Merkelék utolsó rohamai a valóság ellen

Hogy a német kancellár mennyire hadilábon áll a valósággal, azt bizonyítják a menekültkérdésben tett lépései 2015 óta. Véletlenül azonban senkiből sem lesz kancellár: Angela Merkel nyilatkozatai óriási evolúción mentek keresztül az elmúlt négy évben, olykor már-már orbáni magasságokba/mélységekbe (kinek mi tetszik) tör, ha épp az EU külső határainak védelme kerül szóba. Márpedig szóba kerül – az EP-választások előtt kényelmetlenül gyakran.

Ahogy most a Süddeutsche Zeitung című német lapnak adott – hagyományosan langyos, „egyrészt-másrészt” interjúban, melyben a szokásos, teljesen elnyűtt és saját körein kívül egyre kevesebbeket érdeklő fordulatokat tudta csak újrahasznosítani. Az azonban – rajta kívül – mindenki számára világossá kezd válni:

Az interjúban a valóságtól egyre távolodó kancellár nagyon határozottan kijelentette, hogy nem tudja elképzelni az Európai Néppárt (EPP) közeledését a Matteo Salvini vezette Liga felé. Természetesen a párt migrációs politikája a fő ok, ami miatt a liberálisok jobboldalra delegált helyőrségének számító EPP nem nyithat Salvini pártja felé.

Hírdetés

Mindkét formáció közelmúltbeli ténykedését, nyilatkozatait tekintve ez leginkább utóbbira nézve akár elismerésnek is tekinthető.

A csúcsjelölti rendszerrel – amellyel kapcsolatban egyébként Merkelnek is vannak finom aggályai, s ezt a mostani interjúban is jelzi – Európa csak rosszul járhat. Ez ugyanis a kontraszelekció csúcsa. Ezután már csak a „fogadj örökbe egy szurikátát az állatkertben” megoldás következik. A Salvini-féle „lázadók” éppen ezt a taszító, a választóktól egyre távolabbra kerülő beteg rendszert fenyegetik.

A kérdés már csak az: mit keres még mindig a Fidesz (és az MKP) ebben a társaságban?


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »