Merkel visszaszólt Orbánnak

Visszautasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök brüsszeli kijelentését, miszerint a menekültek áradata nem európai, hanem német probléma a Bernben tartózkodó német kancellár – jelentette a svájci fővárosból a dpa német hírügynökség.

A dpa idézte Angela Merkelt, aki a svájci államfővel lezajlott találkozóját követően hangsúlyozta:

Németország azt teszi, amit erkölcsileg és jogilag meg kell tennie. Nem többet és nem kevesebbet.

„Olyan problémáról van szó, amely valamennyiünket érint” – fűzte hozzá.

Hírdetés

A német kancellár a dpa szerint figyelmeztette Magyarországot a háborús, illetve polgárháborús menekültek védelmét előirányzó genfi konvenció betartására. „A menekültekre vonatkozó genfi konvenció nemcsak Németországban érvényes, hanem az Európai Unió valamennyi tagállamában” – fogalmazott Merkel, hozzátéve: az elv az, hogy azoknak kell védelmet kapniuk, akiknek védelemre van szükségük, ezt pedig valamennyi európai államnak tiszteletben kell tartania.

A magyar miniszterelnök délelőtti brüsszeli sajtóértekezletén a Magyarországon, illetve Budapesten tartózkodó menekültekkel kapcsolatban a többi között azt mondta: ez nem európai, hanem német probléma, mert senki nem szeretne Magyarországon maradni, mindenki Németországba akar menni, de Magyarországnak kötelessége regisztrálni őket.

Merkel erre a kijelentésre reagált, utalva arra is, hogy mindebben egyetértett Francois Hollande francia államfővel is, akivel telefonbeszélgetést folytatott.

A német hírügynökség kiemelte azt is, hogy Merkel és Hollande egyetértett a menekültek elosztására vonatkozó kötelező kvótarendszer bevezetésében is, amit – emlékeztetett a dpa – Magyarország és néhány más tagállam mindeddig mereven elutasított.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »