Merkel világossá tette Maynek, hogy nincs mód változtatásra

Merkel világossá tette Maynek, hogy nincs mód változtatásra

Angela Merkel német kancellár Berlinben világossá tette Theresa May brit kormányfőnek, hogy nem lát lehetőséget a brit uniós tagság megszüntetéséről (Brexit) szóló megállapodás megváltoztatására – jelentették német hírportálok.

Német hírportálok beszámolói szerint a kancellár a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülésén elmondta, hogy a brit kormányfővel folytatott tárgyalásán leszögezte, nem lehet ismét megnyitni a Brexit feltételrendszeréről novemberben kötött megállapodást. Azt is hangsúlyozta, hogy London csak az Európai Unió egészével állapodhat meg a kilépésről, és nem lehet szó tagországonként külön-külön kötendő egyezségekről.

Ugyanakkor Angela Merkel szerint van még esély a brit EU-tagság rendezett, megállapodáson alapuló felszámolására, és a brit alsóház képviselőinek többsége sem akar rendezetlen Brexitet, mert az lenne a legrosszabb mindenkinek. Kiemelte, hogy a legfőbb vitapont az EU-hoz tartozó Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti határ igazgatására vonatkozó úgynevezett backstop, vagyis tartalékmegoldás, amely az állandó fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére egységes vámügyi szabályozást ír elő határozatlan időre arra az esetre, ha a Brexit utáni átmeneti időszakban nem sikerül megállapodni az EU és az Egyesült Királyság kereskedelmi kapcsolatának rendszeréről.

Hírdetés

Merkel elmondta: az a kérdés, miként lehetne több biztosítékot nyújtani Londonnak arra az esetre, ha ez az átmeneti időszak hosszúra nyúlik, és így az egységes vámügyi szabályozás miatt hosszú időre korlátozott lesz a brit vezetés kereskedelempolitikai önállósága, annak ellenére, hogy az ország már nem is az EU tagja. Mint mondta, Theresa May ilyen biztosítékokat kíván szerezni, hogy meggyőzze a megállapodást elutasító képviselőket pártjában, a Konzervatív Pártban.

Theresa May kedden Mark Rutte holland miniszterelnökkel Hágában folytatott tárgyalása után érkezett a német fővárosba. Megbeszélése Angela Merkellel nagyjából 60 percig tartott. A kancellári hivatal nem közölt részleteket a találkozóról. A brit miniszterelnök Berlinből Brüsszelbe utazott tovább, ahol Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyal.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »