Mérő nem ír többé a Magyar Narancsba

Mérő nem ír többé a Magyar Narancsba

Miután szeptember 10-ei számának címlapján Hitler-bajuszra hasonlító szögesdrótot rajzolt Orbán Viktor arcára a Magyar Narancs, Mérő László úgy döntött, nem szerepel többé a hetilapban. Döntését a szeptember 17-ei számban jelentette be.

„Orbán Viktor politikáját, mai nézeteit utálom, némelyiket akár egyenesen sátáninak is tartom, de ettől még Orbán Viktort embernek tartom, és nem sátánnak. A nézeteit szeretném vitatni, és nem a személyét. Orbán Viktort szögesdrót Hitler-bajusszal ábrázolni – ez nem a nézeteivel való vita, hanem a személy sátánizálása” – indokolta Mérő László matematikus a Magyar Narancs szeptember 17-ei számában, miért nem ír többet a hetilapba. Az ELTE gazdaságpszichológiai szakcsoportjának tanára a szeptember 10-ei Narancs-címlapot ítélte el, mely Orbán menekültpolitikáját bírálta a Hitler-bajuszra hasonlító szögesdróttal. A címlap miatt a Civil Összefogás Fórum szeptember 13-ára tüntetést is szervezett a Magyar Narancs szerkesztősége elé. A demonstráción több mint ezren jelentek meg, és felszólalt Csizmadia László, a szervezet elnöke, valamint Bayer Zsolt újságíró.

Búcsúzik a tánctanár című publicisztikájában Mérő közölte: tizenhárom éve ír a lap Egotrip rovatába, és hálás is a Magyar Narancsnak e korszakáért, mégis búcsúzik: „nem akarok olyan címlapok közelében lenni, mint a Narancs múlt heti címlapja”.

Fotó: Máté Péter / Magyar Nemzet

Hírdetés

Mérő: Már nem a „cápalátogatás” üde humora

„Az olvasó joggal érezheti paradoxnak, hogy mindezt abban a lapban írom meg, amellyel éppen szakítok. És hogy meg sem fordul a fejemben, hogy a lap ezt nem fogja közölni. Továbbra is kiváló és hóttprofi újságíróknak tartom a Narancs gárdáját, minden tiszteletem és köszönetem megmarad. De ezzel a címlappal visszavonhatatlanul egy olyan irányba fordult a lap, amelyet már nem tudok jó szívvel követni. Ez már nem a »cápalátogatás« üde humora, ez az ellenfél sátánizálása” – írta a matematikus.

Mérő László korábban az ELTE kísérleti pszichológia tanszékén tanított matematikát, pszichológiát, logikát és játékelméletet, első könyve 1989-ben jelent meg Észjárások címmel.

A Narancs-címlap kapcsán megszólalt a fideszes Gulyás Gergely is, a Facebookon írta az alábbiakat:
„Látva a gyomorforgató propagandát véleményem szerint a nácikat a Magyar Narancs szerkesztőségében kell keresni.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »