Merkel nem tud kikapaszkodni a hullámvölgyből

Merkel nem tud kikapaszkodni a hullámvölgyből

Angela Merkel pártjának választási vereségét értékeli a német sajtó.

A legnagyobb példányszámú német újság, a Bild szerint a szavazók „ismét megbüntették” Angela Merkelt, az AfD (Alternatíva Németországnak) pedig profitált a többi párt tevékenységét övező elégedetlenségből. Az erjedés a lakosságban még a menekültválság előtt kezdődött, és a politika és a média nem vett tudomást a globalizációtól, a leszakadástól és a káros hatásúnak érzett idegen kultúrák túlsúlyba kerülésének veszélyétől való félelmekről, írta a lap.

Hírdetés

A Spiegel Online hírportál „A tiltakozó szavazók győzelme” címmel közölt elemzést, amely szerint a vasárnapi szavazás iránymutató, azt jelzi, hogy a választók „súlyosan megbüntetik a néppártokat”, az AfD pedig végképp megveti a lábát az ország keleti részén, az egykori NDK területén.

A liberális Süddeutsche Zeitung kommentárjában kiemelte: az AfD megjelenése átalakítja a pártszerkezetet, a párt „láncfűrészével az uniópártokból, a Szociáldemokratákból és a baloldalból is kivág darabokat”. A cikk szerint a választás eredménye azt jelzi, hogy Angela Merkel már nem tud kikapaszkodni abból a népszerűségi hullámvölgyből, amelyben a menekültválság miatt került.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »