Merkel robbantott Davosban: Moszkvával szövetkezne

Merkel robbantott Davosban: Moszkvával szövetkezne

Aki azt várta, hogy a davosi világgazdasági fórum unalmas szócsépléssel telik majd, annak Németország kellemes meglepetést okozott. Merkel ledobta az év eddigi leghangosabb diplomáciai atombombáját. Atlantista keménykedés helyett egyenesen gazdasági szövetséget ajánlott Oroszországnak.

A német kormány hajlandó tárgyalni egy európai-orosz szabadkereskedelmi övezetről, ha Moszkva segít rendezni az ukrán válságot – jelezte Angela Merkel kancellár a davosi világgazdasági fórumon a Süddeutsche Zeitung pénteki beszámolója szerint.

Hírdetés

A müncheni lap szerint a kancellár Davosban felvetette, hogy az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió tárgyalásokat kezdhet „egy közös kereskedelmi övezet keretein belüli együttműködés lehetőségeiről”, ha sikerül békét teremteni Ukrajnában.

Sigmar Gabriel alkancellár még tovább ment, sürgette, hogy az EU-ban induljon el a diskurzus arról, mit lehet felkínálni Moszkvának a háború utáni időkre. „A következő lépés a diskurzus egy szabadkereskedelmi övezetről” – mondta a szociáldemokrata politikus Davosban, hangsúlyozva, hogy az EU-nak „kiutat kellene ajánlania Oroszországnak”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »