Merkel kicselezte Brüsszelt, soron kívül egyeztetett a törökökkel

Merkel kicselezte Brüsszelt, soron kívül egyeztetett a törökökkel

A Financial Times szerint nem Törökországtól, hanem Angela Merkeltől származnak az EU-csúcson nagy ellenkezést kiváltó török javaslatok, aki Brüsszelt megkerülve soron kívül egyeztetett a csúcs előtt a törökökkel – írta szerdán a Napi.hu.

A hét eleji EU-Törökország csúcson a török fél három feltételt szabott az együttműködésnek:

Vízummentességet vagy egyszerűsített vízumeljárást a török lakosokkal szembenA korábban megegyezett 3 milliárd eurós támogatás helyett Törökország 6 milliárdot kérSoron kívüli EU-csatlakozási tárgyalások megindítását Törökországgal

Az eredeti terv, ami Donald Tusk-tól származott, az volt, hogy Európa lezárja a nyugat-balkáni útvonalat (ami a hét elején meg is történt), és Törökország visszafogad minden nem szíriai menekültet.

Ezzel szemben a tárgyalásokon az összes menekült visszafogadásáról egyeztettek, amelynek a fenti három pont lett volna a feltétele török oldalról.

Hírdetés

Merkel mindezt úgy tárgyalta, mintha a Török miniszterelnöktől, Dovutoglu-tól származna az ötlet, de a Financial Times forrásai szerint a németek már hetek óta egyeztetnek Törökországgal, hogy valamiféle nagyobb szabású tervvel álhason elő a német kancellár a most vasárnap esedékes tartományi választásokra.

Azok a brüsszeli politikusok, akik már évek óta a török csatlakozási feltételekről tárgyaltak, felháborodtak azon, hogy csak a migránsválságra hivatkozva, a gazdasági és politikai kritériumokat félretéve gyorsítanák fel Törökország EU-s csatlakozását.

Ha az EU-tagságot mellőzzük is, még mindig ott a lehetőség, hogy 75 millió török vízumkényszer nélkül léphet be Európába, ami komoly (szintén migrációs) problémákat okozhat a jövőben, legalábbis több tagállam ettől tart.

Törökországgal szemben egyébként komoly fenntartások merültek fel, ugyanis nem demokratikus berendezkedésű állam, a területén élő kurd kisebbséggel szemben a katonaság nagyon keményen lép fel, és néhány nappal ezelőtt az egyik legolvasottabb ellenzéki napilap épületét a hatóságok elfoglalták.

Napi.hu, Körkép.sk

Nyitókép: Ahmet Dovutoglu török miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár. Forrás: politicoscope.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »