Merkely Béla: a brit mutáns átírta a terveket

Merkely Béla: a brit mutáns átírta a terveket

Egyelőre nem lesz nagy országos Covid-teszt.

Tavaly májusban, a járvány első hullámában nagyszabású országos reprezentatív szűrővizsgálatot végzett négy magyar orvosi egyetem.

Most a Népszava arról érdeklődött a Semmelweis Egyetem rektoránál, náluk készül-e vizsgálat, hasonlóan a tavalyi H-UNCOVER-hez -, amely az oltott és oltatlan lakosság védettség vizsgálná. Merkely Béla azt közölte, hogy a koronavírus angol mutációjának megjelenése és az általa okozott harmadik járványhullám átírta az egyetem korábbi terveit az átfertőzöttségi és átoltottsági vizsgálat megismétlésével kapcsolatban.

Hírdetés

Mivel a beadott oltások száma és az átfertőzöttség aránya igen magas az országban, így a nyár előtt nincs létjogosultsága, többletinformációs jelentősége egy újabb nagyszabású reprezentatív vizsgálatnak, ám a hosszútávú utánkövetés szempontjából elképzelhető, hogy ősszel egy, a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez majd az egyetem – fejtette ki a rektor.

A tavalyi vizsgálatban több mint tízezren vettek részt. A május 1. és 16. között vizsgált 10 474 közül a PCR-mintavétel mindössze 3 embernél mutatott éppen aktív koronavírus-fertőzést. Emellett 69 ember mutattak ki antitesteket, ami azt jelenti, hogy ők addigra már átestek a fertőzésen. Az eredményekből becsléseket lehetett készíteni az egész lakosságra.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »