Merkel most aztán megkapta

Merkel most aztán megkapta

A vezető német lapok kritikusan fogadták, hogy Angela Merkel negyedjére is jelölteti magát kancellárnak.

„Egy kancellár negatív mérlege” – ezzel a címmel összegzi Angela Merkel eddigi teljesítményét gazdaságpolitikai szempontból a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A konzervatív napilap szerint Merkel pártja, a CDU 2003-ban a szociális állam alapvető megújítását ígérte a választóknak – többek között adócsökkentést és a dolgok egyszerűbbé tételét –, ebből azonban eddig semmit sem váltott be. Sőt, az áfát például három százalékkal emelték. A szerző negatívumként említi azt is, hogy a teljes államadósság a GDP 212 százalékára emelkedett, a megújuló energiára való átállás még sokáig sokba fog kerülni a német polgároknak, csakúgy mint az úgynevezett Willkommenskultur, azaz a menedékkérők korlátlan befogadása. A lap összegzésként megjegyzi: ha Merkel tevékenységét a gazdaságpolitikai haszon alapján kellene megítélni, akkor a kancellárt le kellene váltani.

Hírdetés

„Kedves Olvasók! Érti Önök közül valaki, hogy miért akar Angela Merkel még egyszer kancellár lenni, és mit akar a további négy évben csinálni? Én nem” – így kommentálta a kancellár bejelentését a Der Spiegel. A baloldali-liberális lap szerint, miközben a kancellár új ötletekről beszélt, nem árulta el, hogy pontosan melyek azok. Merkel valójában azt akarja csinálni, amit eddig, ez azonban nem lehet megoldás. Az a nő, akitől a donaldi időkben olyan sokat várnak, tegnapi két fellépésével – a sajtótájékoztatón és egy televíziós show-ban – és azzal, amit ott mondott, csalódást okozott, írja a Spiegel.

Merkel a bizonytalan idők kancellárja akar lenni, írja a Süddeutsche Zeitung. A német liberális lap szerint nem volt meglepetés, hogy további négy évre is kancellár szeretne maradni, lemondása ugyanis mély válságba taszította volna a pártot. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a választási kampány nem lesz egyszerű, a társadalom megosztott, és jobbról és balról is kihívások érik a pártot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »