportból merített példával szeretnék erre reagálni. Amikor annak idején profiként Kokó elszenvedte Chacon elleni vereségét, akkor az interneten arról kérdezte az embereket, hogy folytassa-e vagy sem. Én neki is azt mondtam, hogy a csúcson kell abbahagyni.

Szekeres hitelesen képviseli a baloldaliságot?

– Túl van a csúcson, és nem hiteles baloldali képviselő.

A volt honvédelmi miniszter kampánya nem alakul jól. Egyik őszi lakossági fórumán Kéri László politológus nyomdafestéket nem tűrő módon osztotta a kormányt és a baloldalt is. Mi a véleménye az alakításról?

– Kéri László annak idején tanított a jogi karon. Félelmetes felkészültségű, okos tanárnak tartottuk, kerestük a társaságát. Ennek ellenére mondom, hogy az őszi jászapáti produkciója, amit felvételről láttam, gyomorforgató volt. Valószínűleg azt hitte, hogy „lejön” vidékre, meglengeti a lobogót, útszéli stílusban elküld mindenkit, és jön a siker. Ez nem jött be, hiszen vidéken is terem ész, és van igényesség az emberekben. Az egymás pocskondiázása, Ron Werber kampányfogásainak gyakorlatba történő átültetése minden józanul gondolkodó, igazi baloldali értékeket valló szavazónak a gyomrát forgatja fel. Hozzá kell tennem, Szekeres is hibás volt, mert nem állította meg Kéri ámokfutását.

Elmegy szavazni?

– Persze. Mindenkit arra biztatok, hogy éljen állampolgársági jogával

Ezek után kire szavaz majd?

– Szili Katalin pártjára, amely az egyetlen hiteles erő baloldalon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »