Merkel szembeszáll a V4-ek álláspontjával

Merkel szembeszáll a V4-ek álláspontjával

A csütörtökön kezdődő EU-csúcson választani kell az uniós–török akcióterv és Görögország északi határának lezárása között – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben. Hangsúlyozta, hogy teljes erővel az akcióterv folytatásáért harcol majd a brüsszeli tanácskozáson.

Angela Merkel a német–izraeli kormánykonzultáció után Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: az uniós csúcson meg kell vizsgálni, hogy érdemes-e haladni tovább az Európai Unió és Törökország közös akcióterve által kijelölt úton a menekülést kiváltó okok kezelése és az illegális migráció visszaszorítása felé, vagy „máris fel kell adni” ezeket a törekvéseket, és le kell zárni a görög-macedón, illetve a görög-bolgár határt, vállalva a Görögországot és az EU egészét, így a schengeni övezetet is terhelő következményeket.

Az északi határ lezárása nem oldja meg a problémát?

Megjegyezte: „nevetséges” lenne, ha az értekezleten arról tárgyalnának, hogy legális menekültkontingenseket vegyenek át Törökországtól, hiszen a már az EU területén tartózkodó menekültek ügyében tavaly hozott uniós döntés értelmében a tagállamok között elosztandó 160 ezer ember közül még ezret sem sikerült elhelyezni. Kiemelte, hogy menekültkontingensekről csak akkor lehet szó, ha „messzemenően csökken” az illegális migráció.

Hírdetés

Korábban írtunk arról, hogy Orbán Viktor leleplezte azt a német–török titkos megállapodást, mely a bevándorlóknak az unió területére szállításáról szól. Ennek lényege az, hogy négy-ötszázezer bevándorolót közvetlenül Törökországból az Európai Unió területére szállítanak, de nemcsak Németországnak kellene befogadnia őket, hanem kötelező erővel szétosztanák őket a tagállamok között.

Merkel nem borúlátó

A Stuttgarter Zeitung című lapban közölt interjúban a német kancellár elutasította a Görögország északi határának lezárásáról szóló elképzeléseket, hangsúlyozva, hogy azok megvalósítása szerinte nem lenne „európai magatartás”, és „nem is oldaná meg a problémáinkat”.

Angela Merkel kiemelte, hogy nem borúlátó, de tudja, hogy az ügyeket csak nyomásgyakorlással lehet előmozdítani. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a balkáni útvonal csak tavaly nyáron vált az első számú migrációs útvonallá, és „egyértelmű nem” a válasz arra a kérdésre, érdemes-e alig néhány hónap után feladni a küzdelmet az „európai megoldásért”, amely az EU és Törökország együttműködésén, az uniós külső határ védelmén és a válságot kiváltó okok kezelésén alapul – mondta a német kancellár.

Elmondta, megérti azokat a török politikusokat, akik kifogásolják, hogy az európaiak elzárkóznak menekültek befogadásától, de megkövetelik Törökországtól, hogy tartsa nyitva határait a szír menekültek előtt. Ilyen alapra nem lehet felépíteni az együttműködést Törökországgal, ezért „lépésről lépésre” meg kell változtatni ezt a hozzáállást – mondta Angela Merkel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »