Merkel: Orbán Viktor a fő akadálya az Oroszország elleni szankciók kiterjesztésének

Merkel: Orbán Viktor a fő akadálya az Oroszország elleni szankciók kiterjesztésének

Angela Merkel látogatást tervez Budapestre, az általa Putyin kistestvérének tartott magyar miniszterelnökhöz, Orbán Viktorhoz.

Bár Magyarország miniszterelnöke továbbra is elhatárolja magát a Nyugattól, ezért Angela Merkel februárban meg akarja látogatni őt.
A kancellár nagyra értékeli Orbán Viktor miniszterelnököt, de a látogatásnak fajsúlyos oka van.
Angela Merkel német kancellár (CDU) és Orbán Viktor miniszterelnök két évvel ezelőtt a német kancellárián összecsaptak.
Az elmúlt két év viszont nyugalmasan telt.
A magyar miniszterelnök, mint a fő akadálya az EU szankciók kiterjesztésének Oroszország ellen.
Orbán Viktor nyáron kategorikusan kijelentette, hogy ő nem megy a magyar érdekekkel szembe csak azért, mert Ukrajna veszélyeztetett.

A Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása után határozott az EU a szankciók létrehozásáról.
A szankciók hosszabbításának egyik legfontosabb mozgatója, Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár   oroszellenes politikája. Orbán Viktor józanul gondolkodó vezető és nem akasztja össze a horgot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
Orbán Viktor kelet felé nyit, mely sikeresen működik magyar és orosz szempontból.

És ennek oka van. A magyar kormány politikájával kelet felé nyit, amelynek célja a  nyugati függőségről leválni, és új kapcsolatot építeni Moszkvával. Már 2010-ben kivezette Orbán Viktor a Nemzetközi Valutaalapból (IMF) az országát, és kivetette a külföldi vállalatokra és a bankokra a különadót.

Míg Európa márciusban langyos tervezés után kezdeményezte krími annexió elleni lépéseket, és hogy csökkentse a földgáz függőséget Oroszországtól, Orbán Viktor májusában elfogadta a “Kreml-vezérelt”  Gazprom ajánlatát, a Déli Áramlat gyorsított építését. Az EU törvény tiltja a gázvezeték megépítését, illetve annak működtetését, amely projektet ennek ellenére a magyar parlament szembe menve az uniós joggal, jóváhagyott.

Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy a magyar állam elutasítja a liberális “értékeket”.

Júliusban Orbán Viktor azt mondta egy vitaindító beszédében: A liberális demokráciához a magyar állam nincs köze, és nem fogadja el az értékeit. Ehelyett szükséges tanulni Kínától, Szingapúrtól, Törökországtól és Oroszországtól.

Hírdetés

Orbán Viktor most szembemegy a nyugati szankciókkal, az új nagy testvér oldalán? A válasz megtalálható Berlinben.
Angela Merkel kancellárék felmérték Orbán Viktort. A Welt am Sonntag információi szerint februárban Budapestre akarnak utazni, hogy megfeleljen a kérdéseikre maga Orbán Viktor.

Az utazás nem véletlen. Márciusban meg akarják hosszabbítani az Oroszország elleni szankciókat. A német kancellári hivatal és a külügyminisztérium azonban tagadta az utazás okait. November hónapban, a berlini Magyar Nagykövetséget már próbálta meglátogatni Merkel, persze sikertelenül.

A magyar parlament – az Orbán Viktor által irányított kétharmados többséggel működik, mely módosította az alkotmányt is- Merkelnek ez nagyon nem tetszik. Szerinte Orbán Viktor megnyirbálta az Alkotmánybírósága hatáskörét és kiterjesztette befolyását a kormány a bírói karra és az egyetemekre. Eltörölték a központi bank függetlenségét  és elfogadták a nemzetközileg bírált médiatörvényt.

Tavaly Angela Merkel és Orbán Viktor végül is személyesen is összecsaptak. A vitát az SPD kancellár jelölt Peer Steinbrück provokálta ki, aki Merkelt azzal vádolta, hogy túlságosan megengedő Orbán Viktorral szemben.
Merkel erre azt mondta: Mi megteszünk mindent azért, hogy Magyarország a helyes irányba haladjon, de ők nehézlovasságot küldenek ellenünk.

Orbán frontálisan megtámadta Merkelt: A múltban a németek nem lovasságot küldtek Magyarországra, hanem tankokat.
Kérjük, hogy ne ismételjék meg még egyszer. Már akkor sem volt jó ötlet …

Az új nagykoalíció csökkentette az ellentéteket, de szerintük Budapest fölényben érzi magát. Nos, úgy néz ki, hogy első alkalommal, mintha Merkel átengedte volna a helyét.

Robin Alexander politikai szerkesztő, Welt am Sontag

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »