Merkel nem akarta látni Orbánt

A máltai menekültügyi uniós csúcson külön is találkozott volna egymással Orbán Viktor és Angela Merkel, de német részről az utolsó pillanatban lemondták a megbeszélést – értesült több forrásból a Vs.hu.

Emellett a miniszteri szintű találkozók is elmaradtak novemberben. A német–magyar kapcsolatok a portál forrásai szerint rég voltak ilyen rosszak.

„Mégsem lesz semmi”

A november 12-ei négyszemközti megbeszélésen a menekültválságról lett volna eredetileg szó, de a Vs.hu több forrásból származó információi szerint a kancellár stábja az utolsó pillanatban közölte a magyar delegációval, hogy elmarad a megbeszélés, a döntés okát nem nevezve meg.

Hírdetés

A portál idéz egy delegációs forrást, miszerint magyar részről már minden készen volt, az összes háttéranyagot kinyomtatták, „amikor egyszer csak szóltak, hogy nem lesz semmi”. Emellett a diplomáciai forrásuk azt közölte, hogy „mivel Madridban úgyis beszéltek, Máltán pedig minden bizonnyal hasonló lett volna a hangulat, valószínűleg senkinek nem volt nehéz meghozni a döntést, hogy akkor ezt most inkább hagyjuk ki”.

A madridi megbeszélés az Európai Néppárt október 22-ei találkozójára vonatkozik, ahol Angela Merkel négyszemközt találkozott Orbán Viktorral. A portál egy diplomáciai forrása szerint a német kancellár a magyar kormányfő szemére hányta, hogy lassan a „legnagyobb ellenzékévé válik”, holott elvileg stratégiai szövetségesek, és egy pártcsaládhoz tartoznak – írja a Vs.

Orbán letaszíthatja Merkelt

A cikkben azt is hozzáteszik, hogy Merkelt valószínűleg nem tette boldogabbá Orbán Viktornak a Weltwoche című svájci lapnak adott interjúja sem, amelyben azt mondta: a német kancellárnak csak egy mondatába kerülne megállítani a menekültválságot, hiszen ha annyit mondana, hogy Németország megtelt, máris megállna a migránsok beáramlása.

Az Index a The Economistot idézve azt írta korábban, hogy két ember tűnt fel a színen, aki a kancellár pozícióját alááshatja: Horst Seehofer bajor és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A hetilap elemzése azonban azt nem teszi hozzá, hogy a két politikus mivel is tudna komolyan ártani Merkelnek. A lap Orbánról csak annyit jegyez meg, hogy demagógiája nyílt támadás Merkel politikája ellen, és a miniszterelnök a kancellár befogadáson alapuló politikáját morális imperializmusként bélyegezte meg. A kerítésépítéssel ráadásul egy olyan modellt mutatott fel, mely szöges ellentétben áll Merkel politikájával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »