Merkel szerint Budapest védelmében cselekedni kellett

A hírek szerint a CDU kongresszusán néhány ellenszavazattal szinte egyhangúlag fogadták el a küdöttek a párt menekültpolitikájáról szóló határozatot, amelyből hiányoznak az előzetes követelések, mint például a befogadható menekültek felső  létszámhatára, vagy a biztonságos országokból érkezők befogadásának a megtagadása.

Szinte újabb meghívó a migránsoknak

Ez egyértelműen Merkel győzelmét jelenti, amire utalt a beszédét és a határozat elfogadást követő vastaps. A kongresszus mintegy ezer küldötte szokatlan módon kézfentartással szavazott erről a lényeges dokumentumról.  A létszámkorlát elutasítása viszont szinte újabb meghívót jelent a migránsoknak….

De ugyanez lehet a következménye a biztonságosnak ítélt országokból érkezők kizárásától való elfordulás. Ezzel viszont képtelenség lesz „érzékelhetően csökkenteni“ a menekültáradatot, aminek követelménye szintén elhangzott a beszédben.

Angela Merkel politikában eltöltött 15 éve a SME infografikájában. Forrás: SME

A kancellár beszédében utalt Magyarországra is: „Menekültek ezrei ragadtak Budapesten, majd indultak gyalog az autópályán Ausztria felé. Ez a helyzet próbára tette európai értékeinket. Németország és Ausztria a humanitás parancsára úgy döntött, hogy beengedi ezeket az embereket.”

Hírdetés

A migránsoknak nem Magyarország volt a cél

Ez a kijelentés utalás arra, hogy Németország ugyan segített szeptember elején Magyarországon a határnyitással, amely viszont most nem kíván részt vállalni a menekültek kvóta szerinti elosztásában, vagyis nem akarja meghálálni, és ez elítélendő. Miközben elfelejtődik az a lényeges momentum, hogy nem Magyarország volt a migránsok célja, hanem a kancellárasszony biztatására indult el az emberáradat Németország irányába.

Merkel szerint nem tömegek indultak és indulnak ma is útnak, hanem emberek. Ez kicsit frázisszerű kijelentésnek tűnik, amivel valószínűleg humanirátus megfontolásból a mennyiséget akarta minőségire finomítani, bár  értelmezésünkben a tömeget mindig is emberek alkotják.

Angela Merkel. Kép: telegraph.co.uk

Akik viszont már, és ez lényeges momentum a beszédben, nem a multikulturalizmust fogják gazdagítani, hanem integrálódniuk kell, be kell illeszkedniük, tiszteletben kell tartaniuk a német értékeket és törvényeket, és meg kell tanulniuk németül. Ez azt is előrevetítheti, hogy amenyiben erre nem lesznek hajlandók az érkezők, el kell hagyniuk az országot.

Viszont meg kell őrizni a menekültek méltóságát is Merkel szerint.  Az erőszakos és kizárólagos integráció pedig nem igazán fér össze az emberi méltóság megőrzésével.

Száraz Dénes


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »