"Messze alatta van az ingerküszöbömnek a Zsidó Olimpia"

…Miért fontosabb egy Zsidó Olimpia, mint például egy holland? Ebben a kérdésben Radnóti Miklóssal értek egyet: Ő is azt mondta, amikor ilyen zsidóspecifikus eseményre hívták, hogy nem a zsidók között akar a legjobb lenni, hanem a magyarok között…

érő Lászlót, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzorát kérdeztük arról, mit gondol a Maccabi Játékokról.
Hazánk legnagyobb multisport-eseményének, a Maccabi Európai Játékoknak Budapest ad otthont. A Játékok azonban nem csak a sportól szól, hanem a kultúráról is. A nem zsidók közelebb kerülhetnek a zsidókhoz és kultúrájukhoz, a zsidók pedig a Játékokon keresztül is üzennek: Itt vagyunk, jelen vagyunk! Mérő Lászlót, az ELTE Pszichológia Intézetének professzorát kérdeztük, mit gondol a Maccabi Játékokról, kint lesz-e az eseményen és van-e kedvenc sportolója. Nem várt választ kaptunk a matematikus-filozófus professzortól.

HZs: Idén Budapesten rendezik meg a Maccabi Európai Játékokat. Kint leszel valamelyik versenyen?

Mérő László: Messze alatta van az ingerküszöbömnek a Zsidó Olimpia. Nagyjából annyira érdekel, mint az albán focibajnokság. Azt se nézem, akkor a Zsidó Olimpiát miért nézném?

Hírdetés

HZs: Például a közösségvállalás miatt. Amellett, hogy multisport-eseményről van szó, kulturálisan is jelentős az esemény.

Mérő László: Miért fontosabb egy Zsidó Olimpia, mint például egy holland? Ebben a kérdésben Radnóti Miklóssal értek egyet: Ő is azt mondta, amikor ilyen zsidóspecifikus eseményre hívták, hogy

nem a zsidók között akar a legjobb lenni, hanem a magyarok között.
HZs: Akkor biztosan nem veszel részt, se a kulturális, se a sporteseményeken?

Mérő László: Erre egy klasszikus viccet tudok idézni: „Kohn hazamegy és az ágyában találja a feleségét barátjával, Grünnel. Mire Kohn megszólal: Nahát Grün, ezt nem gondoltam volna rólad. Nekem kötelességem, de neked?” Szóval neked kötelességed, de nekem nem. Nem is fogok kimenni.

888.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »