Merkelisztán: a 74 éves menekültsegítőnek ki kell ürítenie lakását a jövevények részére

Merkelisztán: a 74 éves menekültsegítőnek ki kell ürítenie lakását a jövevények részére

24 éve lakik Klaus Roth egy, a Neckartailfingenben lévő Martinskirchétől [Márton-templomtól] látótávolságra lévő lakásban. A bérbeadója a község. A stuttgarti régióban lévő, 3800 lelket számláló faluban az időközben 74 éves nyugdíjas három gyereket nevelt fel. Manapság Roth a 150 négyzetméter nagyságú bérlakásban élettársnőjével együtt lakik. A kérdés azonban az: még meddig?

Merthogy a községnek problémája van: Esslingen járás hat további menekültet utalt ki nekik. Ez idő szerint a helységben 40 menedékkérő él három tartózkodási helyre elosztva, ahogyan azt Gerhard Gertitschke polgármester (független) a Nürtinger Zeitungnak elmondta.

A községi tanács most aztán elhatározta, hogy a bevándorlókat Roth lakásában szállásolja el. Ehhez Rothnak és élettársának egy fele akkora nagyságú lakásba kell átköltöznie – ugyanakkora lakbérért. A 74 éves férfi ezt nem fogadja megértéssel: „A lakásba sok pénzt és munkát öltem bele. Teljes egészében önerőből renováltam”, ecsetelte az újságnak. Ezenfelül két porckorongműtét után már nem is tartja magát képesnek az átköltözésre.

Roth időseknek viseli gondját és aktív volt a Menedék-munkacsoportban

Gertitschke polgármester ezzel szemben nem lát más utat. „Nyomás alatt vagyunk és további menekülteket kell befogadnunk. Nincs lehetőség a továbbiakban azt mondani, hogy nem szállásoljuk el őket”. Egy nagyobb lakásban nagyobb létszámú menekültet is el lehet szállásolni. Az átköltözéshez a 74 éves férfi részére a község-karbantartási telephely munkatársai által segítséget ajánlottak fel.

Klaus Roth nem ismeretlen személy a településen. A férfi gépjárművezetőként tevékenykedik a beteggondozási egyesületnél, és időseknek viseli gondját, tudósít az újság. Amikor 2015-ben néhány hónapon belül több százezer menedékkereső özönlött Németországba, Roth aktív volt a Menedék-munkacsoportban. Már a községi tanácsba is jelöltette magát.

Hírdetés

A járási tanácsi hivatal egy szóvivője a Junge Freiheit [a cikket közlő portál] megkeresésére a községi tanács döntését nem akarta bővebben kommentálni. A járási tanácsi hivatal részéről azt sem lehet megítélni, hogy a nyugdíjas esete méltányossági elbírálást érdemel-e.

A „közösségi szolidaritás” megfelelő elosztást rendel el

Mindenesetre „a menekültek egyenletes elosztása a közösségekbe, a csatlakozó szálláshelyre” egy jogi előírás. Ezenfelül elrendeli „a közösségi szolidaritást, hogy a kiutalások a lakossági létszámnak megfelelően történjenek”. Esslingen járásban ez idő szerint körülbelül 1430 menedékkérőt szállásolnak el.

A 2015-ös, késő nyári menekültroham óta több olyan eset került a címlapra, melyben bérlőknek menedékkérők miatt kényszerből felmondtak. Már 2015. szeptember végén a Breisgauban lévő Eschbach község egy bérlőnőnek 23 év után felmondta a lakást, hogy ott bevándorlókat szállásoljon el.

A göttingeni járásbíróság már a kilencvenes évek elején azt ítélte meg, hogy egy község egy bérlőnek felmondhatja a lakást menekültek elszállásolása végett, ha arra az egyéb lehetőségeket kimerítették. A község érdeke menekültek elszállásolása vonatkozásában többet nyom a latban.

Hidra – Kuruc.info

Forrás: Flüchtlingshelfer (74) muß Wohnung für Flüchtlinge räumen – Von Lukas Steinwandter/Junge Freiheit


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »