Merkelnek könyörög a görög pénzügyminiszter

A második világháború után a győztes hatalmak Németországgal szembeni magatartásában beálló fordulatot jelző "remény beszédéhez" hasonló gesztusra kérte fel Angela Merkel német kancellárt Görögországgal szemben Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter.

James F. Byrnes amerikai külügyminiszter 1946. szeptember 6-án Stuttgartban tartott beszéde, a "Hoffnungsrede für Deutschland" jelezte a győztes hatalmak megtorló jellegű megszállási politikájának végét, és az ország iparosításának, felvirágoztatásának kezdetét Németországban. Janisz Varufakisz hasonló gesztus megtételére kérte fel a német kancellárt Görögországgal szemben. "Hét évtizeddel később most az én országom, Görögország az, amelynek hasonló esélyre lenne szüksége" – fogalmazott.

Egy olyan országtól várnak még több áldozatot, amelyik így is a legsúlyosabb megszorításokon esett át, amelyet valaha békeidőben el kellett viselni – mutatott rá blogjában a görög pénzügyminiszter. Semmi ajánlat az adósság csökkentésére, semmi terv a beruházások fokozására és – mindezidáig – semmi olyan megnyilatkozás, ami reményt adhatna ennek a sokat szenvedett népnek. Varufakisz blogjában leszögezte, hogy Görögország elkötelezetten törekszik versenyképessé tenni gazdaságát, de egy "remény beszéde" a lakosság hangulatának javításával nagyban hozzájárulna a cél eléréséhez.

Hírdetés

Eközben Portugália a kamattörlesztés megtakarítása érdekében lejárat előtt visszafizet egy kétmilliárd eurós hitelt a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) – jelentette be Maria Luis Albuquerque pénzügyminiszter.

"A tőkepiacon már olcsóbban jutunk hitelhez, mint amekkora kamatot az IMF-hitel után fizetni kell" – mondta a miniszter. Portugáliát 2011-ben az Európai Unió és az IMF közös 78 milliárd eurós "mentőcsomagja" mentette meg az államcsődtől. Az ország egy éve lépett ki a finanszírozási programból.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »