Merkel már most továbblépne

Merkel már most továbblépne

A szíriai állampolgárokat érintő, Törökország és az Európai Unió között körvonalazódó szabályozáshoz hasonló megállapodást más országokból származó menekültekre, például irakiakra is ki lehetne terjeszteni – vélte kedden Angela Merkel német kancellár az SWR német rádiónak adott interjújában.

„Még egyszer mérlegelnünk kell, hogy irakiak esetén is keretszámokban gondolkodjunk-e” – mondta Merkel, utalva az előző este Brüsszelben az EU és Törökország között a migrációs válság kezeléséről született elvi megállapodásban foglaltakra.

A tervezet értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az EU-tól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben.

A törökök ezért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Angela Merkel úgy vélte, hogy Ankara számára „természetesen különös fontossággal bír” a szíriaiak kérdése.

Hírdetés

Merkel szerint az EU jó eredményeket ért el

A német kancellár elutasította azokat a bírálatokat, miszerint Ankara előnyösebb tárgyalási pozícióban van, mint az európai közösség, szerinte sokkal inkább az érdekek kiegyenlítéséről van szó. Merkel hozzátette, hogy az olyan kritikus témákat is „nagyon világosan érintették”, mint a sajtószabadság kérdése Törökországban.

Az EU viszonylag jó eredményeket ért el végül – húzta alá Merkel. „Mindenki azt mondja, hogy meg kell védenünk a külső határainkat, fel kell vennünk a küzdelmet az illegális bevándorlással, mindenki kiállt az égei-tengeri NATO-beavatkozás mellett, és mindenki üdvözölte az új javaslatot is” – jegyezte meg a kancellár, aki azt is pozitívnak találta, hogy az EU szán még néhány napot a „finomhangolásra”.

Az uniós vezetők a jövő heti EU-csúcson folytatják a tárgyalást annak a javaslatnak a részleteiről, amelyet Ahmet Davutoglu török kormányfő váratlanul terjesztett elő a hétfői munkaebéden.

Merkel a rádiónyilatkozatban Ausztriával szemben kritikát fogalmazott meg a menedékkérők létszámára bevezetett korlátozások miatt. „Nem vagyok hálás Ausztriának. Nem tartom szerencsésnek, hogy egyoldalú döntések születtek” – nehezményezte a kancellár Bécs azon döntését, hogy idén összesen 37 500 embert fogadnak be Ausztriába, és naponta legfeljebb 3200 menedékkérő léphet be az országba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »