Merkel majd segít

Merkel majd segít

Somogyi Zoltán alaposan fején találta a szöget. A hazai ellenzékhez eljuttatott palackpostája, amelyet sok hányattatás után kénytelen-kelletlen kibányásztak a habok közül, célba ért. A szalon beltagjai most ízlelgetik az igazságot, amelyet végre nem mi mondunk, hanem Somogyi (maga is elsőrendű szalontag) hozott a tudomásukra: az a helyzet, gyerekek, hogy segítsetek magatokon, merthogy Merkel és a Nyugat nem segít, az holtbiztos.

Leírtuk már ezerszer, hogy a német-magyar kapcsolatok attól még léteznek, ha Berlinben éppen haragszomrádot tartanak. A német tőkének ugyanis felügyelet kell, ha jobban tetszik, államilag garantált biztonság. Aki pedig a biztonságot szavatolja, az a német kormány partnere. És a dolgok állása és a józan logika szerint a háromszor kétharmaddal megválasztott magyar kormány mintha egy cseppet jobban szavatolná a 300 ezer magyarnak munkát adó német befektetések biztonságát, mint a lyukas zoknis lábát közszemlére tevő Hadházy Ákos.

Én kérek elnézést.

Nyilván akadnak megveszekedett szalontagok, akik úgy gondolják, hogy a politikát értelmiségiek alakítják, nem politikusok. Nos, a soproni találkozó őket is pontosan eligazítja. A politikát igenis politikusok alakítják, nem pedig ti, akik még önmagatokat sem ismeritek, de azt bezzeg kívülről fújjátok, hogyan kéne vezetni egy országot. Merkel kiállása a magyar kormány mellett nem pusztán visszaterel benneteket, gyakorlatiatlan és ködzabáló értelmiségieket a valóságba, de egyúttal le is kerítette a hazai közéleti homokozó egy részét.

Nem más történt ugyanis, mint a hivatkozási alapotokat veszítettétek el. A ti mitológiátokban ugyanis demokratikus villámokkal a kezében uralkodott Merkel, a jóságos főisten, aki olykor szemlét tart az emberek világában, és megbünteti a rakoncátlankodó pásztorfiúkat.

Lófaszt, mama, sodorja a szél a Balaton felől a választ, s a hajdani kulcsmondat most beteríti a ti szíveteket is.

Észrevehetnétek, hogy nem cserbenhagyásos gázolás történt, hanem egyszerűen beáraztak titeket. Pontosan ennyit értek. Veletek még tárgyalni sem kell, sőt, félmondattal megemlíteni sem érdemes. A mai magyar ellenzék komplett idiótákon kívül nem termel ki senkit és semmit. Berlinben vártak, vártak, egy ideig áskálódtak, amúgy demokratikusan, majd nagy sóhajjal felemelték a telefont. És annak a telefonnak a végén nem ti voltatok, hanem Orbán Viktor.

Hogy ennek mi a pontos kiváltó oka, néhány emberen kívül csak kevesen tudják. Lehet, hogy a búcsúzó Merkel igazít még egyet európai politikáján. Lehet, hogy amikor Budapestre sandít, a háttérben oroszokat és kínaiakat lát. Lehet, hogy közeleg az újabb válsághullám. De az is lehet, hogy miután Kelet-Németországban már az AfD a legerősebb párt, valamennyire jobbra kell táncolnia a centrumból.

Hírdetés

Ezer oka lehet, hogy miért mondott kedveseket Merkel Sopronban. Egy biztos: ti pont nem voltatok benne.

És akkor, amikor harmincéves igazodási politikátok, az örökös seggnyalás a napnyugat felé a létező leglátványosabban mondott csődöt, nos, akkor mit is tesztek? Összevesztek egymással, hogy pontosan miként is fogalmazott Merkel. Mindannyian német filológusoknak képzelitek magatokat: összevetitek az eredeti német szöveget a magyar fordítással. Két napja perlekedtek, okoskodtok, nézegetitek a szöveget. De ott csak azt találjátok, ami elhangzott: se többet, se kevesebbet: Merkelnek momentán semmi baja Magyarországgal, jól használjuk fel az uniós forrásokat, és minden európai országnak helye van a Nap alatt.

De ti ebben az egészben nem vagytok benne. Kimaradtatok a Szaknévsorból.

Egy hang se esett arról, hogy Szél Bernadett mikor lesz miniszterelnök. Arról sem, hogy Gyurcsány Ferenc reménység-e vagy kolonc. Hogy a Jobbik náculjon vagy szivárványosodjon. Úgy általában és konkrétan, rólatok egy vak hang sem esett. Sem a politikusaitokról, sem az értelmiségi holdudvarotokról nem beszél senki. Az idén augusztusban jött a korai tél: a felszabadító német seregek elakadtak a soproni sártengerben.

Berlinnek, Brüsszelnek egy a hangja: oldjátok meg ti magatok a problémáitokat!

Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci.

Nehogy már Merkel tehessen róla, hogy az egyetemi bajnokságnál nem vittétek többre!

Szentesi Zöldi László – www.888.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »