Mesélő múlt, jövőt kereső jelen

Mesélő múlt, jövőt kereső jelen

Felejthetetlen élményben lehetett része annak, aki a napokban ellátogatott a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumba. Egyedi és utánozhatatlan, kettős kiállítás nyílt legközelebbi nyelvrokonaink, a Nyugat-Szibériában, a Hanti-Mansi Autonóm Körzetben élő hantik (osztjákok) és mansik (vogulok) életéről, kultúrájáról, valamint a Kelet-kutató Vámbéry Árminról Egy magyar dervis Közép-Ázsiában címmel.

A dunaszerdahelyi közönség az első Szlovákiában, amely élethű betekintést nyerhet a hantik és mansik történelmi múltjába és pezsgő jelenébe, a finn-ugor népek medvekultuszába, de emellett a rénszarvastenyésztés tudományába is.

Obi-ugorok: Mesélő múlt, jövőt kereső jelen

Ezzel a címmel hirdették meg a színes és elképesztően részletes kiállítást. A Csallóközi Múzeum mindig is nyitott volt a keleti kultúrák iránt, mondta Nagy Iván, a múzeum igazgatója.

A hantik és a mansik népe szintén a globalizációval küszködik odahaza, mi pedig itt kisebbségként élünk Szlovákia területén, ezért is érdemes tanulmányozni a kultúrájukat,

és fontosnak tartom, hogy minél több emberhez eljusson a kultuszuk, mint ahogy Vámbéryé is eljutott világszerte” – fogalmazott. A tárlaton az oroszországi Hanti-Manszijszkban székelő Torum Maa múzeum-skanzen igazgatója, Ľudmila Alexandrovna Alfjorova online kapcsolódott be a kiállítás megnyitójába. Mázsár László, a tárlat kurátora tolmácsolta szavait.

Hírdetés

„A Jugra földön több mint 30 ezer őslakos hanti, mansi és erdei nyenyec él, ami az őslakosság számához mérten két százalékot tesz ki. Ily módon is szeretnénk hangsúlyozni a közönség számára, hogy élnek a hantik és a mansik népi hagyományai.”

Vámbéry-kultusz

A Nemzetközi Türktanács főtitkára, Dusen Kasseinov is jelen volt a megnyitón. Arra emlékeztette a jelenlévőket, a kiállítás célja, hogy megismerjük azt a Vámbéry Ármint, aki egész életét a turkológiának, a török–magyar rokonság feltárásának szentelte.

Dunaszerdahelyen mindenki büszke a híres Kelet-kutatóra, a város élteti a Vámbéry-kultuszt.

A Vámbéry Tudományos Kollégium könyvet adott ki a tizenkilencedik Vámbéry Konferencia előadásaiból, amelynek címe: „Bizalommal és lelki derűvel…” Ezzel a kötettel nemcsak Vámbéry Ármin, hanem a török nyelvészet nemzetközileg is elismert alakja, Németh Gyula előtt is tisztelegnek.

Élmények sokasága

A kiállítások megnyitó ünnepségének volt egy különlegessége is, a somorjai Varkocs zenekar nyújtotta zenei élmény. A banda semmilyen elektronikus és húros hangszert nem használ, helyette az emberi hangot, a dobokat, különböző sípokat és legfőképpen a dorombot részesíti előnyben. Erik Turtev és társai tradicionális ruhákba öltözve kápráztatják el a közönséget a doromb és a harci kürt megszólaltatásával. Az ember késztetést érez arra, hogy táncra perdüljön, olyannyira magával ragadó a zene és a ritmus.  

Megjelent a Magyar7 43. számában


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »