Merkelék elbuktak a tartományi választáson

Merkelék elbuktak a tartományi választáson

Vasárnap három német tartományban tartottak választást, a véglegesnek tűnő eredmények szerint pedig a két német kormányzó párt, a CDU és az SPD is rosszul teljesített, amit sokan a migrációs politika hatásának könyvelnek el.

Szász-Anhaltban a bevándorlás-ellenes AfD ráadásul második erő lett (23,9%), és koraesti adatok szerint az is csak néhány százalékon múlott, hogy nem előzték meg a kormányzó CDU-t (29,8).

A CDU ezen túl a Rajna-vidék-Pfalzon már második lett, 32,4 százalékot értek el a győztes SPD-vel szemben, akikre a szavazók 36,5 százaléka voksolt. A harmadik pofont a zöldektől kapták, akik 31 százalékos eredménnyel verték a 26,9%-os CDU-t.

A választások során a legfontosabb tényező, hogy a Merkel-féle menekültpolitikát élesen bíráló AfD mindenhol 10 százalék felett teljesített, s egy helyen majdnem a győzelmet is bezsebelték. A jobboldali pártra többségében fiatalabbak szavaznak, egy ZDF-es felmérés szerint ráadásul sokan Merkeléktől pártoltak át hozzájuk, míg táboruk jelentős része -mintegy 40 százalék- korábban vagy csak kis pártokra, vagy senkire sem szavazott.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »