Mernek nagyot ígérni: ezer kilométer sztrádát és gyorsforgalmit építene az új kormány

Mernek nagyot ígérni: ezer kilométer sztrádát és gyorsforgalmit építene az új kormány

Ezer kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út megépítését tűzte ki célul az új kormány a következő négy éves időszakban – derül ki a Florin Cîţu kormányfőjelölt által a parlamentben szerdán benyújtott kormányprogram-tervezetből.
A dokumentum számos sztrádát és gyorsforgalmi utat tételesen felsorol. A tervek között szerepel többek között a megközelítőleg 311 kilométer hosszú A8-as Marosvásárhely-Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni autópálya (36 milliárd lejes kivitelezési irányárral), a 421 kilométeres A7-es Ploieşti-Buzău-Focşani- Bákó- Paşcani- Suceava-Siret sztráda (8,2 milliárd lejes költségvetéssel), az A13-as sztráda 8,8 milliárd lejes költségvetésű, 160 kilométeres szakasza Brassó és Bákó között. Meg kívánják építeni a 125 kilométeres szakaszt Szeben és Brassó között (7,1 milliárd lej), a Craiova-Piteşti gyorsforgalmi út 3-as és 4-es szakaszát (1,3 milliárd lejes költségvetés), a Sepsiszentgyörgy-Gyergyóditró, valamint a Szováta-Csíkszereda gyorsforgalmi utakat, illetve a dobrudzsai gyorsforgalmi utakat, melyeknek a megvalósítása prioritást jelent a gazdasági jövedelmezőség miatt.

A 2021-2024-es időszakban ugyanakkor megközelítőleg 370 kilométernyi körgyűrű, terelő- és bekötő út építését és kiterjesztését is tervezik, melyeknek költségvetését mintegy 5,5 milliárd lejre becsülik a kormányprogam kidolgozói.

Hírdetés

Szerepel többek között a bukaresti körgyűrű kiterjesztése, Temesvár déli körgyűrűje, Zilah, Szatmárnémeti, Marosvásárhely, Galac, Târgu Jiu körgyűrűje. Új projektnek számít ugyanakkor Kolozsvár metropolisz-övezetének körgyűrűje, Temesvár nyugati körgyűrűje, Segesvár, Vaslui, Râmnicu Vâlcea terelőútja.

A tervezetben szerepel még a megkezdett projektek befejezése is, mint például az A3-as jelzésű erdélyi autópálya 155 kilométeres szakaszának kivitelezése, az A1-es Nagyszeben-Piteşti-sztráda befejezése, az A10-es Szászsebes-Torda-autópálya 2-es szakaszának megvalósítása.

A Prahova-völgyi zsúfolt forgalom ügyét is meg szeretné oldani a kormány az elkövetkező négy évben – áll még az Agerpres hírügynökség által ismertetett dokumentumban.

Románia jelenleg mintegy 900 kilométernyi hosszúságú, az elmúlt több mint harminc év alatt épült autópálya-hálózattal rendelkezik.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »