Mesélnek az iszlamista harcosok családtagjai

Videokampányt indított a francia kormány a radikalizálódás visszaszorítására: a felvételeken a fanatizált, az Iszlám Államhoz csatlakozott fiatal nyugat-európai muszlimok családtagjai mesélnek érzéseikről.

A szereplők gyermekei vagy testvérei azért hagyták el európai otthonaikat, hogy a szélsőséges iszlamisták oldalán csatlakozzanak a Közel-Keleten dúló harcokhoz. A jórészt második vagy harmadik generációs bevándorlónak számító fiatalokat – akiknek tehát szülei vagy nagyszülei vándoroltak be Európába – propaganda útján szervezik be, a francia kormány célja éppen az erre történő hatékony válaszadás.

Hírdetés

A kabinet által elindított „Stop Djihadisme” („Állítsuk meg a dzsihadizmust!”) elnevezésű weboldal a szülőknek és a távozáson gondolkodó fiataloknak szóló tanácsokat is tartalmaz, egyebek mellett arról, hogy miről ismerszik meg egy potenciális dzsihadista, és mit lehet tenni ellene. Áprilisban elindítottak egy ingyenesen hívható telefonszámot is, ahol ezzel kapcsolatos bejelentéseket lehet tenni.

Manuel Valls francia miniszterelnök az RTL Radiónak adott interjújából kiderül az is, hogy jelenleg 1300 francia állampolgárságú dzsihadistát tartanak számon, akik közül mintegy ötszázan harcolnak Szíriában vagy Irakban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »