Merkel: helyben kell segíteni a menekülteknek, ez 2015 tanulsága

Merkel: helyben kell segíteni a menekülteknek, ez 2015 tanulsága

A hazájukhoz minél közelebb, helyben kell segíteni a menekülteknek, ez a 2015-ös menekülthullám tanulsága – jelentette ki kedden Berlinben Angela Merkel német kancellár.

A német kormányfő a Global Solutions Summit nevű világpolitikai konferencia egy pódiumbeszélgetésén visszautasította a védelmi költségvetés NATO-tagországoktól elvárt növelésének ügyében kormányával szemben megfogalmazott amerikai bírálatot.

Rámutatott, hogy a hazai össztermék (GDP) arányában számolt védelmi kiadások az utóbbi években azzal együtt is jelentősen növekedtek Németországban, hogy maga a GDP is nőtt. A tervek szerint a védelmi költségvetés a jelenlegi 1,35 százalékos GDP-arányos szintről jövőre 1,37 százalékra, 2024-re pedig már 1,50 emelkedik, ez azonban soha nem mehet a nemzetközi fejlesztési politika rovására.

Hírdetés

A kormány programját megalapozó koalíciós szerződés értelmében mindig ugyanannyival kell növelni a nemzetközi fejlesztési együttműködésre szánt forrásokat, mint a védelemre szánt forrásokat, mert nem lenne helyes csak a fegyveres erőre támaszkodni, a válságok megelőzésére és a stabilitást szolgáló gazdasági fejlesztésre is törekedni kell.

Ezt a hozzáállást mutatja, hogy Németország adta az egyik legnagyobb hozzájárulást a Szíria megsegítésére a napokban Brüsszelben tartott nemzetközi adományozó konferencián – fejtette ki Angela Merkel.
Mint mondta, Donald Trump amerikai elnök “természetesen azt is gyakran bírálta, hogy sok szíriai menekültet fogadtunk be, és ha a jövőben ezt úgy akarjuk csinálni, hogy a menekülteknek a hazájuk közelében legyen biztosított a fennmaradásuk, akkor ott, helyben kell segítenünk, ez a 2015-ös helyzet tanulsága”.

“Nem azt csináltuk rosszul, hogy egy humanitárius szükséghelyzetben befogadtunk embereket, hanem azt, hogy korábban nem figyeltünk fel arra, hogy ezek az emberek kilátástalan helyzetbe kerültek, és a nyomorúság, a szükség, a létbiztonság fenyegetettsége miatt embercsempészekre bízták magukat, és ezért sokan meg is haltak” – mondta a német kancellár.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »